Δευτέρα, Ιανουαρίου 23, 2017

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΑΥΓΕΙΑ

Documento κατά Πρώτου Θέματος κι αυτό κατά Μαξίμου για τον ΔΟΛhttp://im1.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2017/03/219118-fotorcreated.jpgDocumento κατά Πρώτου Θέματος κι αυτό κατά Μαξίμου για τον ΔΟΛ

Documento κατά Πρώτου Θέματος κι αυτό κατά Μαξίμου για τον ΔΟΛ
Ένας μιντιακός πόλεμος εντυπώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή τις εξελίξεις στον ΔΟΛ. Το Documento του Κώστα Βαξεβάνη κυκλοφορεί σήμερα με τον τίτλο «Πρώτος Θέμος» και το Πρώτο Θέμα από την πλευρά του τα βάζει με το Μέγαρο Μαξίμου βλέποντας «σχέδιο άλωσης των ΜΜΕ».
Την ίδια στιγμή η τύχη του ομίλου αλλά και των 500 εργαζόμενων του παραμένει μετέωρη, και η ανάληψη της διοίκησης του Οργανισμού από τον Βασίλη Μουλόπουλο μπορεί να είναι η αφετηρία του ύστατου εγχειρήματος του Σταύρου Ψυχάρη για τη διάσωση του συγκροτήματος, με το «κλειδί» της επιβίωσης όμως να παραμένει πάντοτε στα χέρια των τραπεζών.
«Επί 1,5 χρόνο, ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει στα όρια του κίτρινου Τύπου και με στοχοποιεί προσωπικά. Έχει μετατραπεί σαν τον άλλο σας φίλο, τον κομιστή, τον Θέμο Αναστασιάδη που έχει βγάλει τα λεφτά του στην Ελβετία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της εβδομάδας που πέρασε, αναφερόμενος στον ΔΟΛ κι  απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά. «Αυτή η ιστορική εφημερίδα μου κάνει πολιτικό bullying για να κάνω ό,τι έκαναν οι προηγούμενοι, να σηκώσω τα τηλέφωνα και να πάρω τραπεζίτη να δώσει δάνεια με αέρα. Ποτέ δεν το έκανα και ποτέ δε θα το κάνω», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Και κάπως έτσι η πολιτική αυτή αντιπαράθεση, στάθηκε και η αφορμή για να ξεκινήσει μία νέα αντιπαράθεση που κρεμάστηκε στα μανταλάκια.
Μετά την προσωπική απάντηση που έδωσε ο Θέμος Αναστασιάδης στον πρωθυπουργό, το Πρώτο Θέμα κήρυξε τον πόλεμο στο Μέγαρο Μάξιμου, με ένα εξασέλιδο αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Η παράδοση του ΔΟΛ», στο οποίο αναφέρεται σε μυστικές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Ψυχάρη και την γνωστή γάτα Ιμαλαΐων πριν να γίνει πρωθυπουργός με στόχο «τον έλεγχο του συγκροτήματος του ΔΟΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ». Το δημοσίευμα προσπαθεί να εμπλέξει και τον Βασίλη Μούλοπουλο, γράφοντας ότι ήταν «το πρόσωπο που οργάνωσε τις συναντήσεις, λειτουργώντας  τα τελευταία 5 χρόνια ως μυστικός δίαυλος επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ψυχάρη».

Από την αντίπερα όχθη, το Documento με αφορμή την αυριανή δημοσιοποίηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, εστιάζει στον εκδότη του Πρώτου Θέματος, Θέμο Αναστασιάδη και στις «μπαμπούσκες» που του επέτρεψαν όπως γράφει - σε συνεργασία με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και τον Τάσο Καραμήτσο αλλά και τραπεζίτες - να στήσει μία «τεράστια απάτη», που αποτελεί «την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση πλουτισμού μέσα από αφανείς διαδικασίες και δανεικό κι αγύριστο χρήμα».

Τι σημαίνει αυτό, εξηγεί εξίσου καλά και η Αυγή, που σε άρθρο της για το πόρισμα για τα θαλασοδάνεια, γράφει «για την μπαμπούσκα που λέγεται Πρώτο Θέμα» και τα 44 εκατ. χρεών του: «Ουσιαστικά οι ίδιοι μέτοχοι δημιουργούν 3 εταιρείες (Πρώτο Θέμα, Αναπτυξιακή, Νέο Θέμα), εξαγοράζοντας η μία τις μετοχές της άλλης, με τη λήψη δανείων τα οποία είναι απλήρωτα».
Σε ένα παράλληλο σύμπαν ο Σταύρος Ψυχάρης γράφει στο editorial του Βήματος ότι «η εφημερίδα εισέρχεται από σήμερα σε μια νέα περίοδο, η οποία θα φέρει μεταβολές στο περιεχόμενο και στη διάταξη της ύλης της. Πρόκειται για αλλαγές που συνδυάζονται με πολλαπλασιασμό των υπηρεσιών εντύπου και ηλεκτρονικού περιεχομένου. Το Βήμα έτσι, επιβεβαιώνει και ενισχύει τη θέση του, πρώτο στη μάχη των ιδεών, και πρώτο στη μάχη των ειδήσεων».
Ο δε Βασίλης Μουλόπουλος απαντά στις επιθέσεις μεγαλοδημοσιογράφων της εφημερίδας με προεξάρχοντα τον Γιάννη Πρετεντέρη, που πριν λίγες μέρες έκανε την «επανάσταση» του, χαρακτηρίζoντας «κομπλεξικούς και ανόητους» όσους από τον ΔΟΛ θέλουν να υπηρετήσουν την πρόταση του νέου διοικητή του ΔΟΛ. «Εγώ δεν ενεργώ καθ' υπόδειξη του Τσίπρα. Νιώθω έκπληκτος που έχω γίνει το πρόσωπο της ημέρας. Είναι πολύ δύσκολο να σωθεί ο ΔΟΛ. Για να σωθεί κάτι, πρέπει να θέλει και το ίδιο. Ο μύθος του βάτραχου με τον σκορπιό είναι χαρακτηριστικός. Με το ζόρι κανείς δεν σώνεται», έγραψε στη στήλη του στο Βήμα.
Και το γαϊτανάκι τελειώνει κάπου εδώ, με τα ουσιαστικά προβλήματα για τον ΔΟΛ να είναι δύσκολο να επιλυθούν ωστόσο.
Η ουσία βρίσκεται στο πόρισμα της Εξεταστικής αυτό καθ’αυτό. Όπως αναφέρει, το ύψος των δανείων του ΔΟΛ ανέρχεται σε 174 εκατ. ευρώ. Από τις συνολικές δανεικές υποχρεώσεις του ΔΟΛ τα 98 εκατ. ευρώ οφείλονται στην Alpha Bank, τα 73 εκατ. στην Εθνική, τα 21 εκατ. στην Πειραιώς και τα υπόλοιπα 5 στην Eurobank. Οι δανεικές υποχρεώσεις του ομίλου Ψυχάρη που δεν καλύπτονται από εγγυήσεις είναι στα 73,7 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή η οικονομική θέση του ομίλου επιδεινώνεται σταθερά με ρυθμό άνω του 20% τα τελευταία δύο χρόνια και η ζημία… μεγαλώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: