Τρίτη, Νοεμβρίου 22, 2016

Για τον νεορατσισμό και την άνοδο ακροδεξιάς

O Κ. Δουζίνας για νεορατσισμό και άνοδο ακροδεξιάς: Αντί για τη μπότα των ναζί, σήμερα έχουμε κουστουμάκια και ταγεράκια σανέλ

Στην άνοδο της ακροδεξιάς και το φαινόμενο του «νεορατσισμού» αναφέρθηκε το πρωί σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο ακαδημαϊκός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας.
Ο κ. Δουζίνας συνέκρινε «την σκληρή, ακραία συμπεριφορά των δανειστών», Ευρώπης και ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με την άνοδο της ακροδεξιάς σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Αυστρία που έχουν μπροστά τους, εκλογές.
Αν ο Ρέντσι χάσει το δημοψήφισμα και παραιτηθεί έρχεται ένας συνδυασμός των κομμάτων της λιρέττας, Μπ. Γκρίλο, του Μπερλουσκόνι και της Λίγκας του Βορρά εξήγησε ο καθηγητής ενώ στην Αυστρία κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε το νέο πρόεδρο του Κόμματος της Ελευθερίας τον κ. Χόφερ, ενός ακροδεξιού κόμματος στα όρια του φασισμού.
Αντί λοιπόν η Ε.Ε. να προσπαθήσει να κατανοήσει αυτό το φαινόμενο και να απάντησει στα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν και οδηγούν στην άνοδο της άκρας δεξιάς «ασχολούνται με το πώς θα τιμωρήσουν τη μόνη κυβέρνηση στην Ευρώπη που είναι πλήρως αντιρατσιστική με τη συμπεριφορά που έχει επιδείξει στο προσφυγικό και έχει βάλει στο κέντρο τα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης», εξήγησε ο κ. Δουζίνας.
Μετά το 45 η ανθρωπότητα τελείωσε ότι είχε τελειώσει με το ρατσισμό και το ναζισμό από την ίδια μήτρα με άλλο επικάλυμμα που έχει αντικαταστήσει τις μπότες με κουστουμάκια και ταγεράκια σανέλ.
Ως παράγοντες ανόδου της ακροδεξιάς είναι η οικονομική κρίση, η μεταδημοκρατική λογική ότι «η ελίτ μας εγκατέλειψαν» και η σύγκλιση στο ακραίο κέντρο, κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, η συνεχή αντικατάσταση των πολιτικών από τεχνοκράτες και η υποχώρηση της πολιτικής δημοκρατίας.

Ο "μεταμοντέρνος ρατσισμός" και τα φαινόμενα παρακμής της Δύσης, της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού μοντέλου

Επιπλέον, ο καθηγητής κ. Δουζίνας αναφέρθηκε στο φαινόμενο του «μεταμοντέρνου νεορατσισμού» το οποίο διαφοροποιείται σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό να κερδίσει η κ. Λεπέν στη Γαλλία, καθώς έχουν σπάσει οι γραμμές δεξιάς και αριστεράς.
«Αυτοί οι τύποι έχουν βγάλει την κατάρα από πάνω τους, την κατάρα του τύπου με τις μπότες, σκίνχεντ που χτυπάει τους Εβραίους. Έχουν εμφανίσει έναν δυισμό: «Ο λαός εναντίον των ελίτ» όπου οι δεξιοί εμφανίζονται να υπερασπίζονται το κράτος της ευημερίας.
Επιπλέον έφερε ως παράδειγμα τις περιφερειακές εκλόγες στο Καλέ για να εξηγήσει το φαινόμενο του «μεταμοντέρνου νεορατσισμού». παλιά αριστερή περιοχή, στην οποία η αντιπρόσωπος της Λεπεν κέρδισε και αυτό συνέβη γιατί εμφανίζεται η Λεπέν αλλά και οι Ολανδοί και οι Δανοί να υποστηρίζουν τον δυτικό πολιτισμό και το χριστιανισμό εναντίον των νεοβαρβάρων που είναι οι μουσουλμάνοι. Το κλασικό αντισημιτικό στοιχείο δεν υπάρχει. Κεντρική αντίφαση, η εξέγερση των μαζών εναντίον των ελίτ. Τα παραπάνω στοιχειοθετούν φαινόμενα παρακμής της Δύσης, της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού μοντέλου.
"Είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα που υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ και η εξέγερση των λαών εδώ δεν πήγε αλλού", σημείωσε ο κ. Δουζίνας.
Ενώ μιλώντας για τον Τραμπ συμπλήρωσε ότι: «τα μισά αν κάνει απ’ όσα έχει πει, περνάμε στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό, σαν ένα καπιταλισμό μόνιμης κατάστασης ανάγκης, όπου ομάδες κοινωνικές αποκλείονται από την κοινωνία και γίνονται θέμα αστυνόμευσης».
Κατ. Μπρέγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: