Σάββατο, Απριλίου 08, 2017

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ...ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ





Πώς θα σας φαινόταν ένας δεινόσαυρος να ζωντανεύει στο σαλόνι σας; Ο πύργος του Αϊφελ να εμφανίζεται μπροστά σας σε απόσταση αναπνοής; Και οι πλανήτες να περιφέρονται γύρω σας; Ολα αυτά τα μαγικά μπορείτε να πετύχετε με τα Livebooks, τα διαδραστικά βιβλία που ζωντανεύουν, και το κινητό ή το τάμπλετ σας. Τα «ζωντανά βιβλία» είναι μια καινοτομία της ελληνικής εταιρείας bitar (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), η οποία είναι η πρώτη στη χώρα που ανέπτυξε την επαυξημένη πραγματικότητα σε βιβλίο και η μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο που χρησιμοποίησε την εικονική πραγματικότητα σε βιβλίο.
Αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν έξι Livebooks που ζωντανεύουν μπροστά σας το ζωικό βασίλειο, κάποια από τα διασημότερα μνημεία του κόσμου, αλλά και το ηλιακό σύστημα με τους πλανήτες του. Οι αντιδράσεις των παιδιών και των ενηλίκων όταν έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα βιβλίο που ζωντανεύει είναι εκπληκτικές. Οπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Παπούλιας, CEO και προγραμματιστής: «Εχουμε δείξει τη δουλειά μας σε χιλιάδες παιδιά και γονείς και οι εντυπώσεις που μας μεταφέρουν είναι εξαιρετικές. Επιφωνήματα θαυμασμού και έκπληξης συνοδεύουν κάθε εμπειρία χρήσης του».
Θα σας χαλάσουμε όμως λίγο το κλίμα μαγείας για να δούμε ποια είναι η τεχνολογία που ζωντανεύει τα Livebooks. Τα βιβλία στηρίζονται στην επαυξημένη πραγματικότητα, ενώ δύο από αυτά περιλαμβάνουν επιπλέον εικονική πραγματικότητα. Η επαυξημένη πραγματικότητα είναι ένας συνδυασμός της πραγματικότητας με κάποια επιπλέον ψηφιακά στοιχεία. Κάθε βιβλίο συνοδεύεται από μια δωρεάν εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στο Google Play Store ή στο App Store. Οταν η κάμερα του κινητού ή του τάμπλετ συναντήσει συγκεκριμένες σελίδες του βιβλίου, τότε «ζωντανεύει» πάνω σε αυτές ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο με κίνηση και ήχο. Επίσης, εάν σημαδέψετε το εξώφυλλο του κάθε βιβλίου μπορείτε να φωτογραφίσετε το παιδί σας δίπλα σε ένα εξωτικό ζώο, έναν δεινόσαυρο ή με τη στολή αστροναύτη. Η εικονική πραγματικότητα, από την άλλη, δίνει την αίσθηση ότι εισχωρείτε σε έναν άλλο κόσμο. Φορώντας μια μάσκα εικονικής πραγματικότητας μπορείτε να ταξιδέψετε στον διαστημικό σταθμό του ESA με το βιβλίο «Το ηλιακό σύστημα σε 3D» και να νιώσετε ότι αγγίζετε ένα από τα επτά σημαντικότερο μνημεία του κόσμου με το «Μνημεία και τέρατα».
Αν και τα Livebooks είναι άκρως εντυπωσιακά, σκοπός τους δεν είναι απλώς να αφήσουν τα παιδιά με ανοιχτό το στόμα, αλλά έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα – μάλιστα χρησιμοποιούνται ήδη από εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους και επαγγελματίες της ειδικής αγωγής. «Είμαστε οπαδοί της μάθησης μέσω του παιχνιδιού και το έχουμε δει να δουλεύει άριστα» λέει ο κ. Παπούλιας. Η Κατερίνα Παπούλια, συγγραφέας των βιβλίων και ειδική παιδαγωγός, έχει ενσωματώσει στα βιβλία εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά με άριστο τρόπο και η τεχνολογία προσφέρει δυνατότητες μάθησης που αποτυπώνονται φωτογραφικά στη μνήμη των παιδιών. «Εχουμε συναντήσει παιδιά που μας έδιναν πληροφορίες για κάποιον πλανήτη του ηλιακού συστήματος που έμαθαν μέσω των βιβλίων μας πολύ εύκολα και γρήγορα, αφού γι’ αυτά ήταν παιχνίδι».
Είναι σίγουρο ότι η τεχνολογία θα κατέχει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον του παραδοσιακού βιβλίου. Υπάρχει όμως περίπτωση να το παραγκωνίσει εντελώς; Ο κ. Παπούλιας είναι καθησυχαστικός: «Είμαι σίγουρος ότι το έντυπο βιβλίο θα συνεχίσει να υφίσταται, αλλά θα είναι πιο “έξυπνο” και διαδραστικό, αφού θα μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον τύπους πληροφοριών που δεν υπάρχουν σήμερα. Εάν χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία σωστά θα λαμβάνουμε επιπρόσθετο περιεχόμενο και δυνατότητες».
INFO
Τα βιβλία μπορείτε να τα προμηθευτείτε μέσω του site livebooks.gr και σε συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...