Παρασκευή, Νοεμβρίου 11, 2016

Η Φλωρεντία λέει «όχι» στον «βρόμικο» κλόουν των McDonald΄s, ενώ η Ελλάδα τον ανασταίνει!

Ο κολοσσός των fast food σχεδίαζε να ανοίξει ένα νέο υποκατάστημα στην καρδιά της κοσμοπολίτικης πλατείας Piazza del Duomo, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε από το δήμαρχο της Φλωρεντίας τον περασμένο Ιούνιο. Η απόφαση επικυρώθηκε και από το συμβούλιο που είναι αρμόδιο για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

 
 
της Τζένης Τσιροπούλουwww.thepressproject.gr

Τα McDonald's, τα οποία τροποποίησαν την πρότασή τους ώστε να συμβαδίζουν με τις κατευθυντήριες γραμμές, ισχυρίζονται ότι υπήρξε μεροληψία εις βάρος τους και, σύμφωνα με την Firenze Today, τώρα διεκδικούν αποζημίωση ύψους 18εκ. ευρώ.

Τα McDonald's σχεδίαζαν να λειτουργήσουν με σεβασμό προς τους τοπικούς κανονισμούς, αποδεχόμενοι να συστήσουν στην τοπική αγορά προϊόντα McDonald's...α λα ιταλικά. «Συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει να προστατευτεί η πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά και τα ιταλικά ιστορικά κέντρα καθώς και οι παραδόσεις και τα μικρά μαγαζιά αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε κανονισμούς που πλήττουν την ελευθερία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» είπε εκπρόσωπος της αλυσίδας στο BBC.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Dario Nardella, δήλωσε στο τοπικό συμβούλιο ότι «τα McDonald's έχουν το δικαίωμα, βάσει νόμου, να καταθέσουν αίτηση αλλά και εμείς έχουμε το δικαίωμα να πούμε 'όχι'».

Μετά τους καρδινάλιους του Βατικανό, οι οποίοι τον περασμένο μήνα εξοργίστηκαν στην ιδέα ότι υποκατάστημα των McDonald's ενδέχεται να ανοίξει κοντά στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, η πλατεία της Φλωρεντίας, που φημίζεται για τη γοτθική και αναγεννησιακή της αρχιτεκτονική, είναι η δεύτερη περίπτωση στην Ιταλία που κλείνει την πόρτα στoν «γίγαντα» των χάμπουργκερ.

Τρώγοντας «βρώμικα»


Τα McDonald's άνοιξαν για πρώτη φορά το 1940 από τους αδερφούς McDonald και σύντομα εφάρμοσαν το μοντέλο της γραμμής μαζικής παραγωγής του Ford. Η αλυσίδα σήμερα «ζει και βασιλεύει» σε 119 χώρες και σερβίρει καθημερινά περίπου 68 εκατομμύρια πελάτες παρά τις «βρώμικες» ιστορίες που συνοδεύουν το «σπίτι» της δημοφιλούς μασκότ-κλόουν Ronald McDonald.

Τα McDonald's έχουν πολλές φορές κατηγορηθεί και δεχθεί μηνύσεις από εργαζομένους τους σε πολλά υποκαταστήματα για σεξουαλική παρενόχληση καθώς και για ρατσιστικά σχόλια από προϊσταμένους. Σε άλλη περίπτωση, υπάλληλοι της αλυσίδας fast food οργάνωσαν διαμαρτυρία για να καταγγείλουν τις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες που τους επιβάλλουν στα McDonald's, όπως πενιχρούς μισθούς ή ακόμα και έλλειψη πρώτων βοηθειών σε περίπτωση εργατικών ατυχημάτων. «Έκοψα το δάχτυλό μου ενώ δούλευα στο ταμείο αλλά όταν ρώτησα το μάνατζερ μου αν θα μπορούσα να βάλω ένα hansaplast, μου απάντησε 'όχι' γιατί είχε μεγάλη ουρά στο ταμείο» δήλωνε, για παράδειγμα, στον Observer ένας εργαζόμενος, ενώ άλλοι δεν έλαβαν πρώτες βοήθειες αφού κάηκαν καθώς ετοίμαζαν ένα burger.

Δε φαντάζει καθόλου άστοχο, άλλωστε, ότι ο όρος «McJob», που κυκλοφορούσε ήδη από τη δεκαετία του '80, βρήκε μια θέση στο Oxford English Dictionary το 2001 για να περιγράψει κάτι όχι και τόσο «νόστιμο»: «αδιάφορη, κακοπληρωμένη εργασία με ελάχιστες προοπτικές, που έχει δημιουργηθεί κυρίως λόγω της επέκτασης του τομέα υπηρεσιών». Πιεσμένη από τις επικρίσεις, η εταιρία αναγκάστηκε να ξεκινήσει το 2006  διαφημιστική καμπάνια με σλόγκαν της «Not bad for a McJob» ('Οχι και τόσο άσχημα για McJob) σε μια -μάλλον άκαρπη- προσπάθεια της να απαλλαχθεί από το στίγμα.

Αγάπη μου υπερμεγένθυνα τα παιδιά


Τα burger των McDonald's είναι, όμως, επικίνδυνα για την υγεία και με έναν άλλον τρόπο: το 2002 ήταν η πρώτη φορά που μια αλυσίδα fast food βρέθηκε στα δικαστήρια απέναντι σε οικογένειες ανηλίκων που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα παχυσαρκίας και ανέπτυξαν διαβήτη εξαιτίας του ότι κατανάλωναν κατά κόρον φαγητό από τα McDonald's. Στον πυρήνα της κατηγορίας βρίσκονταν το κάπως...παράδοξο επιχείρημα, ότι ενώ η πολυεθνική γνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία σε περίπτωση συστηματικής κατανάλωσης του μενού της, δεν ενημερώνει το κοινό με στόχο την πρόληψη.

Ο σκηνοθέτης Morgan Spurlock ήρθε δυο χρόνια αργότερα με το ντοκιμαντέρ του Super Size Me (Υπερμεγένθυνέ Με) να καταδείξει τις πολλαπλές και σοβαρές συνέπειες για την υγεία, υποβάλλοντας τον εαυτό του σε ένα δια(σ)τροφικό πείραμα, αντικαθιστώντας για ένα μήνα τα σπιτικά γεύματά του με φαγητό από τα McDonald's. O 32χρονος τότε Spurlock πήρε 11 κιλά, είδε τη μάζα του σώματός του να αυξάνεται κατά 13%, τη χοληστερίνη του να εκτοξεύεται στο 230, εμφάνιζε έντονα κυκλοθυμική διάθεση, σεξουαλική ανικανότητα και συσσώρευση λίπους στο συκώτι του. Χρειάστηκαν 14 μήνες για να χάσει το βάρος που πήρε και πολλά vegan γεύματα.[..........]
Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ=>

Η Φλωρεντία λέει «όχι» στο «βρώμικο» κλόουν των McDonald΄s ενώ η Ελλάδα τον ανασταίνει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...