Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2017

Ναι μεν Ύβρις - Άτις - Νέμεσις , αλλά με την τίσιν τι γίνεται;

Η ώρα των δικαστών για το σκάνδαλο Novartis

Τι πάνε να κάνουν Έλληνες εισαγγελικοί λειτουργοί στις ΗΠΑ
ΠΗΓΗ: vima.gr


Η ώρα των δικαστών για το σκάνδαλο Novartis
Ο λογότυπος της ελβετικής φαρμακευτικής βιομηχανίας στα κεντρικά γραφεία της στη Βασιλεία 
Aνώτεροι Έλληνες εισαγγελείς συνοδευόμενοι από ανώτατη εισαγγελικό λειτουργό ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα για το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να παραλάβουν στοιχεία για το σκάνδαλο της Novartis τα οποία κατέχουν οι Αρχές των ΗΠΑ. Φαίνεται ότι ειδική ενημέρωση για το απίστευτο αυτό πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο με μίζες σε πολιτικούς και χιλιάδες γιατρούς έκανε και ο πρέσβης των ΗΠΑ παρουσία ειδικού νομικού συμβούλου της πρεσβείας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στον έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή. Την επίσκεψη των Ελλήνων εισαγγελέων στις ΗΠΑ θα «ανταποδώσουν» με άλλη επίσκεψη στη χώρα μας οι αμερικανοί εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση και έχουν πολλά ευρήματα... Σε αυτό το στάδιο οι Αμερικανοί θα παραλάβουν από τους συναδέλφους τους έγγραφα που κατασχέθηκαν στη χώρα μας και θα τους βοηθήσουν να φωτίσουν την πορεία του μαύρου χρήματος.

Ανοιγμα λογαριασμών

Ραγδαίες είναι και οι εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο για την υπόθεση. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών είναι έξι πολιτικοί, ο ένας σε ανώτατο επίπεδο, οι οποίοι φέρονται να συνεργάζονται με την πολυεθνική εταιρεία είτε για τη διαμόρφωση των τιμών είτε για την προνομιακή πληρωμή της εταιρείας από εποπτευόμενους οργανισμούς, την περίοδο που ουσιαστικά υπήρχε στάση πληρωμών λόγω Μνημονίου είτε για την απολαβή πολιτικών ωφελημάτων από τη λειτουργία συγκεκριμένων ΜΜΕ. Πολλά από τα χρήματα, που χαρακτηρίζονται δωροδοκίες, «ξεπλένονταν» με χορηγίες από την πολυεθνική σε Μέσα των οποίων η τηλεθέαση δεν δικαιολογεί μηνιαία χορηγία με χιλιάδες ευρώ.

Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Εισαγγελίας, και ειδικότερα του επίκουρου εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς κ. Γιάννη Δραγάτση, βρίσκονται 50 πρόσωπα, για τα οποία έχει διατάξει το άνοιγμα των λογαριασμών τους, αλλά και η ίδια η εταιρεία. Με εντολή του ανοίχθηκαν όλοι οι λογαριασμοί της Νovartis αλλά και όλων των θυγατρικών εταιρειών της, καθώς και όλων των εταιρειών που συνδέονται με αυτήν. Είναι η πρώτη φορά που ανοίγονται οι εταιρικοί λογαριασμοί.

