Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2017

Ρουμελιώτης: «Δύσκολα» θα μείνει το ΔΝΤ. Τα μέλη του καταλαβαίνουν την Ελλάδα, εκτός από τους Γερμανούς

Δημοσιεύθηκε:
ROUMELIWTHS
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι δύσκολη μετά την έκφραση της θέσης του για την «εξαιρετικά μη βιώσιμη» κατάσταση του δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με το καταστατικό του, εκτίμησε ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, Π. Ρουμελιώτης, μιλώντας «Στο Κόκκινο».
Στις θέσεις που περιλαμβάνει η έκθεση, ο ίδιος ξεχώρισε τέσσερα θετικά:
  • παραδοχή ότι έχει συντελεστεί πρόοδος στην διόρθωση ανισορροπιών στα δημοσιονομικά και το ισοζύγιο πληρωμών
  • αναγνώριση για πρώτη φορά ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και η εσωτερική υποτίμηση είχαν υψηλό κοινωνικό κόστος (μείωση εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας)
  • αναγνώριση ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτρέψει στην ανάπτυξη και θα ενισχυθεί περαιτέρω εφόσον υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και καταργηθούν τα capital control
  • αναγνώριση ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μη βιώσιμο (το 2015 έφτασε το 179% με τάση για 180% του ΑΕΠ)
Το θετικό, όπως είπε, είναι ότι τα περισσότερα μέλη του ΔΣ του Ταμείου συμφώνησαν με την έκθεση, σημείωσε ο κ.Ρουμελιώτης, αν και ακούστηκαν διαφορετικές θέσεις για την τροχιά της βιωσιμότητας του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ενώ οι περισσότεροι εντός του Ταμείου συμφωνούν με την άποψη ότι η διεθνής εμπειρία, σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα, δεν συνάδει με την συνεχή επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης άνω του 1% και πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 1,5%, κάποιοι Ευρωπαίοι (η Γερμανία ελέγχει πέντε έδρες) διαφώνησαν υποστηρίζοντας ότι με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τα πλεονάσματα μπορεί να επιτευχθούν. Υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν σκληρότερα μέτρα, κυρίως Ευρωπαίοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του Ταμείου, εάν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά «ξέρουμε πολύ καλά ότι για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο κ.Ρουμελιώτης.
Για το θέμα του αφορολόγητου και της προτεινόμενης μείωσής του, ο ίδιος ανέφερε ότι τα περισσότερα μέλη του ΔΣ του Ταμείου συμφώνησαν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα.
Από την άλλη πλευρά, το Ταμείο εστιάζει παγίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ειδικά για τους «μεγάλους», όπου τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από το παρελθόν, όπως σημείωσε.
Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι επειδή το 50% μισθωτών και συνταξιούχων δεν πληρώνουν, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να εισπραχθούν περισσότεροι φόροι, προτείνει μείωση του αφορολόγητου, με εξαίρεση για τα πολύ ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: