Δευτέρα, Μαρτίου 06, 2017

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ «ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ»

Ο αστυνόμος Ντάιαμοντ διατάσσεται να σταματήσει την παρακολούθηση του αρχιγκάγκστερ Μπράουν, επειδή κοστίζει αρκετά στο τμήμα. Η τελευταία ευκαιρία του Ντάιαμοντ να βρει στοιχεία είναι να επισκεφτεί την Σούζαν Λόουελ, την κοπέλα του γκάγκστερ
"Σκοτεινό"  από την αρχή μέχρι το τέλος έργο, κάτι για το οποίο "ευθύνεται" σε μεγάλο βαθμό ο σπουδαίος John Alton. Σκληροί χαρακτήρες, βασανιστήρια και στυγνές δολοφονίες μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτής της ταινίας
Director: Joseph H. Lewis
Writer: Philip Yordan
Stars: Richard Conte, Jean Wallace, Cornel Wilde
************************************

 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 


Ένας αστυνομικός καταδιώκει για να αποκαλύψει έναν πλούσιο και άνετο γκάνγκστερ και ερωτεύεται την πανέμορφη φίλη του.
Από ένα εκπληκτικό σενάριο του μέγιστου Φίλιπ Γιόρνταν, ο παραγνωρισμένος Τζόζεφ Λιούις σχολιάζει τη δυνατότητα ενός μεγάλου κοινωνικού συμβιβασμού και μιας συμφιλίωσης μέσα από αμφίσημους ρόλους και ταυτότητες. Αυτό το φιλμ- νουάρ δικαίως θεωρείται αριστούργημα.

Η έντυπη ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:
«Ένας μισογύνης αστυνομικός, που παραπονιέται πως αμείβεται ελάχιστα, έχει βάλει ως στόχο της ζωής του να εξοντώσει έναν κομψό, όμορφο και με πολλά χρήματα παντρεμένο γκάνγκστερ, που έχει δεσμό με μια πανέμορφη κοπέλα, την οποία επιθυμεί ο εκπρόσωπος του νόμου. Ο γκάνγκστερ περιγράφεται ως μια μανιακή φιγούρα, ενώ η σύζυγός του είναι ψυχοπαθής. Ακολουθούν συγκρούσεις και ανατροπές, πολλή βία ως το εκπληκτικό, αμφίσημο φινάλε.
Ο παραγνωρισμένος μετρ Τζόζεφ Λιούις παραλαμβάνει ένα έξοχο σενάριο του μέγιστου Φίλιπ Γιόρνταν και τελικά παρακάμπτει το γκανγκστερικό φιλμ, καταλήγοντας σε μια κοινωνιολογική και ψυχολογική σπουδή στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της Αμερικής του `55 και του τέλους της Επιτροπής Μακάρθι.
Υψηλή αισθητική, αριστοτεχνική σκηνοθεσία, μια εκπληκτική μουσική επένδυση από τον Ντέιβιντ Ράκσιν και μια ντοκιμαντερίστικη φωτογραφία από τον Τζον Άλτον.
Ο Λιούις αφηγείται με μια συνέχεια μεγάλων πλάνων, για να φθάσει στο τελικό κοινωνιολογικό συμπέρασμα. Ταυτότητες, ρόλοι λιώνουν, με τις σχέσεις εξουσίας να εμφανίζονται είτε ως η αστυνομική  επιτήρηση είτε ως η βία του χρήματος, που εξαγοράζει τα πάντα. Ο αστυνομικός  επιθυμεί να παραλάβει το ρόλο του γκάνγκστερ στο επίπεδο της μεγάλης του δύναμης και την επικαρπία του κορμιού της πανέμορφης κοπέλας.
Δεν θα διστάσω να εκφραστώ με θαυμασμό γι’ αυτό το αριστούργημα, που με τη μορφή του γκάνγκστερ-νουάρ κάνει σχόλιο για το μεγάλο αναγκαίο συμβιβασμό που απαιτεί η κοινωνική συνοχή. Η Αμερική υπερασπίζεται το σύστημά της και εκφράζει τις ευχές για κοινωνική συμφιλίωση, μια γέφυρα τόσο αναγκαία όσο και απαραίτητη. Ο γκανγκστερισμός αποσύρεται, ο νόμος θριαμβεύει, η κοπέλα επιστρέφει στο δρόμο της αρετής, αλλά η σκιαγραφία του αστυνομικού παραμένει συνειδητά ασαφής. Το μεγάλο χάσμα γεφυρώνεται κι αυτό σημαίνει και ευρύτερα κοινωνιολογικά σημαινόμενα. Το εκπληκτικό τέλος δείχνει την αυγή να ροδίζει, το σκοτάδι να αποχωρεί. Όλα παίζονται, όλα αμφίσημα, μαζί για νέους ρόλους ή για μια μεγάλη συναίνεση. Υπέροχο φιλμ».


ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ  «ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ»

1.    Για το εκπληκτικό σενάριο που αναζητάει γέφυρες συμφιλίωσης  στη μεταμακαρθική Αμερική.
2.    Για την εξαιρετική και λειτουργική κολλώδη, μουντή, ασπρόμαυρη φωτογραφία του Τζον Άλτον
3.    Για την τζαζ επένδυση του Ντέιβιντ Ράκσιν, που «ντύνει» όλη την ταινία με μια αναμονή.
4.    Για την αριστοτεχνική σκηνοθεσία  του παραγνωρισμένου μετρ Τζόζεφ Λιούις
5.    Για το εκπληκτικό, ελλειπτικό φινάλε
6.    Για τα σοβαρά  ηθικά διλήμματα που θέτει το φιλμ.
7.    Για τα τρία πρόσωπα  της γυναίκας: η μία νεκρή, η άλλη ψυχοπαθής, η τρίτη, όμορφη και νέα, φιλενάδα του γκάνγκστερ.
8.    Για την επέκταση των ορίων του φιλμ- νουάρ στο επίπεδο της κοινωνικής αλληγορίας
9.    Για τα αινιγματικά κίνητρα του αστυνομικού και ιχνηλάτη δηλαδή του νόμου
10.    Για την απόδειξη πως το κλασικό φιλμ- νουάρ ήταν για τους Αμερικανούς σκηνοθέτες ένα κατ’ εξοχή πεδίο υπόγειων, κοινωνικών και πολιτικών αναφορών.


 Αλέξης Δερμεντζόγλου, Ταινιοθήκη της ΕΡΤ3


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Exhibition Tour–Look Again: European Paintings 1300-1800

Join curators Stephan Wolohojian, Adam Eaker, David Pullins, and Anna-Claire Stinebring along with their special guests as they guide you th...