Πέμπτη, Μαρτίου 02, 2017

ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΟΥ; ΕΠΙΣΚΕΨΟΥ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ!




Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης: Επαναλειτουργία μετά… μουσικής

Δύο χρόνια παρέμεινε κλειστό –από τον Οκτώβριο του 2015– λόγω τεχνικών προβλημάτων το Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς, και χθες εγκαινιάστηκε, με ρεσιτάλ μάλιστα πιάνου (από τη χιλιανή καλλιτέχνιδα Marianne Libis Wandersleben και τον Δημήτρη Παπαχαραλάμπους), η νέα περίοδος λειτουργίας του.

Τα ευρήματα που φιλοξενούνται στο μουσείο προέρχονται από τον υπαίθριο χώρο, ο οποίος αποδίδει την εικόνα της αγοράς από τον 1ο έως και τον 5ο αι. μ. Χ., δηλαδή κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Ορισμένα από τα αντικείμενα και τα ευρήματα ανάγονται στην ελληνιστική περίοδο, εποχή ίδρυσης της Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Γιάννης Καρλιάμπας, «η αγορά ήταν διαχρονικά, εκτός από χώρος στέγασης εμπορικών δραστηριοτήτων, η καρδιά της πόλης, το διοικητικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό της κέντρο και πριν και μετά, μέχρι και τους νεότερους χρόνους».
Με αφορμή την επαναλειτουργία του μουσείου, ο υπεύθυνος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Ιωάννης Κανονίδης έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του χώρου: Μετά την πυρκαγιά του 1917 και σύμφωνα με το σχέδιο Εμπράρ, προβλεπόταν σε αυτό το σημείο η ανέγερση δικαστηρίων. Όμως το 1962, οπότε άρχισαν οι πρώτες ανασκαφές για την κατασκευή τους, αποκαλύφθηκαν τα αρχαία. Το 1967 αποφασίστηκε ο χαρακτηρισμός του χώρου ως αρχαιολογικού και ματαιώθηκε οριστικά η ανέγερση των δικαστηρίων σε αυτό το σημείο. Τα επόμενα χρόνια, σταδιακά, προχώρησαν οι ανασκαφές, αναδεικνύοντας τον υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο που είναι επισκέψιμος σήμερα. Το 2000 εγκαινιάστηκε το Μουσείο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς, το οποίο, μετά από μια διακοπή περίπου ενάμιση χρόνου, ξεκινά να επαναλειτουργεί από σήμερα.
Το μουσείο, το οποίο φιλοξενείται στο σύγχρονο υπόγειο κτίριο που κατασκευάστηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό στο δυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, χωρίζεται σε τρεις βασικές αρχιτεκτονικές ενότητες: τον προθάλαμο (που είναι και ο χώρος εισόδου), την κεντρική αίθουσα με τους δύο πλευρικούς διαδρόμους, και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Η είσοδος των επισκεπτών πραγματοποιείται από την Κρυπτή Στοά, ενώ η έξοδος από το κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο βορειοδυτικό τμήμα της πλατείας του αρχαιολογικού χώρου. Η κατασκευή του κτιρίου και η οργάνωση της έκθεσης έγινε από την ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού δημοσίου.






*****************************
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


Το  επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ" παρουσιάζει την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο μέσα από τα μνημεία και τα αρχαιολογικά ευρήματα της πόλης. Γίνεται αναφορά στα σημαντικότερα γεγονότα που σχετίζονται με την ιστορία της περιοχής, καθώς και στη σημασία της πόλης στους ελληνιστικούς χρόνους και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως σημαντικού κέντρου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Περιγράφονται αναλυτικά τα μνημεία της περιόδου αυτής, το ανακτορικό συγκρότημα του Καίσαρα Γαλέριου Μαξιμιλιανού (Ροτόντα, Αψίδα Γαλερίου, Ανάκτορο, Οκτάγωνο και Ιππόδρομος), η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ωδείο, ενώ αναφορά γίνεται στην ρωμαϊκή ιδιωτική κατοικία, στα ψηφιδωτά, καθώς και στους ρωμαϊκούς τάφους της Θεσσαλονίκης και τα κτερίσματα που βρέθηκαν σε αυτούς. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, τέλος, στα αρχαιολογικά ευρήματα της περιόδου, όπως πήλινα ειδώλια, έργα γλυπτικής.

 Πηγή: Από το Αρχείο της ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΟΥΛΗ: Ντράπηκαν και τα μπάζα…

  Γιώργος Φλωρίδης: Μπάζα Γράφει ο  Γιώργος Λακόπουλος Ο Γιώργος Φλωρίδης, με κουλτούρα χούλιγκαν, συντονίστηκε με τον Βορίδη σε σχέση με...