Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2016

ΠΑΙΔΟΣΚΟΥΠΙΔΟΤΡΟΦΕΣ

Γιατί οι γονείς επιλέγουν προσυσκευασμένα γεύματα για τα παιδιά τους


φαγητό σε πακέτο 
Είναι μόνο η έλλειψη χρόνου που οδηγεί τους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους προσυσκευασμένα, επεξεργασμένα γεύματα ή υπάρχουν κι άλλοι λόγοι;
Το παραπάνω ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutrition Education and Behavior».
Αν και η πλειοψηφία των ερωτώμενων γονέων (ποσοστό: 57%) δήλωσε ότι η αιτία ήταν η έλλειψη χρόνου, ωστόσο σχεδόν οι μισοί από αυτούς δήλωσαν ότι επέλεξαν προσυσκευασμένα τρόφιμα επειδή τα μέλη της οικογένειάς τους τα προτιμούν (ποσοστό: 49%).
Επιπλέον, το ένα τρίτο των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι τους αρέσουν τα προσυσκευασμένα γεύματα, επειδή τα παιδιά θα μπορούσαν να κάνουν μόνα τους το δείπνο τους, ένα 27% ανέφερε ότι επέλεξαν τα τρόφιμα αυτά επειδή ήταν φθηνά, ενώ το 22% σημείωσε ότι αγόρασαν αυτά τα γεύματα «στο κουτί», γιατί δεν ήξεραν τι άλλο να μαγειρέψουν.
Το ζήτημα με αυτά τα γεύματα είναι ότι συνήθως είναι υψηλά σε πρόσθετα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Η εξάπλωση του φαινομένου της «διατροφικής μετάβασης» (όρος που χρησιμοποιείται για να αποδώσει την υιοθέτηση μιας πιο άφθονης και ευχάριστης αλλά λιγότερο ποιοτικής και υγιεινής διατροφής) συνδέεται με αυξημένο επιπολασμό παχυσαρκίας και με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων μη μεταδοτικών ασθενειών που συνδέονται με τη διατροφή, όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός καθιστικού τρόπου ζωής από όλο και υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού, δημιουργεί δυσμενείς προοπτικές για την υγεία των ατόμων που βρίσκονται σήμερα σε νεαρή ηλικία.
Στην εν λόγω έρευνα πήραν μέρος 160 γονείς (παιδιών ηλικίας 8-12 ετών), με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να είναι γυναίκες. Σχεδόν όλοι είχαν κάποια εκπαίδευση πέρα από το Λύκειο, ενώ περίπου οι μισοί (ποσοστό 46%) εργάζονταν με πλήρη ωράριο.
Δείτε ΕΔΩ τις βασικές πληροφορίες (abstract) της μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΗΔΙΑ...

    Οργή από την εμφάνιση Καραμανλή στη Βουλή (topontiki.gr)