Δευτέρα, Μαρτίου 27, 2017

Η ΚΟΛΑΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!

Αποτέλεσμα εικόνας 

 

  "Η ιστορία μου αρχίζει από το τέλος – το δικό της και το δικό μου. Έτσι ξεκινά το Βιβλίο της Κατερίνας, μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια, και που, αν νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη. Μια οικογενειακή σάγκα γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δυο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της.Μας λέει η Κατερίνα:  Αυτό το βιβλίο δεν έχει σκοπό να πληγώσει κανέναν, εκτός απ’ αυτούς που θα το διαβάσουν. Αυτό το βιβλίο, θα πουν, είναι γεμάτο ψέματα. κακοήθειες, ανακρίβειες, παραχάραξη της οικογενειακής μας ιστορίας από ένα μυαλό χολωμένο κι άρρωστο, που γυρεύει εκδίκηση για τον θάνατο που μόνο του επέλεξε. Ωστόσο εμένα αυτή είναι η αλήθεια μου, κι από κει και πέρα, ο καθείς ας διαλέξει τη λήθη που του ταιριάζει, που τον ανακουφίζει. έτσι είναι αν έτσι νομίζουνε. Αυτό το βιβλίο με διαλύει. Αυτό το βιβλίο έχει σκοπό να με διαλύσει, να με κάνει κομμάτια. Μέσα στα κομμάτια μου είμαι. Κι όποιος την ακούσει δεν θα την ξεχάσει ποτέ."

___________________________________________________________ 

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο Αύγουστος Κορτώ προσφέρει στον αναγνώστη μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής. Έχοντας ως τραγική "πρωταγωνίστρια" την υποφέρουσα από διπολική διαταραχή  μητέρα του αποκαλύπτει την επώδυνη εμπειρία της συνοίκησης με ένα άτομο άρρωστο και αυτοκαταστροφικό, που αρνείται να ζητήσει τη βοήθεια της επιστήμης και μετατρέπει σε κόλαση , εκτός από τη δική της,  και τη ζωή των οικείων της , του συζύγου της  , ειδικότερα όμως του γιου της  , ο οποίος γίνεται από την τρυφερή ηλικία μάρτυρας συγκλονιστικών εμπειριών από τις τρομερές κρίσεις που την καταλαμβάνουν , όλο και πιο συχνά στο πέρασμα των χρόνων.

Ο συγγραφέας πλησιάζει τη μητέρα του με απέραντη τρυφερότητα αλλά και απόλυτη ειλικρίνεια. Στόχος του δεν είναι η αγιογράφησή της αλλά η κατάδειξη του ζοφερού κλίματος που βίωσε έως την ενηλικίωσή του , παρακολουθώντας την καθημερινή ψυχική αποδόμηση και τη  σωματική κατάρρευση  της γυναίκας που τον έφερε στο φως, ανήμπορος να της  προσφέρει  αποτελεσματική βοήθεια.

Οι επιπτώσεις αυτής της εφιαλτικής ατμόσφαιρας  του στέρησαν τη χαρά  στην παιδική ηλικία , τον πλήγωσαν βαριά στην εφηβική και τον απορύθμισαν ως προσωπικότητα . Βλέποντας τη μάνα του να βαδίζει καθημερινά στο χαμό , ζούσε παράλληλα την  προσωπική του κόλαση , ψάχνοντας να βρει παρηγοριά στις "σκουπιδοτροφές" και το ποτό  .

Πιστεύω ότι το βιβλίο πρέπει να αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς στους ειδικούς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οικογένειες που έχουν στους κόλπους τους άρρωστα ψυχικώς άτομα, προκειμένου να δίνουν τις αποτελεσματικότερες συμβουλές  στους πάσχοντες και τους οικείους τους. 

Η Κατερίνα, μολονότι νεκρή,  είναι ο παντοδύναμος αφηγητής-πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, πράγμα που επιτρέπει στον Κορτώ να γίνει μέρος του δράματος χωρίς να εκφέρει τις δικές του απόψεις και τα συναισθήματα, επηρεάζοντας , θετικά ή αρνητικά, τον αναγνώστη.

Διαβάστε το βιβλίο. Έχετε πολλά να διδαχτείτε  για τη φυσιογνωμία της  σημερινής  ελληνικής οικογένειας και τα ανομολόγητα πάθη της, που προσπαθεί να κρύψει κάτω από τη μάσκα της μικροαστικής χριστιανικής ευπρέπειας...  

Gerontakos

Λίγα λόγια για «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ

Αύγουστος Κορτώ: «Δεν υπάρχει ιδανική ζωή» - POPAGANDA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Yasmine Hamdan - Hal (official music video) #JimJarmusch EditQ « Ω εύθραυστη καρδιά μου/ Ο χωρισμός με σκοτώνει»...

I adore you And if a day passes by without seeing you I forget you How come this time I drew you The Longing moves the nostalgia in my heart...