Τετάρτη, Μαρτίου 08, 2017



Λάκης Λαζόπουλος: Όταν η Κούβα νίκησε την ψωρίαση


Στη Νέα Υόρκη βρέθηκα για κάποιες μέρες.
Όχι δεν έφυγα για να τα αφήσω όλα πίσω μου, όπως λένε.
Η στεναχώρια είναι βαθειά και μας ακολουθεί όλους μας, όπως ο γλάρος το καράβι.
Η πρώτη κουβέντα ήταν στο αεροπλάνο.
Ο κύριος πήγαινε στη Φιλαδέλφεια. Έξυπνος άνθρωπος, μέσα στα πράγματα, ωραίος συνομιλητής.
«Η τελευταία φορά που πήγα και ψήφισα ήταν Σαμαράς. Μετά δεν ξαναπήγα. Όμως από τον Τσίπρα, περιμένω. Λέω αυτός, δεν μπορεί, κάτι λίγο επαναστάτης θα είναι. Δεν συμβιβάστηκε λέω, υπαναχώρησε, τους το κρατάει τον κάζο που του κάνανε το καλοκαίρι και κάποια στιγμή θα τους στείλει στο διάολο. Λοιπόν στο λέω, έτσι και τους στείλει στο διάολο θα πάρει τη μισή Νέα Δημοκρατία μαζί του και ό,τι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ. Μην νομίζεις ότι οι Δεξιοί γουστάρουν αυτή την κατάσταση. Εγώ λοιπόν τον περιμένω τον Τσίπρα, να τους την κάνει.  Γιατί αν δεν τα τινάξει αυτός στον αέρα, δεν θα του το συγχωρέσουν. Σε αυτόν θα τα φορτώσουν όλα. Οι Δεξιοί έχουμε κρυψώνες, χανόμαστε».
*** Ξεκίνησε η δίκη της Siemens. Εντελώς τυχαία η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα δίνει στοιχεία για την οικονομία, ώστε να δώσει πάτημα στη Δρακουλέσκου και στους Δρακουλέσκους που κρύβονται πίσω της να σκυλέψουν πάλι. Τέτοιο αληταριό, διεθνές, να παρελαύνει και να εκβιάζει τη χώρα, δεν έχει ματαγίνει. Είναι παντελώς αδίστακτοι. Αλλά, όποιος ξεκινάει δίκη για τη Siemens θα το πληρώσει ακριβά. Μην νομίζετε ότι δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. 
*** Αποφάσισα να μείνω όχι σε ξενοδοχείο αυτή τη φορά, αλλά μέσω airbnb σε ένα δωμάτιο down town. 
Είμαστε στη Νέα Υόρκη πάλι αν με χάσατε.
Φτάνω μετά από ένα ταξίδι ταλαιπωρίας με την British Airways, όπου χάσαμε εξαιτίας τους την πτήση και μας δώσαν και 10 λίρες στο ενδιάμεσο για να φάμε στο αεροδρόμιο. Κουβαρνταλίκια! Φτάνω λοιπόν ταλαιπωρημένος εκεί, ανοίγω την πόρτα και βλέπω σκάλα να με περιμένει.
Ανέβηκα 80 σκαλοπάτια για να φτάσω στο δωμάτιο. Δεν μου τα έγραφε αυτά το airbnb.
Εν τω μεταξύ, βρωμοκόπαγαν οι διάδρομοι χασίς. Διότι από όλα τα διαμερίσματα σκάγαν μπάφοι πρωί, μεσημέρι, βράδυ.
Δηλαδή, λίγο να αργούσες να ανέβεις στη σκάλα τσιμέντωνες. Έγινα παθητικός χασικλής. 
Αμερική! Όχι δεν καπνίζεις τσιγάρο πουθενά, αλλά χασίς καπνίζεις οπουδήποτε.
*** Make love not walls. 
Ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στους τοίχους της Νέας Υόρκης. 
Ο Τραμπ τους έχει αναστατώσει. Δεν ξέρουν τι τους περιμένει κάθε μέρα.
Το Hollywood έχει ξεσηκωθεί. Είδατε τι ειπώθηκε στα Όσκαρ. Εν τω μεταξύ, μπουκάρουνε σε ξενοδοχεία και ψάχνουν στα δωμάτια ποιοι μένουνε, συνεχείς έλεγχοι στα μαγαζιά για συγκεκριμένες υπηκοότητες μεταναστών, γενικά ένας τρόμος.
