Παρασκευή, Φεβρουαρίου 17, 2017

Μεγάλες στιγμές του Γαλλικού κινηματογράφου

Αποτέλεσμα εικόναςΗ ηδονή
Δραματική ταινία του 1952 | Α/Μ | Διάρκεια: 97'


Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Μαξ Οφίλς με τους: Πιέρ Μπρασέρ, Ντάνιελ Νταριέ, Σιμόν Σιμόν, Ζαν Σερβέ
Τρεις αυτόνομες ιστορίες βασισμένες στα διηγήματα του Γάλλου νατουραλιστή Γκι Ντε Μοπασάν, «Η Μάσκα», «Ο Οίκος Τελιέ» και «Το Μοντέλο», πραγματεύονται την έννοια της πνευματικής και σωματικής ηδονής.
Παραμένοντας πιστός στα θεματικά μοτίβα που στοίχειωσαν το σύνολο του έργου του, ο Οφίλς θα ζουμάρει και πάλι στη διαλεκτική σχέση ευδαιμονίας - θανάτου και στη φθαρτότητα της ανθρώπινης φύσης που οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση της σαρκικής απόλαυσης η "Ηδονή" διαθέτει τη στιλιστική και σκηνοθετική κομψότητα που διέκρινε τον λεπτολόγο σκηνοθέτη. 


Θέμα πρώτης ιστορίας είναι η 
Ηδονή και τα  Νιάτα: ένας ώριμος άντρας κρύβεται πίσω από μία μάσκα,  για  να μπορεί να ξεγελά και γοητεύει νέες γυναίκες στους διάφορους χορούς
Θέμα της  δεύτερης  ιστορίας είναι η  Ηδονή και η Αγνότητα: η "πατρόνα" Τελιέ   πηγαίνει με τα “κορίτσια” (πόρνες) της στην εξοχή, για να παρασταθεί στην... πρώτη κοινωνία της ανηψιάς της.
Θέμα της  δεύτερης  ιστορίας είναι η  Ηδονή και ο Θάνατος : ένας ζωγράφος ερωτεύεται το μοντέλο του και η σχέση παίρνει διαστάσεις τραγωδίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: