Σάββατο, Ιανουαρίου 14, 2017

ΑΠΟ ΝΑΖΙ...ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ!

Ούγγρος νεοναζί έμαθε πως είναι Εβραίος και άλλαξε η ζωή τουΟύγγρος νεοναζί έμαθε πως είναι Εβραίος και άλλαξε η ζωή του

http://im1.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2016/39/211137-jobik.jpgΟύγγρος νεοναζί έμαθε πως είναι... Εβραίος και άλλαξε η ζωή του

tvxs.gr
 
 Η ζωή του είχε βασιστεί πάνω σε μια ανόητη και συνάμα εγκληματική θεωρία. Και όπως συνήθως συμβαίνει για κάτι τόσο σαθρό αρκεί μόνο μια στιγμή για να καταρρεύσει.

Αυτό συνέβη και στον Csanad Szegedi έναν 34χρονο πρώην νεοναζί, υψηλόβαθμό στέλεχος του ουγγρικού Jobbik. Ο Csanad Szegedi αναγνωριζόταν από πολλούς ως το νέο ανερχόμενο ηγετικό πρόσωπο του νεοναζιστικού κόμματος, ωστόσο η πορεία αυτή τερματίστηκε όταν έμαθε πως η γιαγιά του ήταν μια από τις γυναίκες που κατάφεραν να επιζήσουν από το Ολοκαύτωμα.
Μεταξύ άλλων, ο Csanad Szegedi πρωταγωνίστησε στη δημιουργία της Ουγγρικής Φρουράς  (Magyar Gárda), της παραστρατιωτική ομάδας που έχει τις ρίζες της στην οργάνωση «Σταυρωτά Βέλη», της ουγγρικής ναζιστικής οργάνωση που έδρασε και εξουσίαζε τη χώρα στην περίοδο της γερμανική κατοχής, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οδηγώντας στο θάνατο χιλιάδες Εβραίους.
Συνολικά εκτιμάται πως περίπου 550.000 Ούγγροι Εβραίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Οι περισσότεροι στάλθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης , τα στρατόπεδα του θανάτου, όπως το Άουσβιτς.
Η αποκάλυψη της τραγικής ιστορίας της οικογένειάς του, βοήθησε τον Csanad Szegedi να αντιληφθεί πως όλη του η ζωή είχε στηριχτεί σε ένα λάθος. Αρχικά υπήρξε η άρνηση και ο Csanad Szegedi προσπάθησε να θάψει το παρελθόν των συγγενών του, ωστόσο στη συνέχεια συμφιλιώθηκε με αυτό και συνειδητοποίησε, όπως παραδέχεται σήμερα, πως το ολοκαύτωμα ήταν πραγματικό. Ρώτησε και έμαθε την ιστορία της γιαγιάς του και εν γενεί των Εβραίων.
Αποχώρησε από το Jobbik και πλέον περιμένει να λάβει την ισραηλινή υπηκοότητα, ώστε να συμμετάσχει και εκείνος στον αγώνα ενάντια στον αντισημιτισμό, το φυλετικό μίσος που κάποτε υποστήριζε φανατικά.
«Το Ισραήλ είναι μια καταπληκτική χώρα. Πιστεύω πως κάθε Εβραίος που ζει στο εξωτερικό θα πρέπει να ταξιδέψει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του στη χώρα», αναφέρει ο Csanad Szegedi και προσθέτει: «υπάρχουν πολύ περισσότερα θετικά παρά αρνητικά στο να είσαι Εβραίος και το μεγαλύτερο δώρο είναι το κράτος του Ισραήλ, μετά τα όσα πέρασαν οι πρόγονοί μου στο Ολοκαύτωμα».
Όταν ερωτάται για το αν θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική, δεν το αποκλείει. Όπως σημειώνει κάποτε πίστευε σε ένα λάθος. Ωστόσο, όπως λέει, έχει πολλά χρόνια εμπειρίας και είναι γνώστης της Ουγγαρίας και της Ευρώπης και θα μπορούσε να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ιστορία των Εβραίων και το Ισραήλ. «Θα ήμουν ευτυχής αν θα μπορούσα να συνεισφέρω και εγώ σε αυτή την προσπάθεια», καταλήγει.

Csanád Szegedi - Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Black Magic/«Καλιόστρο» (1949): ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Όρσον Γουέλς για το πιο μυστηριώδες πρόσωπο της προηγούμενης χιλιετίας

Ο τελευταίος αλχημιστής - Ο κόμης Καλιόστρο «Γι` άλλους ένας σπουδαίο...