Οι ηθοποιοί έχουν βγει μπροστά και δεν μασάνε τα λόγια τους, κατά πως κάνουν εδώ οι πολλοί δικοί μας. 
Βέβαια να πούμε την αλήθεια, δεν είδαμε τους ηθοποιούς αυτούς, να μπούνε μπροστά ενάντια στους πολέμους που έγιναν και επί των προηγούμενων προέδρων. Των Δημοκρατικών.
Γιατί όσο σωστό είναι, να συμπεριφέρεσαι ανθρώπινα στους πρόσφυγες, τόσο σωστό είναι να μιλάς και εναντίον των πολέμων που είναι η αιτία των προσφύγων. Καλό είναι να χαϊδεύεις τον πρόσφυγα, καθόλου σωστό δεν είναι να το βουλώνεις απέναντι στον έμπορο όπλων.
Τελικά, η Δεξιά λειτουργεί σαν ξυπνητήρι της Αριστεράς.  Αυτό συνέβη στην Αμερική με τον Τραμπ.
Όσο υπάρχει Αριστερά, κάπου καταλαγιάζουν οι αντιδράσεις. Καλά εμείς εδώ είμαστε ξεχωριστή περίπτωση. Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανακαλύψουν οι Αριστεροί τον Δεξιό εαυτό τους. 
Τρέχουν όλοι να εκτιμήσουν τα προσόντα του Μητσοτάκη, ο οποίος σύμφωνα με τα γκάλοπ του ΣΚΑΪ, του απομένουν 8 ψήφοι για να βγει με 100%. Φαντάζομαι θα είναι η Ντόρα και το σόι του που τον ξέρουν καλά. 
*** Είπα ΣΚΑΪ και με το που γύρισα, άνοιξα και εγώ την τηλεόραση να δω το Survivor. 
Πιο μεγάλη παγίδα δεν μπορούσε να στήσει ο ΣΚΑΪ στον εαυτό του. Με το που έγινε break έπεσε το διαφημιστικό του σταθμού. ΣΚΑΪ, ειδικότητα, ενημέρωση. 
Και σκεφτόμουν πώς ένα κανάλι με ειδικότητα την ενημέρωση, κάνει τη μεγάλη του επιτυχία στην ψυχαγωγία. 
Δηλαδή χέστηκε ο κόσμος να μιλάνε οι Μπάμπηδες και οι Πορτοσάλτε, που βγάζουν αφρούς από το στόμα μαζί με τους Μπογδάνους και τους λοιπούς υπαλλήλους της ΝΔ – του Κυριάκου συγκεκριμένα – και απασχολούνται με το τι θα πουν οι Διάσημοι και οι Μαχητές. 
Η επιτυχία του παιχνιδιού δείχνει πόσο βαρετές είναι οι εκπομπές ενημέρωσης που κάνουν, αυτά τα δελτία απελπισίας, που θες να βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο. 
Πόσο πιο δυνατά να πει ο κόσμος, «σας βαριόμαστε»; 
Μήπως ο κόσμος τους δείχνει έναν άλλο δρόμο;
Διότι όταν αποτυγχάνεις σε αυτό που είναι η ειδικότητα σου, πρέπει να ανησυχήσεις. Δηλαδή άμα ανοίγεις κρεοπωλείο και σου ζητάνε φρούτα, πρέπει να αναρωτηθείς. Τι θα γίνει μετά;
Θυμάμαι όταν έκανα τα γυρίσματα της ταινίας «Φοβού τους Έλληνες» ήμουν σε ένα χωριό έξω από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης και ήρθε μία γυναίκα και μου λέει «Τι ωραία τώρα με την ταινία που έχει όλα αυτά τα φώτα η πλατεία μας. Αγνώριστη. Θα φύγετε και θα πέσει σκοτάδι μαύρο, δεν θα θέλω να ξαναπάω στην πλατεία».
Μετά το Survivor θα έχουμε Μπογδάνο και Πορτοσάλτε σκέτους; Αλίμονο μας. Μες τα σκοτάδια η πλατεία!
*** Πίσω στη Νέα Υόρκη πάλι.
Πήγα στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών και παρακολούθησα το ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη «4,1 miles». 
