Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016

Σχετική εικόναΈκκληση Ευρ. Αριστεράς-Πρασίνων στο Eurogroup για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα


Έκκληση στο Eurogroup να σεβαστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων απευθύνουν οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων.
«Καλούμε το Eurogroup να μην στερήσει από ένα κράτος μέλος της ΕΕ το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων που είναι ένα από τα πιο σημαντικά και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκάμπι Τζίμερ, καλώντας επίσης «τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να σεβαστούν ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το εργατικό δίκαιο πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως». «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αρχών και της νομοθεσίας της ΕΕ. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μια δημοκρατική αρχή, η οποία επιτρέπει στους εργαζόμενους να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων», επισημαίνει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και καταλήγει λέγοντας πως «πολλοί ευρωβουλευτές και οι επιτροπές τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Την άποψη ότι το αίτημα του Eurogroup για την επέκταση του παγώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό δίκαιο εξέφρασε με σημερινή του ανακοίνωση και ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ. «Τα σχέδια των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα πάνε ενάντια στο θεμελιώδες ευρωπαϊκό δίκαιο. Αποκλείοντας οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στη δικαιοδοσία των κοινωνικών εταίρων, τα θεσμικά όργανα αγνοούν το νομικά θεμελιωμένο ρόλο τους», υπογράμμισε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, αναφερόμενος επίσης και στην «επιμονή» των θεσμικών οργάνων για τον περιορισμό των κλαδικών συμβάσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα να επιτραπούν οι συμφωνίες σε επίπεδο επιχείρησης προκειμένου να καθορίζονται χαμηλότερα επίπεδα μισθών.
«Οι θέσεις αυτές παραβιάζουν το πνεύμα του άρθρου 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 6 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και επομένως επιτίθενται στο δικαίωμα των εργαζομένων και των εργοδοτών να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις» επισήμανε ο Γερμανός ευρωβουλευτής, συμπληρώνοντας πως επιπλέον αγνοούνται «οι πρακτικές συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων στα περισσότερα κράτη της ΕΕ». «Η Ευρωομάδα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ), ο οποίος έχει ήδη καταδικάσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων προσαρμογής» καταλήγει ο Σ. Γκίγκολντ.
Από την πλευρά του και ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ερνστ Ουρτασουν, καλεί με δήλωσή του την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς να σταματήσουν να ασκούν πίεση για την περαιτέρω απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς εργασίας, υπενθυμίζοντας πως σε πρόσφατη απόφασή του σχετικά με την υπόθεση Ledra Advertising στην Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί το ρόλο της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, όταν ενεργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και δεσμεύεται από τη νομοθεσία της ΕΕ όσον αφορά την εφαρμογή των διατάξεων των μνημονίων. «Οι διαπραγματευτές της ΕΕ πρέπει να σταματήσουν αμέσως να προτείνουν μεταρρυθμίσεις που παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ. Αντ' αυτού, ο ρόλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως, σε συμφωνία με τη νομοθεσία της ΕΕ και στο πνεύμα της διαφύλαξης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» κατέληξε ο Ισπανός ευρωβουλευτής.
ΠΗΓΗ:  amna.gr (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...