Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2017

Αποτέλεσμα εικόνας για compromise

Το σχέδιο του «προωθητικού συμβιβασμού»

Το σχέδιο του «προωθητικού συμβιβασμού»
To τίμημα θα είναι η σταδιακή μεν, άμεση δε μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το αντάλλαγμα θα είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εν είδει «διαβατηρίου» ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση. Και το δίλημμα είναι εάν το μεσοπρόθεσμο πολιτικό όφελος ενός τέτοιου «προωθητικού συμβιβασμού» θα είναι υψηλότερο του άμεσου πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση.
Η απάντηση στο δίλημμα θα κριθεί τις επόμενες - λίγες - εβδομάδες στις λεπτομέρειες του «πακέτου» και στις αντοχές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 153. Το ακριβές περιεχόμενό του, όμως, θα γίνει γνωστό άμεσα, ενδεχομένως και σήμερα, μέσα από την πρόταση απεμπλοκής που αποστέλλουν στην κυβέρνηση οι δανειστές.
Η πρόταση των δανειστών
Την πρωτοβουλία της πρότασης είχε η Κομισιόν και, σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, οι βασικοί της άξονες είναι αποδεκτοί τόσο από το ΔΝΤ όσο και από το Βερολίνο.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι εν λόγω άξονες ορίζουν τον πήχη για τα πλεονάσματα στο 3,5% για μια πενταετία - έως το 2023 -, προβλέπουν σταδιακή αλλά άμεση, ενδεχομένως και από το 2018, μείωση του αφορολόγητου ορίου και περιλαμβάνουν δέσμευση για μείωση του συνταξιοδοτικού κόστους. 
Μέχρι στιγμής παραμένει - πιθανώς και εσκεμμένα - ασαφές εάν αυτή η δέσμευση μπορεί να καλυφθεί από τον κόφτη, ή εάν θα ζητηθεί συγκεκριμένος προσδιορισμός της έκτασης και του χρόνου των περικοπών. 
«Δημιουργική», και μάλλον ευέλικτη υπέρ της Αθήνας, ασάφεια υπάρχει και στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ενώ αντιθέτως εκτός της ατζέντας των δανειστών παραμένει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αντάλλαγμα τα μεσοπρόθεσμα και το QE
Το αντάλλαγμα σ’ αυτό το πακέτο θα είναι η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με τρόπο που θα λύνει το γόρδιο δεσμό μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ και θα αφήνει ανοιχτή την προοπτική της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα, έστω και ως τεχνικού συμβούλου. 
Και, κυρίως, θα δίνει στον Μάριο Ντράγκι τις εγγυήσεις που ζητά για να εντάξει άμεσα την Ελλάδα στον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Πρόκειται για μια πρόταση με ουκ ολίγες γκρίζες ζώνες - πρόκειται όμως και για την «μοναδική πρόταση που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά στο tvxs.gr πηγή από τις Βρυξέλλες.
Oι τρεις κόκκινες γραμμές
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα αντιμετώπιζαν χθες το βράδυ τις πληροφορίες αυτές με επιφυλακτικότητα, επισημαίνοντας πάντως πως οι απαράβατες κόκκινες γραμμές είναι η μη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, η μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Οι ίδιες πηγές που έχουν γνώση των σχεδιασμών του Μαξίμου τόνιζαν πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια για «προωθητικό» μεν, «έντιμο» δε, συμβιβασμό και δεν προκρίνει εκλογές. Σημείωναν, δε, με νόημα πως μηνύματα υπέρ μιας πολιτικής ανατροπής ή αλλαγής στην Ελλάδα δεν εκπέμπονται ούτε από την πλευρά των δανειστών.
Οι αντοχές των 153
Το μείζον πολιτικό ερώτημα, ωστόσο, είναι που προσδιορίζονται τα όρια αυτού του συμβιβασμού από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, με δεδομένο ότι υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είτε τάσσονται ανοιχτά υπέρ της πρόωρης κάλπης προς συγκράτηση των εκλογικών ποσοστών, είτε διαμηνύουν ευθέως ότι δεν θα ψηφίσουν «νέα συνθηκολόγηση».
Από το Μαξίμου οι εν λόγω ανησυχίες απαντώνται μέχρι στιγμής με το μήνυμα πως εάν ο Τσίπρας φέρει συμφωνία, θα είναι τέτοια που θα διασφαλίζει τη συμπαγή στήριξη των βουλευτών.
Τα τελικά χαρτιά πάντως, τόσο της Αθήνας όσο και των δανειστών, δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν από την 6η Φεβρουαρίου, οπότε και συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. 
Η κυβέρνηση δεν αναμένει ούτε εκεί τη λήψη οριστικής απόφασης για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, το κλίμα που θα επικρατήσει όμως μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις εν όψει του EuroWokringGroup της 9ης Φεβρουαρίου και του Eurogroup της 20ης του μήνα.
Το μήνυμα Μοσκοβισί
Έως την συνεδρίαση του ΔΝΤ, δε, κι έως ότου διαφανεί εάν υπάρχει ουσιαστικό πεδίο συγκλίσεων τον όλο χειρισμό των άτυπων διαβουλεύσεων έχει αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και δεν πρέπει να αναμένονται πολιτικές πρωτοβουλίες υψηλότερου επιπέδου.
Πέραν αυτών των ημερομηνιών ωστόσο, τα πάντα μπαίνουν σε φάση επικίνδυνης ρευστότητας. Με ενδεικτικό, ίσως, του κλίματος που θα επικρατήσει το χθεσινό μήνυμα του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί. 
Ο οποίος επανέλαβε μεν ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες για συμφωνία, αλλά φρόντισε να υπενθυμίσει και ότι η απειλή του Grexit καραδοκεί. Το αυτό είχε πράξει νωρίτερα, με λιγότερο κομψό τρόπο, και η γερμανική Bild…

Δεν υπάρχουν σχόλια: