Παρασκευή, Απριλίου 07, 2017

Μάνος Χατζιδάκις, ο λόγος του

- Σοβαρός, αληθινός, ιδιοφυής άνθρωπος και απόλυτα μαχητικός!
- Η διανοητική δύναμη και οξυδέρκεια του Χατζιδάκι καθιστούν τα σχόλια του σπουδαία ντοκουμέντα που βοηθάν στην διεύρυνση του πνεύματός μας και την καλλιέργεια της αντίληψής μας...
- Δεν γέμισε απλώς τον αιώνα με τη μουσική του. Τον γέμισε με τη στάση του - υποδειγματική στάση ενεργού και εναργούς πολίτη, ο οποίος δρα πολιτικά την ίδια στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική δράση πάνω απ΄όλα είναι στάση πολιτισμού: η παιδεία, η έγνοια για την καλλιέργεια του κοινού, η πολεμική σ΄ό,τι προοιωνίζεται καθυστέρηση και πολιτιστική ρύπανση, το πάθος για την ουσία, ήταν τομείς στους οποίους αναλώθηκε.
- “Σε μια μελλοντική δικτατορία δε θά΄χουμε πολίτες έστω και με μιας μεταπολεμικής προέλευσης ευαισθησία, για ν΄αντιδράσουν. Θά΄χουμε νεαρούς ημιρατσιστές, ποδοσφαιρόφιλους κι΄αυριανιστές που θ΄αναλάβουν την υπεράσπιση πάλι του Έθνους, της Πατρίδος και της τρισχιλιετούς ιστορίας μας. Φρίκη, αλλά όχι και τόσο απίθανη ή μακρινή»  (Από το Αφιέρωμα μνήμης στον Μάνο Χατζιδάκι του περιοδικού «αντί», 24 Ιουνίου 1994)
 
------------------------------ --------------------------

Περί παιδείας, ο λόγος του Μάνου Χατζιδάκι:
Οι νεολαίοι του σήμερα και το αυγό


Και πρώτ' απ' όλα, τι εννοούμε λέγοντας ''παιδεία''; 
1. Την πληροφορία την τεχνική, το δίπλωμα εξειδίκευσης που εξασφαλίζει γάμο, αυτοκίνητο κι ακίνητο, με πληρωμή την πλήρη υποταγή του εξασφαλισθέντος;
2. Για την πνευματική και ψυχική διάπλαση ενός ελεύθερου ανθρώπου, με τεχνική αναθεώρησης κι ονειρικής δομής, με αγωνία απελευθέρωσης και με διαθέσεις μιας ιπτάμενης φυγής προς τ' άστρα; 
- Αυτή τη δεύτερη παιδεία την αποσιωπούν και δεν την δίνουν δωρεάν, γιατί δεν συντηρεί και δεν υπηρετεί συστήματα. Αντίθετα, τα ελέγχει, τ' αναθεωρεί και τ' αποδυναμώνει...
 
------------------------------ ----------------------

Περί τέχνης, ο λόγος του Μάνου Χατζιδάκι:
Όταν ελευθερωθούμε απο την δυναστία των τεχνών και την δυστυχία των καλλιτεχνών

https://www.youtube.com/watch? v=JnGeGll8ws4
www.youtube.com
Ακούγεται η εκπομπή με τίτλο " Όταν ελευθερωθούμε". Ενα οπτικο-ακουστικό υλικό απο τα ...

  
Θα με ρωτήσετε, ''και η τέχνη''; Αυτή που λειτουργεί μεσ' στους αιώνες, πού θα την κατατάξωμε, και πώς θα πάμε να σταθούμε απέναντί της;
Θα πρέπει επιτέλους, να μάθουμε να ξεχωρίζουμε ένα μνημείο ποιητικό, από ένα μνημείο για κοιμητήρια. 'Ενα τραγούδι λαϊκό, από ένα τραγούδι για τον λαό, τις μινωϊκές τοιχογραφίες, απ'τις τοιχογραφίες της Καπέλλα Σιξτίνα. Θα πρέπει να ασκήσουμε τη συγκίνησή μας, να λειτουργεί μεσ'στο αληθινό κι όχι μέσα στο μεγαλόσχημο και στο αισθητικό.
 ----------------------------- ------------------------
Περί εξουσίας, ο λόγος του Μάνου Χατζιδάκι:
Αναφορές ενάντια στην εξουσία
https://www.youtube.com/watch? v=efNFrFECelA
www.youtube.com
http://giantakos.blogspot.com/2010/11/blog-post_30.html Δυο ηχητικά ντοκουμέντα του 1988, με αναφορές του Μάνου ...

  3λ
Δεν είναι η πείνα ο χειρότερος εχθρός μας. Είναι η έλλειψη της ελευθερίας μας.
''Μείνετε άγρυπνοι νέοι του Πεκίνου... Κανένα σύστημα δεν θα σας υποσχεθεί την ελευθερία σας. Δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα, σας είπαν ψέματα. Μόνιμα θα διεκδικείτε ολοένα και περισσότερο, αυτό που σας αρνούνται, βασιζόμενοι στην κούρασή σας, με λίγες μόνο εξαιρέσεις. Μα με τις εξαιρέσεις ο κόσμος προχωρά. Όσοι ανθέξετε θα πάτε ένα βήμα πιο μπροστά, και η Κίνα από μέσα της, θα σας χαμογελά. Όχι με το χαμόγελο του εμπορίου, αλλά με το αιώνιο χαμόγελο της Άνοιξης, των λουλουδιών και της μουσικής''.
 ----------------------------- ------------------------------ ----
Περί Ελλήνων Αγωγής, ο λόγος του Μάνου Χατζιδάκι:
Η απαιδευσία του λαού
https://www.youtube.com/watch? v=s6hvm3td0fE  
www.youtube.com
Μάνος Χατζιδάκις- Νεοελλήνων Καλλιτεχνική Αγωγή.... (και που νά΄ξερε)

Η εποχή της μεταπολίτευσης και του νεοπλουτισμού σε 4 λεπτα.
Σχόλιο: Οι Έλληνες είναι βαθύτατα απαίδευτος λαός! Γόνοι αμόρφωτων ηλιθίων, που έμαθαν να τ`αρπάζουν απ`το κόμμα και να διορίζονται στο Δημόσιο! Εικονοκλάστες και εικονολάτρες είναι τα ίδια απόσκατα του συστήματος της αποχετευτικής πολιτικής των πανάθλιων Ελλήνων πολιτικών!  Οι εξαιρέσεις όμως είναι οι λευκοφόροι, κατά την έκφραση του Οδυσσέα Ελύτη, που δικαιώνουν την ύπαρξή τους, στο πέρασμά τους απο την επίγειο ζωή και, ίσως, αργότερα, συμβάλλουν στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του λαού μας. Αν κάτι πάει μπροστά... μόνο απ’ τις "εξαιρέσεις"... θα πάει!
------------------------------ ------------------------------ -- 
Περί Ελληνικότητας, ο λόγος του Μάνου Χατζιδάκι:
Η γνήσια "Ελληνικότητα" είναι ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ
 https://www.youtube.com/ watch?v=M7JKl91KTJY
www.youtube.com
Ο Μάνος Χατζιδάκις για την ελληνικότητα. «Φωνές» — από το αρχείο του Γιώργου Ζεβελάκη. «Το ...

  2λ
“Πιστεύω σ’εκείνη την Ελληνικότητα που εξαφανίζει τις διαφορές”.
 ----------------------------- -----------------
 Περί τέρατος, ο λόγος του Μάνου Χατζιδάκι:
Το πρόσωπο του τέρατος
https://www.youtube.com/watch? v=1ZHP2SUbBg0
www.youtube.com
"Το πρόσωπο του τέρατος και ο φόβος μήπως το συνηθίσουμε" Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του ...

  
. . . Χάιδεύουμε το τέρας και το βάζουμε στα σπίτια μας ως χαριτωμένο κατοικίδιο . . .  Και με την ανοχή μας, το τέρας μεγαλώνει. "Το πρόσωπο του τέρατος και ο φόβος μήπως το συνηθίσουμε"
Ή έκπτωση των ανθρωπίνων αξιών και η ασυνειδησία αποτελούν το τέρας.
Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Και η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη και να μας τρομάζει η ομορφιά.
 ----------------------------- ------------------------------ ------------------------------ ------------------------------ -------------------
 Περί της χρησιμότητας πολιτικών παρατάξεων, ο λόγος του Μάνου Χατζιδάκι:
"Οι πολιτικές παρατάξεις μεσ' τα συμπλέγματα των αστρικών σωμάτων"
Ποιό είναι το βασικό αίτημα της ανθρώπινης φύσης: να είναι γραμμένη στα κατάστοιχα κάποιου κόμματος για να τσιμπήσει λίγο ψωμί η να πετάει στον ουρανό ελεύθερη; Εξαρτάται στο αν νομίζει οτι είναι κότα η αετός…
 ----------------------------- ------------------------------ ------------------------------ ---
Περί των κυβερνητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο λόγος του Μάνου Χατζιδάκι:
Η δημογεροντία του μέλλοντος
https://www.youtube.com/watch? v=5gWasuUnwn0  
www.youtube.com
Ραδιοφωνικά σχόλια από την εκπομπή του Μάνου Χατζιδάκι "Σχόλια του Τρίτου"

11λ
Ερώτηση: - Ποιοι θα μας κυβερνήσουνε μελλοντικά, στην Ενωμένη Ευρώπη; Κι απάντησα: - Ελπίζω για τους επερχόμενους, μια Δημογεροντία του Πνεύματος, κι όχι η άγια και αποστολική οικογένεια του πρίγκιπος Φράνκεστάιν...
--Νιώθετε Έλληνας, γιά Ευρωπαίος; - Και βέβαια (του απαντώ) Έλληνας, αν αυτό σημαίνει Ευρωπαίος, και Ευρωπαίος, αν αυτό συμπεριλαμβάνει την ελληνικότητά μου.
--Σας ενδιαφέρει η ελληνική σας ιθαγένεια;... - Αν με εξουθενώσετε, όχι, ή τουλάχιστον θα μ' ενδιαφέρει, όσο ενδιαφέρει έναν φυλακισμένο στο Άουσβιτς, αν είναι απόγονος του Μεγαλέξανδρου, ή του Μεγάλου Τζέγκινς Χαν. Αν πάλι μείνω ελεύθερος, η ελληνική μου ιθαγένεια θα 'ναι μια πραματικότητα που δε θα 'μαι σε θέση να την αρνηθώ, έτσι καθώς θα 'ναι συνυφασμένη με τη γλώσσα, και με την προσωπική μου Ιστορία. Το μόνο που μπορώ να ελπίζω είναι να γίνει μια αλήθεια και για σας.
 ----------------------------- ------------------------------ ------------------------------ ----
Περί της χρησιμότητας του ορνιθοκομείου ΕΡΤ, ο λόγος του Μάνου Χατζιδάκι:
To ορνιθοκομείο ΕΡΤ
https://www.youtube.com/watch? v=RQkWdVVHnak
www.youtube.com
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ To ορνιθοκομείο σαν σχολή ευαισθησίας

  
 ----------------------------- ------------------------------ ------------------------------
Περί της πορείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο λόγος του Μάνου Χατζιδάκι:
Μάνος Χατζιδάκις το 1990 μιλάει για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Υπέροχος καλιτέχνης και διορατικός ο Μάνος Χατζιδόκης. Προέβλεπε, ενώ ζούσε σε μια εποχή όπου οι πολλοί εθελοτυφλούσαν και χλευάζανε.
============================== ============================== ==
Θαυμάστε ένα καταπληκτικό μυαλ ό.
Για να κρατηθούμε σ’αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, ας βιώσουμε αυτό το ντοκυμαντέρ για τον αξιώτατο εκφραστή της διαχρονικής Ελλάδας.
Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης: Μάνος Χατζιδάκις
Η ζωή του Μάνου Χατζιδάκι ξετυλίγεται μέσα από την μοναδική αφήγηση του Διονύση Σαββόπουλου. Το εύρος, το βάθος και η επίδραση του έργου του μεγάλου καλλιτέχνη αλλά και το ήθος, η ασυμβίβαστη αξιοπρέπεια και η ευγένεια μιας από τις μεγαλύτερες μορφές που ανέδειξε ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός, μέσα από ένα σύγχρονο ντοκιμαντέρ. 
Ο Διονύσης Σαββόπουλος αναζητά τις αιτίες που κάνουν το έργο του Μάνου Χατζιδάκι σήμερα, τόσα χρόνια μετά το θάνατό του, να παραμένει «ολοζώντανο» και βαθιά χαραγμένο στο παρόν μας. Ακολουθεί τα ίχνη του Μάνου στους χώρους που έζησε και δημιούργησε, περιπλανιέται στη ρωμαϊκή αγορά και στους δρόμους της πόλης, όπου ακούει τα τραγούδια του να δονούν ακόμα την καθημερινότητα των ανθρώπων.
 
Η ζωή του Χατζιδάκι ξετυλίγεται μέσα από την μοναδική αφήγηση του Διονύση Σαββόπουλου, μέσα από πλούσιο και σπάνιο αρχειακό υλικό και μέσα από συνεντεύξεις που φωτίζουν τα γεγονότα, τους ανθρώπους και τους τόπους που σφράγισαν τη ζωή του.
 
Μιλούν και αποκαλύπτουν άγνωστες λεπτομέρειες για τον Χατζιδάκι νεανικοί του φίλοι, όπως ο Νίκος Κούνδουρος, συνεργάτες του, όπως, η Μαρία Φαραντούρη, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Μανώλης Μητσιάς...
 
Παράλληλα, η εκπομπή φιλοξενεί νέα πρόσωπα, σύγχρονους δημιουργούς να μιλούν για το πώς εισπράττουν την επίδραση του Χατζιδάκι πάνω τους, για το πώς το ίχνος του παραμένει σήμερα τόσο βαθύ και ισχυρό, που εμπνέει δημιουργικά νέους ανθρώπους κι ας μην τον γνώρισαν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: