Σάββατο, Φεβρουαρίου 25, 2017


Πίσω από τις θετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων

Πίσω από τις θετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων

Το μήνυμα του Eurogroup ήταν μάλλον μια από τις ελάχιστες στιγμές αυτής της κυβέρνησης που πήγε σε μια διαπραγμάτευση με συγκρατημένη αισιοδοξία και επέστρεψε με θετικά αποτελέσματα.
Έχουμε δει να συμβαίνει το αντίθετο και προφανώς, στην πλευρά της κυβέρνησης επιτρέπουν για πρώτη φορά και κάποια χαμόγελα για τις θετικές εξελίξεις που, μετά από δύο ακριβώς χρόνια, απαντά στη ρητορική –που χαρακτηρίστηκε μαξιμαλιστική- για ένα άλλο μείγμα μέτρων και πολιτικής στην Ελλάδα. Όχι πως «τελειώνει» τη λιτότητα, αλλά για πρώτη φορά βάζει μια σαφή, με απλούς αριθμούς, γραμμή.
Επιπρόσθετα, η διάψευση των βεβαιοτήτων της αντιπολίτευσης δημιουργεί ένα στρατηγικό αδιέξοδο για όσους επένδυσαν ακόμη και φωναχτά –ίσως και εκτός επίσημης γραμμής- στην αποτυχία αυτής της διαπραγμάτευσης και την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα.
Η πολιτική αυτή ανάσα που παίρνει η κυβέρνηση έχει πολλές αιτίες. Καταρχάς αν κάποιος χρεώνει στο παρελθόν υπερβολική σιγουριά ή διαπραγματευτική αδυναμία στην κυβέρνηση τώρα οφείλει να την πιστώσει ακριβώς για το αντίθετο. Είναι όμως η πρώτη φορά που οι, ευαίσθητοι, ευρωπαϊκοί και ευρύτεροι συσχετισμοί ευνοούν τις θέσεις της χώρας και αποτυπώνονται σε αυτή την, ίσως και εντυπωσιακή μεταστροφή, των «σκληρών» της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα όμως, το πλέον εντυπωσιακό αυτής της θετικής εξέλιξης, όσο συγκρατημένα και αν την αντιμετωπίσει κανείς, είναι οι δηλώσεις τους μετά το Εurogroup. Oι φράσεις όπως «ούτε ένα ευρώ περαιτέρω λιτότητας» ή «αλλαγή μίγματος πολιτικής στην Ελλάδα» διατυπώθηκαν τις αμέσως προηγουμένως μέρες ως απαιτήσεις των  κυβερνητικών παραγόντων και έμοιαζαν πολύ μαξιμαλιστικές για να επαναληφθούν αυτολεξεί από τους δανειστές.
Όπως πολλές δηλώσεις της ελληνικής πλευράς μέχρι σήμερα στόχευαν στον ελληνικό ή στο ευρωπαϊκό κοινό, έτσι και αυτές οι θετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων μαζί με τα συγχαρητήρια για τα – ομολογουμένως- εντυπωσιακά δημοσιονομικά αποτελέσματα, είναι ένα μήνυμα στήριξης για το εσωτερικό της Ελλάδας.
Ίσως και για το εσωτερικό των χωρών που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και από τα αντανακλαστικά τους, το επόμενο διάστημα, θα διαφανεί αν η υπεραισιόδοξη πρόβλεψη του «προεκλογικού» ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ώρα για μια άλλη πολιτική στην Ευρώπη, μπορεί να έχει κάποια βάση, παρότι παραμένει μια πολύ φιλόδοξη προοπτική.
Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης εικόνα θα είναι σαφής στο «τέλος της ημέρας», όταν θα αποτυπωθούν σε τεχνικό επίπεδο – και χωρίς χρονοτριβή με το βλέμμα στην ποσοτική χαλάρωση - οι πολιτικές αποφάσεις του eurogroup, σε μια Ευρώπη που έχει ξεχάσει να λειτουργεί πολιτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Ένα μυστήριο κι αυτό, η παράδοση της Υγείας από τη Νέα Δημοκρατία, μετά το 2014, στους τρεις του ΛΑΟΣ(Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης)»,... για να διαλύσουν το ΕΣΥ

  Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ 4' 51" χρόνος ανάγνωσης Παντελής Μπουκάλας Η ΚΑΘΗΜΕ...