Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 09, 2016

ΑΥΤΟΚΤΟΝΑ ΦΥΛΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για σκουπιδια στο χαντακια των δρομων εικονεσΕλληνικός «πολιτισμός»


Άραγε έχει ποτέ προσεχθεί το αηδιαστικό θέαμα των τόνων πλαστικών σκουπιδιών που κοσμούν τα χαντάκια των επαρχιακών και παλιών εθνικών δρόμων όλης της Ελλάδας; Πριν από τις συντάξεις και από την περιβόητη ανάπτυξη, ας δούμε τι συμβαίνει διασχίζοντας, π.χ. την Ηλεία, τη Θεσσαλία μέσω Δομοκού, την Αιτωλοακαρνανία, την Εύβοια κ.λπ., οδεύοντας προς τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας... Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα μιας πανέμορφης χώρας που εξευτελίζεται από τους ανεύθυνους κατοίκους της. Πότε θα δοθεί επιτέλους προτεραιότητα σ' αυτά; Μη μου πει κανείς ότι «δεν είμαστε όλοι το ίδιο», γιατί η αδιαφορία απέναντι στα φαινόμενα αυτά δεν αθωώνει κανέναν.
Έτσι δίνουμε επιχειρήματα σε διάφορους ξένους να μας αποκαλούν “βρομοέλληνες”, όπως έκανε πριν από καιρό Γερμανός πολιτικός. Πώς όμως θα διαφημίσεις τον ελληνικό πολιτισμό όταν δεν μπορείς να επιλύσεις αυτονόητα ζητήματα, όταν ντρέπεσαι ακόμα και να προσκαλέσεις στην Ελλάδα αλλοδαπούς φίλους σου, λάτρεις της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού όπως τον έχουν γνωρίσει στα σχολεία τους;
Εμείς εδώ έχουμε καταργήσει την ισχύ των νόμων. Πότε θα ασχοληθούμε επιτέλους με το αρχιτεκτονικό χάος των πόλεών μας; Μιλάμε συχνά με παχιά λόγια για τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοούν πολλοί με αυτόν τον όρο. Τι ελληνικό πολιτισμό και ελληνική ταυτότητα μπορούμε να επικαλεσθούμε, όταν περιφρονούμε τους νόμους, ρυπαίνουμε τον δημόσιο χώρο, χτίζουμε αυθαιρετώντας; Το σύστημα παιδείας δεν πρέπει να καλλιεργεί πολίτες με περιβαλλοντική αλλά και ιστορική συνείδηση;Αποτέλεσμα εικόνας για αρχιτεκτονικη ασχημια εικονεσ
Παρακολουθώντας πρόσφατα συζήτηση στη ρωσική Βουλή, άκουσα τον Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι να αποκαλεί τη χώρα μας Νίστσαγια Γκρέτσιγια (“εξευτελισμένη Ελλάδα”) και άθελά μου θυμήθηκα όλα τα παραπάνω. Αντί να στρουθοκαμηλίσουμε, καλά θα κάνουμε να ξανασκεφτούμε όλα εκείνα που κάνουν τη χώρα μας, δυστυχώς, ανάξια σεβασμού. Ας αφήσουμε στην άκρη τα αριστεροδεξιά φληναφήματα και ας ξαναδούμε τα βασικά: Πέρα από τη φυσική μας επιβίωση, είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναστήσουμε όρθια τα ερειπωμένα σύμβολα του πολιτισμού μας: αισθητική, νόμους, σεβασμό, αυτοσυνείδηση.
Δεν χρειαζόμαστε τα δις των «εταίρων» μας για να ξαμοληθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος να καθαρίσουν το αισθητικό αίσχος των σκουπιδιών που αποτελεί την πρώτη εντύπωση των επισκεπτών μας. Δεν χρειαζόμαστε δις για να δείξουμε το είδος του πολιτισμού που ασπαζόμαστε όσοι κατοικούμε σ' αυτόν τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: