Τετάρτη, Μαΐου 31, 2017

Όταν η προσωπική περιπέτεια μετουσιώνεται σε μυθιστόρημα και μετά γίνεται ταινία

Life isn't hard to manage when you've nothing to lose 
Τη ζωή δεν είναι δύσκολο να την κουμαντάρεις όταν δεν έχεις τίποτα να χάσεις.


  • Ernest Hemingway, "A Farewell to Arms"  (Αποχαιρετισμός στα όπλα, 1929)
Αποτέλεσμα εικόνας για A Farewell to Arms

 ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ
Αποτέλεσμα εικόνας για Ernest Hemingway 1918 Το 1918 ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ (Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Βικιπαίδεια) πήγε "στον πόλεμο που θα έβαζε τέλος σε όλους τους πολέμους". Κατατάχθηκε ως εθελοντής τραυματιοφορέας στα ασθενοφόρα, τραυματίστηκε και παρασημοφορήθηκε. Από τις εμπειρίες του αυτές γεννήθηκε αυτό το μυθιστόρημα, που πολλοί θεωρούν ως το αριστούργημά του. Σ' αυτό αναπλάθει με τρόπο απόλυτα πειστικό το φόβο, τη συντροφικότητα, το θάρρος του νεαρού Αμερικανού εθελοντή και των ανδρών και γυναικών που γνωρίζει στην Ιταλία. Όμως το "Αποχαιρετισμός στα όπλα" δεν είναι μονάχα ένα πολεμικό μυθιστόρημα.

Σ' αυτό ο Χέμινγουεϊ πλάθει μια ιστορία αγάπης βαθιά τραγική, παθιασμένη και ασυμβίβαστη - η συνισταμένη των τριών μεγάλων ερώτων του συγγραφέα στα χρόνια 1918-1929.


Πέρα όμως και ανεξάρτητα από τα καθαρά αυτοβιογραφικά στοιχεία που περιέχονται στο βιβλίο του αυτό, το μυθιστόρημα σφύζει από πάθος και συγκλονιστικά συναισθήματα, που βρίσκουν το ιδεώδες σκηνικό τους στην Ιταλία, στα ταραγμένα και αδυσώπητα χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: biblionet.gr

ΥΠΟΘΕΣΗ
Στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου ένας νεαρός Αμερικανός κατατάσσεται ως εθελοντής στον Ιταλικό Στρατό και τον στέλνουν στην πρώτη γραμμή. Εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται την Εγγλέζα νοσοκόμα Κατερίνα Μπάρκλεϋ. Το ειδύλλιό τους συνεχίζεται και κορυφώνεται σ’ ένα νοσοκομείο στο Μιλάνο, όπου έχει μεταφερθεί εκείνος μετά τον τραυματισμό του στο γόνατο από θραύσμα οβίδας.
Στο μεταξύ, η άμεση επαφή του με τη φρίκη του πολέμου του έχει διαλύσει μια σειρά από αυταπάτες και, όταν παρασυρμένος από το στρόβιλο της γενικής υποχώρησης των Ιταλικών στρατευμάτων κινδυνεύει να τουφεκιστεί εντελώς άδικα από την Ιταλική Στρατιωτική Αστυνομία, αποφασίζει να λιποτακτήσει.
Πράγματι, κατορθώνει να φύγει κρυφά για την Ελβετία παίρνοντας μαζί του και την Κατερίνα και για λίγους μήνες οι δυο εραστές θα ζήσουν τη γαλήνια ευτυχία της αγάπης τους.
Όμως η καταστροφή ενεδρεύει...


*Τα τοπία του «Αποχαιρετισμού στα όπλα» - πολιτισμός - Το Βήμα Online

_____________________________

 

Αποτέλεσμα εικόνας
A Farewell to Arms
1957 ‧ Δραματική ταινία/Ρομαντική ταινία ‧ 2 ώ. 32 λ.
Ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας: 14 Δεκεμβρίου 1957
Σκηνοθέτες: Charles Vidor, Τζον Χιούστον
Ηθοποιοί: Ροκ Χάτσον, Τζένιφερ Τζοουνς, Βιτόριο ντε Σίκα
Σύνθεση μουσικής:: Mario Nascimbene
Υποψηφιότητες: Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου
Ιστορία από: Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Λόρενς Στάλινγκς

A Farewell to Arms (1957 film) - WikipediaΔεν υπάρχουν σχόλια: