Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2016

ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ

 ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕΣ;
 Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS το βιβλίο του Βλάση Γωγούση «Γιατί δεν αυτοκτόνησες;».

Γιατί δεν αυτοκτόνησες; Στον συγγραφέα απευθύνονταν το ερώτημα, στον συγγραφέα που την εποχή εκείνη, ήταν δεν ήταν 20 χρονών. Τότε, δεν καταλάβαινε γιατί ζητούσαν τη ζωή του, οι πρώην συναγωνιστές, οι σύντροφοί του. Τώρα 60 χρόνια αργότερα, ξεσπάει και εξιστορεί. Ένα κομμάτι απ’ τη ζωή του αφηγείται, που ξεκινάει απ’ τους αγώνες του κατά των Γερμανών κατακτητών και των συνεργατών τους. Κι ύστερα περιγράφει πώς ένας έφηβος, συνεπαρμένος από την ατμόσφαιρα και τα συνθήματα της εποχής, ρίχνεται στον αγώνα για τα πανανθρώπινα ιδανικά, για λευτεριά, ισότητα και δικαιοσύνη. Εμπλέκεται στη δίνη του εμφυλίου, με φυλακές βασανιστήρια, εξορίες, κι ένοπλη συμμετοχή στο δεύτερο αντάρτικο, στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Με συγκλονιστικές περιγραφές που κόβουν την ανάσα ο Βλάσης Γωγούσης δίνει μια καινούργια διάσταση σ’ αυτό που άλλοι το αποκαλούσαν συμμοριτοπόλεμο, άλλοι το λέγαν δεύτερο αντάρτικο και οι σύγχρονοι το λεν εμφύλιο πόλεμο.
__________________________
ΓΩΓΟΥΣΗΣ ΒΛΑΣΗΣ
Ο Βλάσης Γωγούσης γεννήθηκε το 1929,μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, όπου διαμένει αδιαλείπτως μέχρι σήμερα. Είναι ειδικός παθολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η γερμανική κατοχή τον βρίσκει μαθητή γυμνασίου, οπότε οργανώνεται στην ΕΠΟΝ και πολεμά ποικιλοτρόπως τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους, ενώ αμέσως μετά την απελευθέρωση –παρά το νεαρόν της ηλικίας του– πρωτοστατεί σε μια σειρά κοινωνικών και λαϊκών αγώνων για τους οποίους συλλαμβάνεται, βασανίζεται, εξορίζεται και αναγκάζεται –διωκόμενος– να βγει στο βουνό – στο λεγόμενο «δεύτερο αντάρτικο», το έτος 1947. Η συγκλονιστική αυτή περίοδος της ζωής του περιγράφεται στο  βιβλίο.

 ΔΥΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

" Έσπευσα στον τόπο της έκρηξης και αντίκρισα τη Ρούλα, τη Ρούλα τη Ρογκότη, σακατεμένη κι απ' τα δυο της πόδια. Πάνω απ' τα γόνατα δυο κολοβώματα -δυο φρικιαστικά καμένα υπόλοιπα από την έκρηξη σκέλη- και η Ρούλα να οδύρεται τραβώντας τα μαλλιά της. Σοκαρισμένη, μισοπεθαμένη, ξαπλωμένη στο έδαφος, εκλιπαρούσε να την αποτελειώσουμε. Μόλις με είδε, μ' άρπαξε απ' τα χέρια και με ικέτευε: -Τίναξέ μου τα μυαλά στον αέρα, Βλάση, σκότωσέ με σε παρακαλώ, Βλάση, λυπήσου με, πυροβόλησέ με, σκότωσέ με, Βλάση, Βλάση. . . Έσβησε καθώς τη μεταφέραμε στα χέρια προς το λημέρι! Αυτή μ' έσωσε, εγώ δεν μπόρεσα -ώσπου να πεθάνω, θ' ακούω τις φωνές της: «Σκότωσέ με, Βλάση, σε παρακαλώ!». Πόσο θα 'θελα -και τι δε θα 'δινα- αυτό μου το βιβλίο να το διαβάσουν νέοι άνθρωποι. Πόσο θα 'θελα να διάβαζαν τις παραπάνω σειρές και να μαθαίνανε πως ένα νέο κορίτσι, η Ρούλα η Ρογκότη, πέθανε για μια ιδέα."

"Συμπεράσματα από την ένοπλη συμμετοχή μου στον ΕΜΦΥΛΙΟ 1945-1950.
Όχι, κομμουνιστής δεν είμαι, ποτέ μου δεν υπήρξα, όπως ποτέ τους δεν υπήρξανε κομμουνιστές το 90% όσων Ελλήνων χαρακτηρίστηκαν έτσι από τις αρχές ασφαλείας της εποχής εκείνης –ύστερα βέβαια από σατανική «υπόδειξη» του Τσώρτσιλ-.
Άλλωστε, ενώ στην ΕΠΟΝ , το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ στεγάστηκαν εκατομμύρια Ελλήνων, τα ποσοστά του ΚΚΕ - από τη μέρα της...
 ιδρύσεώς του μέχρι και σήμερα δεν ξεπεράσανε ποτέ το 5-6-7 ή το 8% .Ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος είμαι, όπως σας είπα και στον πρόλογο. Ολόκληρη η «παρέα» των μεταπολεμικών μεγάλων ονομάτων της πολιτικής -με κορυφαίους τους ηγέτες του (κατ‘ επίφασιν λεγομένου) κεντρώου χώρου, Γεώργιο Παπανδρέου, Θεμιστοκλή Σοφούλη , Νικόλαο Πλαστήρα κ.α.- συνέβαλε συνεργαζόμενη με τους δυτικούς συμμάχους, στην παρ‘ ολίγον διάλυση της χώρας.


Γεώργιος Παπανδρέου με πρωταγωνιστικό ρόλο και πλήρη επίγνωση των συνεπειών των πράξεών του, οι άλλοι δύο ’έντεχνα εξωθούμενοι από τους επαγγελματίες της πολιτικής. Ειδικότερα, ο Θεμιστοκλής Σοφούλης έγινε το μοιραίο θύμα της ξενοκρατίας , γιατί του φόρτωσαν μία πρωθυπουργία χειρότερη κι‘ από σταυρό μαρτυρίου. Κάτω από την κάλυψη της προσωπικότητάς του, συντελέσθηκαν τα πιο ειδεχθή εγκλήματα -σε βάρος της αριστεράς -με εκατόμβες θυμάτων .

Από την άλλη ,ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο περήφανος στρατιωτικός, ο φλογερός πατριώτης, ένας πολιτικός πού πέθανε μέσα στο μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο-ένα δωμάτιο μ‘ ένα κρεβάτι κι‘ ένα τραπέζι- έγινε αντικείμενο έντεχνης εμπλοκής σε μια απαράδεκτη διακυβέρνηση της χώρας που δεν του ταίριαζε. Kι έτσι, από ‘δω η αριστερά από ‘κει η δεξιά, πήγαμε απ’ το κακό στο χειρότερο  κι‘ η χώρα μας από κοιτίδα της Δημοκρατίας κατάντησε χώρα της αναξιοκρατίας. Γιατί ο δήθεν δημοκρατικός οδοστρωτήρας έθαψε - εν ονόματι  τού σεβασμού των δικαιωμάτων της μειοψηφίας –όλες τις ανθρώπινες αξίες .

- «Ούτε δεξιός, ούτε αριστερός , τότε τι είσαι - διερωτάται ο αναγνώστης- είσαι ένας αδιάφορος, ένας ανενεργός πολίτης ; »- «Όχι , δεν έγινα ένας αδιάφορος πολίτης; . Αντίθετα ήμουν, είμαι και θα είμαι ισόβιος αγωνιστής για την επικράτηση των ικανών , των δίκαιων και των γενναιόψυχων ανθρώπων. Λατρεύω την ευπρέπεια ,την εργατικότητα  και την ειλικρίνεια. Θαυμάζω τούς φιλομαθείς, τούς διανοητές, τούς ερευνητές, τούς προικισμένους αθλητές και τούς χαρισματικούς καλλιτέχνες Μάχομαι ενάντια στην ατιμωρησία, την αναξιοκρατία και τον γρήγορο πλουτισμό.Αδιαφορώ σε ποια πολιτική παράταξη πρόσκεινται οι άνθρωποι, νοιάζομαι μόνο γι‘ αυτά που πράττουν κι‘ όχι γι‘ αυτά πού λένε, που  υπόσχονται, η διακηρύσσουν ! Μισώ τούς οκνηρούς, τούς φαύλους ,τούς υποκριτές μα  πάνω απ‘ όλα απεχθάνομαι τους αγνώμονες.

Πρέπει να θυμούνται οι γνωστοί μου ότι σε περίοπτη θέση του γραφείου μου , έχω αναρτημένη - εδώ και μισό αιώνα - μιά πινακίδα που γράφει: Τα πάντα στη ζωή συγχωρούνται εκτός της αγνωμοσύνης. Γι‘ αυτές τις αξίες θα αγωνίζομαι ασυμβίβαστα ως που να πεθάνω – κοντά στο τέρμα βρίσκομαι άλλωστε.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι το παρόν άρθρο , θα αποτελέσει χρήσιμη υποθήκη , παρακαταθήκη θα ήταν το σωστότερο, για όσους -από τις επερχόμενες γενιές-το διαβάσουν ..."

Βλάσης Γωγούσης

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ "ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ"-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ  ΑΛΛΩΝ "ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ" ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...