Παρασκευή, Οκτωβρίου 14, 2016



Ένα «φύλλο συκής» που το έλεγαν… WADA

Το ντόπινγκ οργιάζει και οι διεθνείς αθλητικές αρχές κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους

wada-1
ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ  
 
imerodromos.gr • 10 Οκτωβριου 2016 
 
Διάβασα στο «Ριζοσπάστη» της 7ης Οκτωβρίου: «Να καθησυχάσει ορισμένους από τους αθλητές οι ιατρικοί φάκελοι των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα ύστερα από επίθεση χάκερ στα σχετικά αρχεία του, θέλησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του WADA, ύστερα από έρευνα που διεξήγαγε διαπίστωσε ότι αρκετά από τα στοιχεία των ιατρικών φακέλων που εμφάνισαν στο διαδίκτυο οι χάκερς είτε έχουν παραποιηθεί είτε δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά στοιχεία που έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός στη διάθεσή του. Μάλιστα, ο WADA καλεί όσους εμπλέκεται το όνομά τους στις δημοσιεύσεις των χάκερς και αντιληφθούν τυχόν ανακρίβειες στα δεδομένα που έχουν κυκλοφορήσει, να επικοινωνήσουν με τον Οργανισμό Αντιντόπινγκ. Υπενθυμίζεται ότι στα αρχεία του WADA τον περασμένο μήνα φέρεται να έγινε από ρωσική ομάδα χάκερς (σύμφωνα και με ανακοίνωση ειδικής υπηρεσίας των ΗΠΑ για το διαδίκτυο) οι οποίοι υπέκλεψαν ιατρικούς φακέλους αθλητών (στο μεγαλύτερο μέρος τους από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία). Σε αυτούς περιλαμβάνονταν εμπιστευτικά ιατρικά δεδομένα, όπως εξαιρέσεις λόγω θεραπευτικής χρήσης, οι οποίες εκδίδονται από τις αθλητικές ομοσπονδίες και εθνικούς οργανισμούς αντι-ντόπινγκ, προκειμένου να επιτρέπεται στους αθλητές να λαμβάνουν ορισμένες ουσίες. Εξ αρχής οι υπεύθυνοι του WADA είχαν κατηγορήσει τη ρωσική πλευρά και πως η ενέργεια έγινε ως αντίποινα στους αποκλεισμούς Ρώσων αθλητών στους πρόσφατους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο».
Αυτά από το ρεπορτάζ…
Επανειλημμένως έχω γράψει (πολύ προτού οι χάκερς επιτεθούν στα αρχεία του WADA τον περασμένο μήνα και κλέψουν ιατρικούς φακέλους αθλητών από ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία), ότι ο αθλητισμός τελείωσε επισήμως από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, δίνοντας τη θέση του στον «Παγκόσμιο Εμπορευματοποιημένο Υψηλό Αθλητισμό». Επομένως πρέπει να καταλάβουμε ότι παρακολουθούμε πλέον «θεατρικές παραστάσεις», επιχορηγούμενες από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, με ένα και μοναδικό σκοπό: το ΚΕΡΔΟΣ.
Αυτό νομίζω, ότι έχει γίνει κατανοητό από όλο τον κόσμο. Το ντόπινγκ αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο στοιχείο του επαγγελματικού αθλητισμού και αναφέρομαι σε όλα τα σπορ, ολυμπιακά και μη.
Οι ενισχυτικές ουσίες, είναι απαραίτητες για την επίτευξη μεγάλων αποτελεσμάτων. Πίσω από αυτά τα αποτελέσματα κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Αυτό πρέπει να κατανοηθεί από παράγοντες, προπονητές, αθλητές, φιλάθλους. Αυτή η ιστορία- αρέσει, δεν αρέσει- στον καπιταλισμό θεωρείται φυσιολογική. Επομένως, «φυσιολογική» είναι και η υποκρισία των ιθυνόντων (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, Διεθνείς Ομοσπονδίες των άλλων σπορ, πολυεθνικές, κυβερνήσεις…), που έχουν μετατρέψει το WADA σε ένα φύλλο συκής (και αυτό διάτρητο) για να κρύψουν τα άνομα συμφέροντα τους, παίζοντας με την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων νέων.
Υ.Γ. Αντί άλλου επιλόγου παραθέτω μια ακόμη είδηση από το «Ριζοσπάστη» της 6ης Οκτωβρίου, μια μέρα πριν την ανακοίνωση του WADA:
«Εργαστήριο παρασκευής, συσκευασίας, επεξεργασίας και τυποποίησης απαγορευμένων αναβολικών ουσιών εντόπισαν στην Παιανία αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, στο πλαίσιο ερευνών τους σε επαγγελματικό χώρο – σιδηρουργείο 37χρονου συλληφθέντος για διακίνηση ναρκωτικών.
Κατασχέθηκαν έξι νάιλον συσκευασίες με λευκή σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης συνολικού βάρους 6.047 γραμμαρίων, κουτί με λευκή σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης βάρους 240 γραμμαρίων, κουτί με καφέ σκόνη άγνωστης χημικής σύστασης βάρους 998 γραμμαρίων, 384 κενά γυάλινα φιαλίδια, πλήθος συσκευασιών που περιείχαν κενές κάψουλες ζελατίνης, διάφορα σύνεργα συσκευασίας και αποθήκευσης ουσιών, καθώς και μεταλλικός αναδευτήρας και μεταλλικός συσκευαστής κάψουλας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: