Σάββατο, Απριλίου 29, 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Τη γιορτάζουμε αναρτώντας τις καταπληκτικές μεταφορές που έκανε  στη σκηνή δύο κλασικών πλέον έργων:  την Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Στραβίνσκι*  και την όπερα Διδώ και Αινείας του Πέρσελ.

* Ιεροτελεστία της Άνοιξης (Sacre du Printemps)

**  Διδώ και Αινείας

 Aeneas filius Anchisae est. Patria Aeneae Troia est. Graeci Troiam oppugnant et dolo expugnant. Aeneas cum Anchisa, cum nato et cum sociis ad Italiam navigat. Sed venti pontum turbant et Aenean in Africam portant. Ibi Dido regina novam patriam fundat. Aeneas reginae insidias Graecorum renarrat. Regina Aenean amat et Aeneas reginam. Denique Aeneas in Italiam navigat et regina exspirat.

 


 Μετάφραση του λατινικού κειμένου

Ο Αινείας είναι γιος του Αγχίση. Πατρίδα του Αινεία είναι η Τροία. Οι Έλληνες πολιορκούν την Τροία και την κυριεύουν με δόλο. Ο Αινείας πλέει προς την Ιταλία με τον Αγχίση, με το γιο του και με τους συντρόφους του. Οι άνεμοι όμως αναταράζουν το πέλαγος και φέρνουν τον Αινεία στην Αφρική. Εκεί η βασίλισσα Δίδω θεμελιώνει μια καινούργια πατρίδα. Ο Αινείας διηγείται στη βασίλισσα από την αρχή τους δόλους των Ελλήνων. Η βασίλισσα ερωτεύεται τον Αινεία και ο Αινείας τη βασίλισσα. Τελικά ο Αινείας πλέει στην Ιταλία και η βασίλισσα ξεψυχάει.

 Β. Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

*Αινείας - Βικιπαίδεια

**Διδώ - Βικιπαίδεια

File:Low ham mosaic.jpg

1. Μωσαϊκό από τη ρωμαϊκή βίλα του 4ου αι.  Low Ham στη Βρετανία, που δείχνει τον Αινεία και τη Διδώ σε ερωτική περίπτυξη.
 
2. Sir Nathaniel Dance-Holland (1735 – 1811): "Η συνάντηση της Διδούς και του Αινεία" (1766).


3.  Giovanni Battista Tiepolo:  "Ο Αινείας συστήνει στη Διδώ την Αφροδίτη, που έχει πάρει τη μορφή του Ασκάνιου" .Έργο του 1757, που βρίσκεται στη Villa Valmarana, της Vicenza
 
4. "Η Διδώ στην πυρά": έργο του  Johann Heinrich The Elder Tischbein (1775).

 
5.  Η αυτοκτονία της Διδούς , όπως την εμπνεύστηκε  ο Simone Vouet (1590-1649).
 
 

Αποτέλεσμα εικόνας για Sasha WaltzSasha Waltz - Wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια: