Κυριακή, Φεβρουαρίου 05, 2017

Καλλιτέχνης φωτογράφος ή πορνογράφος;

Νομπουγιόσι Αράκι

Καλλιτέχνης φωτογράφος ή πορνογράφος;



O ρετρό φετιχισμός του κυρίου Νομπουγιόσι Αράκι [φωτογραφίες]

Έχουν ποζάρει μπροστά στο φακό του προσωπικότητες όπως η Lady Gaga και η Bjork, η οποία είναι χρόνια τώρα δεδηλωμένη θαυμάστρια του έργου του. Φωτογραφίες του έχουν εκτεθεί στις μεγαλύτερες γκαλερί και στα σπουδαιότερα μουσεία όλου του κόσμου, ενώ το ύφος του είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα στο καλλιτεχνικό και όχι μόνο στερέωμα.
Πριν μερικές ημέρες έλαβε τέλος μεγάλη του έκθεση στο Izu Photo Museum που εδράζεται στους πρόποδες του όρους Φούτζι στην Ιαπωνία.
Το έργο του μεγάλου αυτού 70χρονου Ιάπωνα φωτογράφου είναι η καλλιτεχνική απόδειξη αφενός ότι δικαίως ο Γιαπωνέζικος πολιτισμός θεωρείται και είναι ένας από τους τρεις πιο ενδιαφέροντες παγκοσμίως, αφετέρου και κυρίως ότι:
«στην Ιαπωνία ­ - σ' αυτή τη χώρα που ονομάζω Ιαπωνία ­ - η σεξουαλικότητα βρίσκεται μέσα στο σεξ. Πουθενά αλλού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες συμβαίνει το αντίθετο: το σεξ είναι παντού, εκτός από τη σεξουαλικότητα» (Ρολάν Μπαρτ, Η επικράτεια των σημείων).
Ο ανήσυχος αναγνώστης οφείλει να αναζητήσει άμεσα το υπέροχο ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και το έργο του με τίτλο: Arakimentary...

Πηγή: Μαύρος Γάτος/ iefimerida.gr
**************************
Bondage art: τις κρεμάει γυμνές από το ταβάνι
Η ομορφιά του σαδομαζοχιστικού δεσίματος... Αφιερωμένο στο ιαπωνικό «Kinbaku-bi», δηλαδή στο bonding, είναι το φωτογραφικό λεύκωμα του οίκου Τaschen δια χειρός Νομπουγιόσι Αράκι (Nobuyoshi Araki). Τον έχουν αποκαλέσει ιδιοφυϊα, ποιητή, μισογύνη, τέρας, πορνολάγνο, παρά ταύτα ο 73χρονος Ιάπωνας φωτογράφος και σύγχρονος εικαστικός, Αράκι, δημιουργεί - όπως λέει ο ίδιος - με βάση μια απλοποιημένη ηθική: οι εικόνες του «δεν έχουν συμπέρασμα. Η ερμηνεία είναι απόλυτα ανοικτή. Δεν σε πηγαίνει πουθενά».
Τα bonding έργα του, που έχουν φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα μουσεία και γκαλερί του κόσμου, έχουν πολλές φορές λογοκριθεί, ιδιαίτερα από τους συμπατριώτες του. Ο ίδιος παραδέχεται ότι η τέχνη του είναι τα πάντα για εκείνον: «Αν δεν είχα τη φωτογραφία, δεν θα είχα τίποτε απολύτως. Όλη η ζωή μου είναι η φωτογραφία».
Μεγάλη θαυμάστρια του Αράκι είναι η Ισλανδή μουσικός, Μπιόρκ (Björk), και έχει μάλιστα ποζάρει ως ένα από τα μοντέλα του. Τελευταία του μούσα είναι η εκκεντρική ποπ τραγουδίστρια, Λέιντι Γκάγκα (Lady Gaga).
Χ.Τ.

Πηγή:tff.gr/art_gallery

Nobuyoshi Araki - Wikipedia


Προσοχή:Το παρακάτω βίντεο περιέχει υλικό ακατάλληλο για ανηλίκους:

Δεν υπάρχουν σχόλια: