Τρίτη, Μαΐου 23, 2017

Ο σύγχρονος Μέτερνιχ δε θα ησυχάσει εάν δεν ταπεινώσει την κυβέρνηση και δεν καταστρέψει την Ελλάδα

Το πολιτικό παρασκήνιο του Eurogroup

Tvxs.gr
Το παιχνίδι στη χθεσινή συνεδρίαση του eurogroup σφραγίστηκε από μια ακόμη πονηρή κίνηση του Β. Σοίμπλε. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρότεινε στο ΔΝΤ ένα πακέτο συμφωνιών για το χρέος. Ο πρόεδρος του eurogroup είχε προφανώς την έγκριση του Γερμανού υπουργού.
Ήταν από την αρχή φανερό ότι οι προτάσεις του δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, τουλάχιστον την ίδια στιγμή, από το ΔΝΤ. Και μάλλον φυσιολογικό ότι δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν.
Ο Σόιμπλε δεν θέλει ρύθμιση για το ελληνικό χρέος. Ο γερμανικός τύπος ήταν χθες γεμάτος άρθρα που καυτηρίαζαν την επίμονη στάση του κατά μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο ένας λόγος για αυτό είναι οι πιθανές πολιτικές ζημιές, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Αλλά με την νίκη των Χριστιανοδημοκρατών να μοιάζει σήμερα σχεδόν βέβαιη, αυτός ο κίνδυνος έχει μειωθεί.
Ο Γερμανός υπουργός ξέρει ότι η καθυστέρηση της απόφασης για το χρέος, και παράλληλα της εκταμίευσης της δόσης, βλάπτουν σοβαρά την ελληνική οικονομία. Απομακρύνουν επίσης την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στο οποίο ο Σόιμπλε είναι επίσης αντίθετος και θέλει να τελειώσει το συντομότερο.
Αν οι διαπραγματεύσεις έκλειναν και η Ελλάδα έμπαινε στο πρόγραμμα, η κυβέρνηση είχε πιθανότητες να αναθερμάνει την οικονομία και να βγει στις αγορές. Ο Σόιμπλε δεν θέλει να επιτύχει μια κυβέρνηση που τού μπήκε παλιότερα στο μάτι και ανήκει σε διαφορετικό πολιτικό στρατόπεδο. Αντίθετα συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ελληνική περίπτωση ως παράδειγμα προς αποφυγή για τη Γαλλία του Μακρόν ή όποια άλλη χώρα θα διανοείτο να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από τη δική του.
Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που ο Σόιμπλε δεν θέλει συμφωνία και η βασική αιτία της χθεσινής νέας αναβολής. Το ερώτημα είναι αν παίζει απλά καθυστέρηση και η συμφωνία θα κλείσει τον Ιούνιο. 'Η αν θα προσπαθήσει να αναβάλει την λήψη απόφασης για μετά τις γερμανικές εκλογές. Αυτό θα μηδένιζε τον εκλογικό κίνδυνο. Και συγχρόνως θα αποσταθεροποιούσε σοβαρά την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο

  Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Διήγημα του  Χρήστου Χρηστοβασίλη (1862-1937) Ήμουν τότε παιδί όχι πλειότερο από οχτώ χρονών και μαθήτευα στον παπα-Αντ...