Ήταν μία εξαιρετική βραδιά, άκουσα τον Κυριάκο, τον άνθρωπο του λιμενικού εκεί στη Λέσβο που πρωτοστατούσε στη διάσωση των ανθρώπων που θαλασσοπνίγονταν για να κερδίσουν την ελευθερία τους και τη ζωή τους και συγκινήθηκα αληθινά και βαθειά, όπως όλοι μέσα στην αίθουσα. 
«Χανόντουσαν άνθρωποι μπροστά μας. Αλλά την ώρα που εμείς σώζαμε έναν από αυτούς, κάπου η ψυχή μας ηρεμούσε», είπε μεταξύ άλλων. Είναι ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, άξιζε που έφτασε να είναι υποψήφιο στα Όσκαρ. 
Ο Κυριάκος είναι από αυτούς τους σπάνιους Έλληνες, είναι από αυτούς που λες «χαίρομαι που γεννήθηκα σε αυτόν τον τόπο». Γιατί έτσι κι ανοίξεις το κανάλι της Βουλής, το μετανιώνεις αμέσως αυτό που σκέφτηκες. 
*** Μια ιστορία που μου είπε ένας πολύ διάσημος γιατρός εκεί. Χειρουργός. Ήταν ένας Σαουδάραβας ζάμπλουτος, που είχε πάει να τον επισκεφτεί, προκειμένου να δει αν πρέπει να κάνει μία επέμβαση. Τρία μέτρα παραπέρα κάθονταν ένας άμοιρος και τον περίμενε. 
Προσπαθούσα να καταλάβω, έλεγε ο γιατρός, τι ρόλο έπαιζε ο άνθρωπος αυτός, μέχρι που μου το εξήγησε ο Σαουδάραβας.
Τον είχε αγοράσει και τον ακολουθούσε παντού σε όλα του τα ταξίδια, σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνει κάποια επέμβαση για να του δώσει αμέσως τα όργανά του.
Αν είναι δυνατόν.
Και όμως μου είπε ο γιατρός. Υπάρχουν χώρες όπου η ζωή δεν έχει καμία αξία. 
Για να ζήσει η οικογένεια σου, μπορεί εσύ να αγοραστείς και να είσαι έτοιμος να σφαγιαστείς ανά πάσα στιγμή. 
Είναι φοβερό, να σε ακολουθεί ένας ζωντανός δωρητής οργάνων. Απόλυτα αγριευτικό μου φάνηκε αυτό. Τον φαντάστηκα στο αεροπλάνο τον άνθρωπο αυτόν, να ταξιδεύει, να είναι συνέχεια δίπλα στον πάμπλουτο, και τι άλλο, να προσεύχεται να μην πάθει τίποτα κακό το αφεντικό του.
Μετά έχουμε απορίες, πως γεννιούνται όλα αυτά τα άγρια ένστικτα. Πώς άραγε;
*** Εδώ η αξιολόγηση ακόμη να κλείσει. Όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός, άκουσα να λέει ο Κυριάκος. Δηλαδή από την ώρα που δεν τους κάνεις τα θελήματα, σου ανεβάζουν τον λογαριασμό; Είναι σοβαρά επιχειρήματα αυτά; Μην σώσει και κλείσει η αξιολόγηση. 
Αν συνεχίσουν να το τραβάν έτσι το σκοινί, η εξέγερση δεν είναι μακριά. Είναι προφανές ότι έχουνε σχέδιο. Και είναι προφανές ότι όσο τους δίνεις, τόσο ζητάνε περισσότερα. Μας εμπαίζουν κανονικά. 
*** Είδα τη Μέρκελ, τον Ραχόι, τον Ιταλό και τον Ολάντ να λένε ότι δεν είναι κακή μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.
Εξάλλου αυτοί οι τέσσερις με την παρουσία τους, δήλωσαν ότι θα είναι η πρώτη ταχύτητα. Δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε ποια ταχύτητα θα είμαστε εμείς στο αυτοκίνητο της Ευρώπης. 
Η όπισθεν!!!
*** Με πήρε φίλος μου που έκοβε με μπλοκάκι τις αμοιβές του και μου είπε τι του ήρθε να πληρώσει σε ΕΦΚΑ. Άλλος ένας στην απόγνωση. Είναι τρελοί, αληθινά τρελοί, στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν θα μείνει όρθιος άνθρωπος στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, στη χώρα αυτή, θα προστατεύονται μόνο όσοι δουλεύουν στο δημόσιο, οι άλλοι ας πάνε στο διάολο; Έλεος!
*** Ο Άδωνης είναι καθαρά το πρώτο «βιολί» στη Νέα Δημοκρατία. Τους έχει γραμμένους όλους, τους έχει ξεπεράσει όλους. Αυτός επιβάλλει γραμμή πλέον. Είναι οι νεοχουντικοί που έχουν καταλάβει πλέον τη Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος, ο φοβισμένος Κυριάκος, που είναι ένα πιόνι στα χέρια τους. Στα χέρια του Άδωνη. 
Αλλά αν ο γέρος Καραμανλής σηματοδότησε το τέλος της χούντας, βάζοντας τους χουντικούς στη φυλακή και οδήγησε την χώρα στα πρώτα δημοκρατικά της βήματα, ο ανιψιός Καραμανλής μοιάζει αδύναμος απέναντι στους νεοχουντικούς που έχουν καταλάβει την παράταξη του. Και την έχουν μετατρέψει σε ακροδεξιό τσιφλίκι. 
Σιωπηλοί παρακολουθούνε οι κεντρώοι Καραμανλικοί, τον Άδωνη να αλωνίζει. Δεν ξεχωρίζει κανένας άλλος στη Νέα Δημοκρατία. Ο Μεϊμάρακης κάτι πήγε να πει, αλλά στο τέλος θα υποταχτούν όλοι κάτω από τον Άδωνη.
Να πούμε την αλήθεια. Τα κατάφερε μια χαρά ο άνθρωπος. 
Και εγώ λέω τούτο, ο Άδωνης είναι η αιτία που έπεσε ο Σαμαράς. Ο Άδωνης θα είναι η αιτία που θα χάσει και ο Κυριάκος στο τέλος. Ο βούρκος δεν χάνει ποτέ! Όσοι πέφτουν στο βούρκο εξαφανίζονται.
*** Έλεγε ένας Συριζαίος σε ένα τραπέζι. «Δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κυριάκο, εγώ στο μόνο που υπολογίζω, είναι στο μίσος που του έχει η αδερφή του, η Ντόρα. Αυτή στο τέλος θα τον φάει. Δεν πρόκειται να τον αφήσει να φτάσει εκεί που αυτήν ονειρευόταν. Και ας είναι πολλά τα λεφτά, Άρη».
*** Γνωστός μου από τη Λάρισα, 60 και άνω, είδε την σύνταξη του να φτάνει 500 ευρώ. Ο άνθρωπος άρχισε να λιποθυμάει από τη στεναχώρια του και γέμισε ψωρίαση παντού. Μέσα από μία συγκυρία, του δόθηκε ένα εισιτήριο δωρεάν να πάει στην Κούβα μία εβδομάδα. Εκεί είναι ακόμα, δεν ξαναγύρισε. Τα παράτησε όλα. Με 500 ευρώ ζει σαν βασιλιάς. Έχει αγοράσει μία Μερσεντές κόκκινη, έχει βρει και δυο Κουβανέζες θεές και μας έστειλε τις φωτογραφίες στο κινητό και βλέπαμε τη ζωάρα που κάνει. Ανάμεσα στις φωτογραφίες ήταν και φωτογραφίες από τα χέρια του, τα πόδια του, τους αγκώνες του, ενώ το μήνυμα από κάτω έγραφε: «Κι αν το πιστεύεις, μου έφυγε και η ψωρίαση. Η Κούβα μου πήρε την ψωρίαση».
Όσοι λοιπόν, έχετε φτάσει σε απόγνωση με τα 500 ευρώ σύνταξη και τυγχάνει να έχετε και ψωρίαση, μην απελπίζεστε. Υπάρχει η Κούβα. Πώς κάνουν τα ζώα όταν δεν βρίσκουν τροφή σε ένα μέρος; Μεταναστεύουνε. 
Ετοιμαστείτε λοιπόν. Με 500 ευρώ στην Ελλάδα δεν ζεις, αλλά στην Κούβα ζεις, βασιλεύεις και πουρεύεις. Ειδικά όσοι έχετε ψωρίαση, τρέξτε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...