Παρασκευή, Ιανουαρίου 27, 2017

ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ (1941-1944) 
NAZI Μassacres in Greece


Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την τρομοκρατία με την οποία οι κατακτητές αντιμετώπισαν το αντάρτικο κίνημα. Εφαρμόζοντας την «αρχή της συλλογικής ευθύνης», οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής επέβαλλαν σκληρά αντίποινα εναντίον του ελληνικού πληθυσμού.
 Γίνεται αναφορά στις ομαδικές εκτελέσεις αμάχων στην Κρήτη τον πρώτο χρόνο της Κατοχής, στις σφαγές στα Κερδύλια Νιγρίτας (17 Οκτωβρίου 1941), στο Τρίλοφο Κατερίνης (17 Ιουλίου 1943), στα ολοκαυτώματα της Μουσιώτιτσας Ιωαννίνων (25 Ιουλίου 1943), των Καλαβρύτων (13 Δεκεμβρίου 1943) το οποίο χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα της ελληνικής αντίστασης, καθώς και των επτά χωριών της επαρχίας Βιάνου στην Κρήτη (13 Σεπτεμβρίου 1944) και του Μεσοβούνου και Κατράνιτσας (Πύργων)  Πτολεμαϊδας (Απρίλης 1944).
Παράλληλα, περιγράφεται η δίωξη και εξόντωση των Ελληνοεβραίων της Θεσσαλονίκης στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, γίνεται λόγος για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του ελλαδικού χώρου (Λάρισα, Χαϊδάρι), τα μπλόκα-τις μαζικές συλλήψεις πολιτών-με φονικότερο, το μπλόκο της Κοκκινιάς (17 Αυγούστου 1944) και, τέλος, αναφορά γίνεται στην ομαδική εκτέλεση διακοσίων κομμουνιστών στο σκοπευτήριο της Καισαριανής (την Πρωτομαγιά του 1944).
 Καθ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, τα γεγονότα φωτίζονται μέσα από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις των αγωνιστών της αντίστασης, των κατοίκων που επέζησαν των ολοκαυτωμάτων, των κρατουμένων των στρατοπέδων, ενώ οι προσωπικές μαρτυρίες πλαισιώνονται και από σπάνιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες κ.ά, που καταγράφουν την εικόνα της αγριότητας των κατοχικών δυνάμεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: