Σάββατο, Μαΐου 27, 2017

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (2)

αηδόνια:εκτός από τα πραγματικά αηδόνια του δάσους και μεταφορικώς τα αηδόνια της σοβαρής μουσικής σκηνής (πχ. την Μαρία Κάλας,) , οι καλόγουστοι άνθρωποι της ενδοχώρας  αποκαλούν αηδόνια και τους τους σκυλάδες ή γαβγάβδες. Εκ στόματος κόρακος "κρα" έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για την περίπτωση. Εμείς θα συμπληρώσουμε ότι και εκ στόματος σκύλου "γάου". Καθότι "γάου" αλυχτά στα κυνοελληνάδικα κάθε καψούρης  σκύλος που αναζητεί απεγνωσμένως τη σκύλα του, όταν την χάσει.
"Γλύκα γλύκα" "Είσαι vi vi"!
αθάνατος: αιώνιος, αγέραστος, ακατάλυτος, αειθαλής , αλησμόνητος, αμάραντος,απάλιωτος, άφθαρτος, παντοτινός, στερεός.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ: η αιωνία Ελλάς, η αγήρατος  δόξα των Ελλήνων, η ακατάλυτος αλκή του ελληνικού πνεύματος, οι αλησμόνητες πατρίδες, η αμάραντη δάφνη των ελληνικών θριάμβων, οι άφθαρτες σαγιονάρες του Αγίου Παΐσιου, οι άλιωτες σόλες των Ελλήνων που οδεύουν εργολαβικώς στις λεωφόρους της  αθανασίας, οι προαιώνιες  ελληνοχριστιανικές αξίες, το αειθαλές ελληνοπρεπές φρόνημα κάθε  σαλεμένου ναζιστή, εθνικιστή ή παμπόνηρου πολιτικού έμπορα παραδοσιακών κοτσάνων για προβατηλιθίους γηγενείς.
" Ίτε παίδες ομαίμων Ελλήνων!
Διότι εάν δεν ίητε εγκαίρως υμείς ,
ποί σταθώμεν  ημείς;
Ανάρχων διαβόλων και τριβόλων
επιδραμουμένων καθ΄ημών,

ημείς ίωμεν δρομέως προς τα όπισθεν ,
λέγοντες ίτε πόδες ημών
ίνα μη σας αφοδεύσει η πυγή ημών!"

άθαφτος:άταφος.
" Ένας άταφος νεκρός " τιτλοφορούσε το βιβλίο του το 1925
ο σπουδαίος παιδαγωγός Δημήτρης Γληνός, βαφτίζοντας έτσι την Παιδεία της εποχής του.
Από τότε πέρασε πολύς καιρός και το νερό κύλησε σε πολλά ακάθαρτα αυλάκια . Μεταρρυθμίσεις όμως επί μεταρρυθμίσεων δεν κατάφεραν να θάψουν τον νεκρό.
Παραμένει εισέτι άταφος, επειδή οι νεκροθάφτες του τσακώνονται για  τον τρόπο ταφής του. Άλλοι λένε ότι πρέπει να γίνει με μεταγλώττιση όλων των σχολικών βιβλίων  στην αρχαία γλώσσα ,  διδασκαλία των μαχών  του Μεγάλου Αλεξάνδρου τρεις φορές το χρόνο επί δώδεκα σχολικά έτη και άλλοι ότι το σχολείο θα αναβαθμιστεί με το μάθημα για τις Έμφυλες ταυτότητες και αν δεν δίνουν καθόλου εξετάσεις οι μαθητές , για να μην τραυματίζονται ψυχικά τα καημένα τα παιδιά.


Η περιφερόμενη άταφος σορός της Παιδείας μας...

Gerontakos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο

  Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Διήγημα του  Χρήστου Χρηστοβασίλη (1862-1937) Ήμουν τότε παιδί όχι πλειότερο από οχτώ χρονών και μαθήτευα στον παπα-Αντ...