Σάββατο, Ιανουαρίου 14, 2017

ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΓΟΝΕΪΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

  ΟΙ ΑΣΤΟΙ-ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ  ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΔΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

 

*Φράξια Κόκκινος Στρατός - Βικιπαίδεια

 Σχετική εικόνα

**40 χρόνια από τον θάνατο της Ουλρίκε Μάινχοφ 

 
Αποτέλεσμα εικόνας για achtung animated gifs

 H KΟΡΗ ΤΗΣ ΟΥΛΡΙΚΕ ΜΑΪΝΧΟΦ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΪΝΕΡ ΡΕΛ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΟΣΟ ΚΑΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ Σ΄ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ 

 http://www.campodecriptana.de/blog/uploads/Rhl3.JPG

  ΜΥΘΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ γύρω από την τρομοκρατία, ειδικά για τα όσα έγιναν στη Γερμανία τις δεκαετίες '60 και '70. Ενας από αυτούς (όχι τόσο στη Γερμανία όσο στο εξωτερικό) είναι η Ούλρικε Μάινχοφ. 

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε εδώ ένα διαφορετικό βιβλίο γι' αυτή. Ενα βιβλίο που γράφτηκε από την ίδια την κόρη της. 
Η Μπετίνα Ρελ είναι σήμερα δημοσιογράφος και ο μύθος της μητέρας της την ακολουθεί. Γεννήθηκε το 1962 στο Αμβούργο. Κόρη της Ούλρικε Μάινχοφ και του αστού ακροαριστερού εκδότη του περιοδικού «Κόνκρετ» Ράινερ Ρελ. 
Το βιβλίο τής Ρελ έχει τίτλο «Α, έτσι έχει πλάκα ο κομμουνισμός», και προσπαθεί να δώσει την πολύ δύσκολη ιστορία των γονιών της, που η ίδια υποστηρίζει ότι ήταν άκρως σχιζοφρενική. «Οι πλούσιοι κακομαθημένοι αστοί, που ζούσαν στη βίλα του αριστοκρατικού προαστίου Μπλακενεζέε και ήθελαν να οδηγήσουν το προλεταριάτο στην επανάσταση, άσχετα εάν το ίδιο το προλεταριάτο δεν ήθελε...».

Η ΙΔΙΑ ΜΙΛΩΝΤΑΣ για το βιβλίο αυτό υποστηρίζει: «Στο βιβλίο μου μιλάω για την προσπάθεια επιβολής του κομμουνισμού εκ των άνω, δηλαδή από αστούς, όπως οι γονείς μου. Ζούσαν σαν αστοί και μιλούσαν για τον κομμουνισμό.
Αποτέλεσμα εικόνας για daughter ulrike meinhof bettina roehl 
Ο Klaus Rainer Röhl και  Ulrike Meinhof με τα δύο δίδυμα κορίτσια τους,
  Bettina και  Regina Röhl.

 Ηταν μια σχιζοφρενική κατάσταση. Η ίδια η μητέρα μου περνούσε νύχτες ολόκληρες μιλώντας με τους συντρόφους της για την πείνα στην Αφρική, ενώ η ίδια ξεχνούσε να ταΐσει εμένα και την αδελφή μου. Να ταΐσει τα ίδια τα παιδιά της. Το πρωί που ξυπνούσαμε εκείνη κοιμόταν. Χωρίς να φάμε τίποτα πηγαίναμε μόνες σχολείο...».
Στο βιβλίο της η Ρελ περιγράφει με χιούμορ και ένα χαρακτηριστικό γεγονός. Το 1967 το ζευγάρι μετακόμισε σε μια πολύ ωραία βίλα του Αμβούργου. «Είχαν καλέσει ολόκληρο το Αμβούργο. Ο πατέρας μου το έπαιζε μετρ. Σερβίριζε τον κόσμο ελάφι και ορτύκια. Η σαμπάνια έρρεε. Στο υπόγειο έπαιζαν σκοποβολή και στο ισόγειο είχαν στήσει καζίνο με ρουλέτα. Α, έτσι έχει πλάκα να είσαι κομμουνιστής...».

Η ΡΕΛ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του βιβλίου της, πριν από καιρό, στο Αμβούργο, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται «για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους γονείς μου, αλλά με την υποκρισία». Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά και ο φάκελος «Κόνκρετ» από τα αρχεία της Στάζι, στον οποίο φαίνεται ότι τουλάχιστον στα πρώτα βήματά του το περιοδικό αυτό στηρίχθηκε οικονομικά από τις υπηρεσίες της Ανατολικής Γερμανίας. «Τα ντοκουμέντα μιλάνε μόνα τους», είπε η ίδια σε ένα κοινό που αποτελούσαν και πολλοί συναγωνιστές της μητέρας της στα χρόνια του '60 και '70. Το περιοδικό «Σπίγκελ» έγραψε ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο ρεπορτάζ, που περιγράφει τη συμμορία αυτών των αγριεμένων αστών που πολέμησαν τη δημοκρατία...».

ΟΤΑΝ Η ΟΥΛΡΙΚΕ ΜΑΪΝΧΟΦ, δημοσιογράφος και η ίδια στο «Κόνκρετ», χώρισε με τον Ράινερ Ρελ, πήρε τις δυο κόρες της και μετακόμισαν στο Βερολίνο. Εδώ η ίδια έμενε σε κοινόβιο ακροαριστερών, ενώ τα κορίτσια τα έκλεισε στο ακριβότερο εσωτερικό ιδιωτικό σχολείο της πόλης, στο προάστιο Ντάλεμ. Οταν αργότερα η Μάινχοφ πέρασε στην παρανομία, τα έστειλε παρά τη θέλησή τους και μόνα τους σε κοινόβιο στη Σικελία. Ο τότε φίλος της, Αουστ (σήμερα διευθυντής του «Σπίγκελ»), πήγε εκεί, βρήκε τις δύο κόρες της Μάινχοφ και τις ξανάφερε στη Γερμανία.
Την ημέρα που το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε ο Ράινερ Ρελ έφυγε από τη χώρα και από τότε λένε ότι ψάχνει για ένα ήσυχο μέρος κάπου στις Κυκλάδες. Μακριά από το παρελθόν.


ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/01/2007

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε διακεκριμένοι συγγραφείς στο 5ο «Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha» στην Αθήνα

  5ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha στην Αθήνα diastixo.gr ...