Σάββατο, Μαρτίου 18, 2017

Οι καλές στιγμές του ελληνικού νεορεαλισμού

 ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ

Μαγική Πόλη 
 (1954)

Σκηνοθεσία : Νίκος ΚούνδουροςΣχετική εικόνα
Σενάριο : Μαργαρίτα Λυμπεράκη
Μουσική : Μάνος ΧατζιδάκηςΑποτέλεσμα εικόνας για Μάνος Χατζιδάκις

Ηθοποιοί : Γιώργος Φούντας, Στέφανος Στρατηγός, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Μάνος Κατράκης, Θανάσης Βέγγος, Μίμης Φωτόπουλος, Αντρέας Ντούζος

Μια λαϊκή συνοικία της Αθήνας (Δουργούτι, τα προσφυγικά του Νέου Κόσμου), αποτελεί το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία ενός σκληρά εργαζόμενου νέου που, για να μην χάσει το φορτηγό του και μείνει χωρίς δουλειά, βρίσκεται μπλεγμένος σε μια παράνομη δοσοληψία με ένα απατεώνα. Με τη βοήθεια των γειτόνων του θα βγει αλώβητος από αυτήν την περιπέτεια και θα κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του..
Η Αθήνα των λαϊκών συνοικιών του 1950, των λούνα παρκ, των νταήδων, των κοριτσιών που κάνουν όνειρα, της αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων. Επηρεασμένη άμεσα από το κίνημα του νεορεαλισμού, η «Μαγική Πόλη» έφερε μια νέα πνοή στον ελληνικό κινηματογράφο, παρά τις δραματουργικές αδυναμίες και την απλότητα του σεναρίου (της Μαργαρίτας Λυμπεράκη). Υπέροχη μουσική επένδυση από τον Μάνο Χατζιδάκι, κινηματογραφικό ντεμπούτο του Θανάση Βέγγου.
(athinorama.gr)
Η ματιά του δημιουργού συνδυάζει την κοινωνική αντίληψη με την εικαστική, με μια γνήσια λυρική διάθεση. Κάτω από την επίδραση του νεορεαλισμού, το φιλμ εστιάζει τη δράση του στις αθηναϊκές φτωχογειτονιές με τις παράγκες, τα λιμνάζοντα νερά και τον καημό της προσφυγιάς για μια καλύτερη ζωή. Μια ταινία που εντάσσεται στη nouvelle vague του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, παρά στα μίζερα δεδομένα της ελληνικής κινηματογραφίας εκείνης της εποχής.(clickatlife.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...