Δευτέρα, Απριλίου 10, 2017

Ένας γιατρός που δεν τρώει τα λεφτά του στα σκυλάδικα


Αποτέλεσμα εικόνας για τσιγκογλου σταυρος









































"Αυτοπροσωπογραφία" του Γ. Μπουζιάνη


 Είδαμε στο Τελλόγλειο και χαρήκαμε την έκθεση του Σταύρου Τσιγκόγλου

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιγκογλου σταυρος



Ο Σταύρος Τσιγκόγλου είναι ένας σπάνιος Έλληνας : εκλεκτός παιδοχειρουργός, από τη μία μεριά, αλλά και μεγάλος φιλότεχνος και βαθύς θεωρητικός της Τέχνης, από την άλλη. 
Ο "ιδιόρυθμος", όπως έχει αποκληθεί, συλλέκτης και χειρουργός παίδων είναι, εκτός από καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Γ.Γ. της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (ΑICA). 
Έγραψε μάλιστα και τα εξής τα βιβλία: Η τέχνη στο τέλος του αιώνα (Τα Νέα της Τέχνης, Αθήνα, 2000), Η τέχνη στις αρχές του 21ου αιώνα (Α. Α. Λιβάνη, 2005) και Σήμερα η τέχνη (Καστανιώτης, 2010).
 Επίσης ήταν συνδιοργανωτής δύο πολύ σημαντικών εκθέσεων υπό τον τίτλο “Λουλούδια” στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη και το “Πάσχον σώμα” στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο. εικόνα άρθρου (article's image)    


 εικόνα άρθρου (article's image)


 Η έκθεση που χαρήκαμε στο Τελλόγλειο είναι μια επιλογή σημαντικών έργων από την προσωπική συλλογή του , η οποία περιλαμβάνει διακόσιους (!) πίνακες ζωγραφικής, έργα γλυπτικής, χαρακτικών, κατασκευές και άλλα, και συμπληρώνεται από προσωπικά αντικείμενα από τα ταξίδια και τις εμπειρίες του.


 Τα έργα που εκτίθενται προέρχονται από καλλιτέχνες των αρχών του 20ου αιώνα , κυρίως όμως μεταγενέστερων.

Miro
Miro Miró Joan, "Αστερισμοί", ελαιογραφία



Περιδιαβάζοντας το δεξιό μισό τμήμα του ισογείου βλέπουμε δημιουργίες που έχουν φιλοτεχνήσει οι: Παπαλουκάς, Κόντογλου, Τσαρούχης, Στέρης, Τσίγκος, Καράς, Κεσσανλής, 
 εικόνα άρθρου (article's image)
  Νίκος Κεσσανλής, «Σημύδες», Μικτή τεχνική, 180 x 150 εκ.


 Παύλος (Διονυσόπουλος), Σαμαράς, Στάμος, Θεοφυλακτόπουλος, Σπηλιόπουλος, Νίκος Χουλιαράς, Αδαμάκος, Κυπραίος, Ματζαβίνος, Τρανός, Μιχάλης Μανουσάκης, Άτζι Καρατζά, Βασιλική Γκότση, Μουχασίρης, Άγγελος Παπαδημητρίου κ.ά. Ένα γλυπτό του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι αφιερωμένο στον Σταύρο Τσιγκόγλου και φέρει τον τίτλο: “Ο γιατρός Σταύρος Τσιγκόγλου σώζει ζωές”. 
Αποτέλεσμα εικόνας για τσιγκογλου σταυρος Στο πλαίσιο της θαυμάσιας έκθεσης κυκλοφορεί κατάλογος με κείμενα και φωτογραφίες έργων από τη συλλογή. Τα κείμενα υπογράφουν η Αλεξάνδρα Βουτυρά, καθηγήτρια του ΑΠΘ και γενικός γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου Ιδρύματος, η Χριστίνα Τσαγκάλια, επιμελήτρια της έκθεσης και η Μαίρη Μιχαηλίδου.
εικόνα άρθρου (article's image)
Pablo Picasso, «Ο Καλλιτέχνης και το Μοντέλο», τύπωμα, 24 x 32 εκ.

εικόνα άρθρου (article's image)

Oscar Kokoschka, «Alma Maller και Oscar Kokoschka», τύπωμα, 37 x 26,5 εκ. 
 Πηγή φωτογραφιών: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
 Πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη

Ο τίτλος του κειμένου της Μαίρης Μιχαηλίδου είναι “Κατάθεση φιλίας” , όπου ανάμεσα στ' άλλα γράφει: “Ο Σταύρος Τσιγκόγλου έχει κατακτήσει σε βάθος την τέχνη και εξαιτίας αυτού κατόρθωσε να ανακαλύψει σε κάθε δημιουργό που διάλεξε την σημασία της εικαστικής χειρονομίας”.



Τον σχεδιασμό της έκθεσης έχει κάνει ο Παύλος Θανόπουλος, συνεργάτης του Μουσείου Μπενάκη.
_______________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...