Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2017



«Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ή όταν η «Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη εμπνέει σύγχρονους καλλιτέχνες

Λουκάς Καρνής
Λουκάς Καρνής
Η έκθεση "Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος" υπενθυμίζει από την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στην Αθήνα το εμβληματικό έργο του μεγάλου Κρητικού στοχαστή, την "Ασκητική" του Νίκου Καζαντζάκη που έγινε αφορμή για έμπνευση και δημιουργία σε 34 καλλιτέχνες.

Η συνύπαρξη του κειμένου της Ασκητικής και των καλλιτεχνών έχει τη δυναμική της αμφισβήτησης. Ποιο είναι το φωτεινό, ενδιάμεσο διάστημα; Έχει σχέση με αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα και στον κόσμο; Ποια είναι τα εργαλεία –προσωπικά ή μέσω της κοινωνίας των πολιτών- που εμείς, ως πολίτες και ως άνθρωποι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε σε αυτό το πέρασμα μέσα από τη ζωή;”. Mε αυτά τα ερωτήματα η Ελίνα Κουντούρη, Διευθύντρια του ΝΕΟΝ, μας προϊδεάζει για μια εμπειρία πνεύματος ουσιαστική.
Σε συνεπιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά και της Διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης Μαρίας Μαραγκού, η έκθεση ‘Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’ ιχνηλατεί την πορεία του ανθρώπου, φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα, έως το θάνατο, έχοντας ως σημείο αναφοράς και αντλώντας έμπνευση από το έργο Ασκητική.
Η Αθήνα είναι ο τρίτος σταθμός της έκθεσης μέσα σε δύο χρόνια, μετά το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και τη Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά 41 έργα, αντιπροσωπευτικά της διεθνούς σύγχρονης τέχνης. Πρόκειται για ένα ταξίδι στη σύγχρονη δημιουργία των τελευταίων 40 χρόνων, με έργα από το 1974 –του Paul Thek- αλλά και από διάφορα εκφραστικά μέσα, όπως ζωγραφική, βίντεο, εγκαταστάσεις, γλυπτική.
Για την τρίτη, εμπλουτισμένη με νέα έργα, εκδοχή της έκθεσης στην Αθήνα, δημιουργήθηκε το έργο "Passage through the Abyss" μία ηχητική-μουσική εγκατάσταση των Γιώργου Κουμεντάκη και Σταύρου Γασπαράτου, η οποία αποτελεί νέα ανάθεση παραγωγής έργου του Οργανισμού ΝΕΟΝ στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σηματοδοτώντας τη σύμπραξη των δύο οργανισμών στο πλαίσιο της έκθεσης.
“H σημασία της έκθεσης ‘Υπέρβαση της Άβυσσος’ σε μια Αθήνα ηρωικά πληγωμένη, που προσπαθεί να υπερβεί τα δικά της δεινά, φτάνει πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Αν και το κείμενο στο οποίο αναφέρεται και οι ίδιες οι ενότητες των έργων και η ποιότητά τους δεν έχουν χρόνο, ο ρόλος της παρουσίας της ως μια ισχυρή οντολογική κατάθεση, υπερασπίζεται το δικαίωμα της δικής της κραυγής, απέναντι στα γεγονότα. Και από αυτή την άποψη, η έκθεση είναι βαθιά πολιτική” σημειώνει η Μαρία Μαραγκού, Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης και επιμελήτρια της έκθεσης.

Πηγή:cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα αρχαιότερα γνωστά στοιχεία διάτρησης σώματος (piercing) , ηλικίας 11.000 χρόνων, ανακαλύφθηκαν στη ΝΑ Τουρκία!

  Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα πρώτα στοιχεία διάτρησης σώματος στην Τουρκία Απεικόνιση της υποθετικής χρήσης στα χείλη και στ...