Δευτέρα, Μαρτίου 27, 2017

Τα 5 λαχανικά που παχαίνουν και τα 11 φρούτα και λαχανικά που αδυνατίζουν

Προσοχή: Τα 4 λαχανικά που παχαίνουν! - Media

Σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν: Για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, πρέπει να ασκείστε τακτικά και να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Όμως, μια νέα έρευνα δείχνει ότι όσον αφορά την απώλεια βάρους, δεν είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά ίδια. Συγκεκριμένα, επιστημονική μελέτη από το Χάρβαρντ επάνω σε περίπου 133.000 ανθρώπους, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine, διαπίστωσε ότι ορισμένα αμυλούχα λαχανικά και φρούτα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις αλλαγές που οι κάτοικοι των ΗΠΑ έχουν κάνει στις διατροφικές τους συνήθειες όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα τελευταία 24 χρόνια. Οι επιστήμονες χώρισαν και ανέλυσαν αυτή την περίοδο ανά τετραετίες.
Αυτό που ανακάλυψαν, μετά από την απαραίτητη προσαρμογή για τις αλλαγές σε άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η άσκηση, είναι ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και διάφορα είδη λαχανικών χάνουν κατά μέσο όρο 225 γρ. σε διάστημα τεσσάρων ετών για κάθε ημερήσια μερίδα φρούτων και 110 γρ. για κάθε μερίδα λαχανικών.
Αλλά εκείνοι που καταναλώνουν αμυλούχα λαχανικά, όπως ο αρακάς και οι πατάτες, παίρνουν κιλά, αντί να χάνουν. Το καλαμπόκι αποδείχτηκε ότι ήταν ο μεγαλύτερος “ένοχος”. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά καλαμπόκι πήραν κατά μέσο όρο 900 γρ. και πάνω μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Τα βασικά ευρήματά της έρευνας

Λαχανικά που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους:


Καλαμπόκι (925 γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)
Μπιζέλια (512 γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)
Πατάτες (335 γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)
Λάχανο (181γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)
Καρότα

Φρούτα και λαχανικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους:

Κουνουπίδι (621 γρ. απώλεια βάρους)
Μήλα (562 γρ. απώλεια βάρους)
Αχλάδια (562 γρ. απώλεια βάρους)
Μούρα (499γρ. απώλεια βάρους)
Μαρούλι (235 γρ. απώλεια βάρους)
Δαμάσκηνα
Σταφίδες
Γκρέιπφρουτ
Σταφύλια 
Μπρόκολο
Λαχανάκια Βριξελών

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;


Τα αμυλούχα λαχανικά έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, το οποία σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσουν τη γλυκόζη του αίματος στο σώμα σας. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια απότομη πτώση των επιπέδων γλυκόζης λίγες ώρες μετά το φαγητό, αφήνοντας σας με ισχυρότερα συναισθήματα πείνας πιο γρήγορα από ό,τι αν είχατε φάει κάτι με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε περισσότερο από ό,τι θα τρώγατε διαφορετικά.
Η μελέτη επιβεβαιώνει αυτόν το σύνδεσμο: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα λαχανικά με πολλές ίνες και με χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, είχαν μια ισχυρή σύνδεση με την απώλεια βάρους από ό,τι εκείνα με λίγες ίνες και υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, όπως τα καρότα και το λάχανο. Όσο για τα φρούτα, τα μούρα, τα δαμάσκηνα, οι σταφίδες, τα σταφύλια, το γκρέιπφρουτ, τα μήλα και τα αχλάδια είχαν τους ισχυρότερους δεσμούς με την απώλεια βάρους.
Πηγή: Iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Yasmine Hamdan - Hal (official music video) #JimJarmusch EditQ « Ω εύθραυστη καρδιά μου/ Ο χωρισμός με σκοτώνει»...

I adore you And if a day passes by without seeing you I forget you How come this time I drew you The Longing moves the nostalgia in my heart...