Τετάρτη, Ιανουαρίου 25, 2017

 Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΑ 12 ΟΡΥΚΤΑ , για πιάνο.


Τα 12 ορυκτά της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου

Τα 12 ορυκτά της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου & το Ορυχείο του Μίλτου Σαχτούρη


Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσίασαν την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου σε μια βραδιά με συνθέσεις της για σόλο πιάνο και μελοποιημένη ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη. Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε τον  Οκτώβριο του  2015, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.
Η συναυλία περιέλαβε στο πρώτο μέρος αποσπάσματα από "Τα 12 Ορυκτά", το πρώτο έργο για σόλο πιάνο της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου , που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις «Φίλιππος Νάκας». Τα κομμάτια  είναι εμπνευσμένα από την ιδιαίτερη φύση και τις διαφορετικές όψεις των ορυκτών. Στο δεύτερο μέρος η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση, με τη σοπράνο Δάφνη Πανουργιά, το "Ορυχείο" του Μίλτου Σαχτούρη, ένα κύκλο τραγουδιών πάνω σε ποίηση του μεγάλου ποιητή για τα 10 χρόνια από το θάνατό του, καθώς και ένα τραγούδι σε ποίηση του Δημήτρη Καλοκύρη.
Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών (τάξη Αλίκης Βατικιώτη) και συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, στην Ακαδημία Franz Liszt της Βουδαπέστης, κοντά στον Peter Solymos και τέλος, με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, στο Bloomington της Indiana, κοντά στον διακεκριμένο πιανίστα και δάσκαλο Gyorgy Sebok.
 Έχει επίσης μελετήσει κοντά στον Alfred Brendel. Υπήρξε φιναλίστ στους διεθνείς διαγωνισμούς Bach στο Τορόντο του Καναδά και Clara Haskil στην Ελβετία. Διακρίθηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό πιάνου της Γενεύης με τα Βραβεία Liestockl και Fazioli.
Έχει ερμηνεύσει ολόκληρο το έργο του J.S. Bach και δισκογραφήσει το «Kαλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο» του J.S. Bach. Επίσης, έχει ιδιαίτερα μελετήσει και δισκογραφήσει το έργο των: B. Galuppi, W.A. Mozart, R. Schumann. το πιανιστικό έργο του Γ.Α. Παπαϊωάννου, έργα Ελλήνων συνθετών (Γιώργος Κουμεντάκης, Γιώργος Σισιλιάνος, Βαγγέλης Κατσούλης κ.ά.) και την Mεγάλη Ελληνική Σονάτα τού Δημήτρη Μητρόπουλου, την οποία έχει και δισκογραφήσει. Έχει εμφανιστεί, πάντα με ενθουσιώδεις κριτικές, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική και τον Καναδά. Ως συνθέτης έχει παρουσιάσει μελοποιημένη ποίηση των Σαχτούρη, Ελύτη και Εμπειρίκου με την ορχήστρα των Χρωμάτων, το CD «Σμάλτο» (12 τραγούδια πάνω σε δική της μουσική και στιχουργική, με τη Δάφνη Πανουργιά) και προ μηνός το έργο της «Τα 12 Ορυκτά» για σόλο πιάνο. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Μοτσενίγου της Ακαδημίας Αθηνών. Διδάσκει στο Ωδείο Φ. Νάκας. όπου είναι Έφορος της Σχολής του Πιάνου.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΑ 12 ΟΡΥΚΤΑ , για πιάνο.
 ΤΑ 12 ΟΡΥΚΤΑ , για πιάνο.
12 Minerals, for piano solo
Παρουσίαση στο Τρίτο Πρόγραμμα από τον Χρήστο Παπαγεωργίου,10/6/2015


Δεν υπάρχουν σχόλια: