Δευτέρα, Φεβρουαρίου 27, 2017



Γυάρος: η απομόνωση του χτες πνοή οράματος σήμερα
 Σχετική εικόνα
Νησί εξορίας, τόπος βασανιστηρίων, καρδιά του περιβαλλοντικού προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE. Μία άγνωστη πλευρά της Γυάρουθα ανακαλύψουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση με τίτλο «Γυάρος, η απομόνωση του χτες πνοή οράματος σήμερα» από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαρτίου 2017 στις αίθουσες εκθέσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Την έκθεση φωτογραφίαςπου έχειεπιμεληθεί ο Θανάσης Κοττάς συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, το WWF Ελλάς και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης.Είσοδος ελεύθερη.
Αποτέλεσμα εικόνας για Γυάρος, η απομόνωση του χθες πνοή οράματος σήμερα


Φυσικό τοπίο που σου κόβει την ανάσα, μοναδικά είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, αλλά και ένα ιστορικό μνημείο στοιχειωμένο από τον ανθρώπινο πόνο. Αυτή είναι μία γεύση της έκθεσης φωτογραφίας «Γυάρος, η απομόνωση του χτες πνοή οράματος σήμερα» που θα πραγματοποιηθεί στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης. Tο νησί των Βόρειων Κυκλάδων υπήρξε τόπος μαρτυρίου για πάνω από 22.000 Έλληνες που κρατήθηκαν εξόριστοι και βασανίστηκαν για τις πεποιθήσεις τους.
Πέρα από τόπο μνήμης, από το 2013, η Γυάρος αποτελεί επίσηςτην καρδιά τουπεριβαλλοντικού προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πρότυπης προστατευόμενης περιοχής πέριξ της Γυάρου από κοινού με τις κοινωνίες της Άνδρου και της Σύρου, με σεβασμό προς το περιβάλλον αλλά και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
 
Το νησί με τη βαριά ιστορία εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Νatura2000 το 2011, χάρη σε μία μοναδική και άγνωστη σε πολλούς αποικία: στις παραλίες και τις σπηλιές του ζει και αναπαράγεται περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της απειλούμενης με εξαφάνιση Μεσογειακής Φώκιας, ένα από τα σπανιότερα θαλάσσια θηλαστικά της Ευρώπης.
 Αποτέλεσμα εικόνας για Γυάρος, η απομόνωση του χθες πνοή οράματος σήμερα
Αυτή η αθέατη με γυμνό μάτιβόρεια πλευρά του νησιού έρχεται σε αντιδιαστολή με την μαρτυρικήνότια πλευρά όπου και βρίσκονται τα κτίρια των φυλακών. Χιλιάδες φυλακισμένοι βασανίστηκαν και υπέφεραν στο αφιλόξενο για τον άνθρωπο νησί, που αποτέλεσε τόπο εξορίας ήδη από τα Ρωμαϊκά χρόνια για να κλείσει πια τις πόρτες του το 1974, κλείνοντας έτσι και ένα μαύρο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας

Τον μοναδικό συνδυασμό φύσης και ιστορίας που κρύβει το Αιγαίο, θα ανακαλύψει κανείς όταν επισκεφτεί τη φωτογραφική έκθεση «Γυάρος, η απομόνωση του χτες, πνοή οράματος σήμερα» που συνδιοργανώνουν το WWFEλλάς, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974. Το απέραντο αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο και οι απροσπέλαστες σπηλιές που οι φώκιες χρησιμοποιούν για καταφύγιο παντρεύονται με ασπρόμαυρες φωτογραφίες των φυλακών, σκίτσα των κρατουμένων και μοναδικές μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν στο κολαστήριο των φυλακών της Γυάρου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00. Η Ορχήστρα του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιήσει μουσική εκδήλωση με αφηγήσεις από έργα λογοτεχνών και μουσικών εκείνης της περιόδου.  Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 




Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr
Μαρία Λιβανού, υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, τηλ: 210 33 11 988 (εσ.104), κιν. 694 4634461, m.livanou@wwf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Ένα μυστήριο κι αυτό, η παράδοση της Υγείας από τη Νέα Δημοκρατία, μετά το 2014, στους τρεις του ΛΑΟΣ(Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης)»,... για να διαλύσουν το ΕΣΥ

  Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ 4' 51" χρόνος ανάγνωσης Παντελής Μπουκάλας Η ΚΑΘΗΜΕ...