Από τα πρόσωπα που ελέγχονται είναι όλα τα μέλη του ΔΣ της Novartis στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας Κ.Φ., που σήμερα είναι στο τιμόνι άλλης εταιρείας. Όσον αφορά τον συγκεκριμένο, έχουν εντοπιστεί διαφορές μεταξύ των καταθέσεών του και των δηλώσεών του στην Εφορία. Ο ίδιος εμφανίζεται σε επίσημα βίντεο να είναι επισκέπτης γραφείων υψηλών αξιωματούχων την εποχή που η εταιρεία του δεν μπορούσε να συμμετάσχει στην πολυπόθητη ανάπτυξη. Επίσης έχει ανοιχθεί ο λογαριασμός του Φ.Δ., ο οποίος είχε σχέση με την επικοινωνία της εταιρείας, αλλά και του Ν.Τ., ο οποίος την Πρωτοχρονιά επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του. Ανοίχθηκαν επίσης οι λογαριασμοί 10 μεγαλογιατρών, σε βάρος των οποίων υπάρχουν καταγγελίες για ειδικές σχέσεις με την εταιρεία. Οι συγκεκριμένοι, περιέργως, πρωταγωνιστούν και σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Παράλληλα ανοίχθηκαν οι λογαριασμοί όλων των επικεφαλής του ΕΟΦ την τελευταία δεκαετία, ως το 2014, αλλά και μελών του ΔΣ του ΕΟΦ, καθώς και μελών επιτροπών Διατίμησης των Φαρμάκων, επιτροπών Διαμόρφωσης των Τιμών του υπουργείου Υγείας και άλλων εποπτευομένων Οργανισμών. Στους πενήντα συμπεριλαμβάνονται επίσης και συγκεκριμένα πρόσωπα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, τα οποία είχαν κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής του Φαρμάκου του υπουργείου Υγείας, αλλά παράλληλα συμμετείχαν και σε φερόμενο ως μη κερδοσκοπικό οργανισμό που διοργάνωνε ταξίδια και πολυτελείς διαμονές στο εξωτερικό. Στελέχη ανώτερα και μεσαία του υπουργείου Υγείας έχουν μπει στο εισαγγελικό μικροσκόπιο, αφού καταγράφονται σε πορίσματα επιθεωρητών του υπουργείου να έχουν στενές σχέσεις με συγκεκριμένες πολυεθνικές φαρμάκων.

Βίντεο και κατασχέσεις

Ακούγεται απίθανο αλλά όλες οι κινήσεις της εταιρείας, ακόμα και των προσώπων που τη «βοηθούν» και «συνεργάζονται» μαζί της, καταγράφονταν σε νόμιμα βίντεο, στα οποία τα στελέχη της μιλούν ελεύθερα... Εκτός από τα 20 βίντεο - εμπεριέχονται στη δικογραφία των Αμερικανών - υπάρχουν και συνομιλίες που έχουν καταγραφεί με κρυφή κάμερα, στοιχεία πάντως που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν επισήμως σε δικαστικές διαδικασίες. Εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού τα ονόματα των πολιτικών που ακούγονται είναι περίπου 20. Να επισημάνουμε βεβαίως ότι δεν αρκεί στέλεχος να επικαλείται πολιτικό, όπως έγινε σε συγκεκριμένο βίντεο, όπου ακούγονται ονόματα υπουργών. Πρέπει και να διασταυρωθεί η «σχέση» με καταβολές χρημάτων. Από τους Έλληνες εισαγγελείς αναζητείται και βίντεο όπου αλλοδαπός, Αυστριακός, στέλεχος της εταιρείας, ομολογεί ότι είναι «πρόθυμος» να εξαφανίσει κλινική μελέτη για συγκεκριμένο φάρμακο. Αλλο στέλεχος πάντως λέει ότι «υπάρχει συνεργασία, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά, ώστε να μην υπερεπικοινωνούμε το όλο θέμα και γινόμαστε στόχοι». Σε άλλο σημείο του βίντεο ομολογεί ότι «οι υπουργοί είναι πιεστικοί, συνεργαζόμαστε μαζί τους», αλλά πάλι «δεν πρέπει οι πιέσεις να μας υπερεκθέτουν».


«Δεν θα μου τα φορτώσουν όλα»

Στην Εισαγγελία Διαφθοράς ερευνώνται τα έγγραφα που κατασχέθηκαν έπειτα από έφοδο στα γραφεία της Novartis, συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου 2016, αν οι πληρωμές σε τρίτους είναι παράνομες και αν χρήματα κατευθύνονταν σε στελέχη ή γιατρούς που είχαν σχέση με τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων προϊόντων. Παρότι η Εισαγγελία επιχείρησε να πάρει κατάθεση από τον παρ' ολίγον αυτόχειρα, τελικά εκείνος είπε ότι «δεν γνωρίζει τίποτε για την υπόθεση». Μέχρι σήμερα βρίσκεται σε μεγάλη ψυχολογική πίεση, νοσηλεύεται και υποστηρίζεται ψυχολογικά. Μάλιστα από την εταιρεία αφήνεται να διαρρεύσει ότι τον «φροντίζουν» οι συνάδελφοί του. Στο μεταξύ οι Αρχές αναρωτιούνται τι άλλαξε από τότε που ανήμερα Πρωτοχρονιά ενώ απειλούσε ότι θα πέσει από τον 13ο όροφο του Χίλτον και έλεγε κλαίγοντας «δεν θα μου τα φορτώσουν όλα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: