Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 09, 2016

ΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ



Αναστάσιος Μπίλλης

(1928 - 2016)

 Πέθανε ο ευεργέτης της Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Μπίλλης

Την τελευταία του πνοή στην πόλη που αγάπησε και ευεργέτησε όσο λίγοι, άφησε ο Αναστάσιος Μπίλλης , ένας άνθρωπος που «πλούτισε» με τις δωρεές του τη Θεσσαλονίκη.

«Δεν θέλω να τα λέω "δωρεές" αλλά "έργα", έργα ζωής» έλεγε στην σύζυγό του Ιουλία ο Αναστάσιος Μπίλλης, όπως αποκαλύπτει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Με δωρεές του Αναστάσιου Μπίλλη και της συζύγου του δημιουργήθηκαν το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (1995), το Μπίλλειο Οδηγικό Κέντρο - ΣΕΟ (1998), το Μπίλλειο Κέντρο Ορχηστικής Τέχνης του δήμου Θεσσαλονίκης (1992), το Μπίλλειο Νηπιαγωγείο (1986) στον συνοικισμό Βότση, το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Τριανδρίας (1989), ο Κήπος της Στοργής στο Νοσοκομείο Παπανικολάου (2001) και η Μπίλλειος Στέγη Νηπίων Καλαμαριάς (2011). Παράλληλα, συνέβαλλαν σημαντικά στην αποπεράτωση του κτιρίου του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και θεσμοθέτησαν πολλά προγράμματα βραβείων για την προαγωγή της τοπικής ιστορίας.
«Εμείς παιδιά δεν είχαμε, αλλά όλου του κόσμου τα παιδιά, τα είχαμε δικά μας» είπε συγκινημένη η Ιουλία Μπίλλη αναφερόμενη στην πρώτη τους δωρεά που ήταν ένα νηπιαγωγείο στην Καλαμαριά. Άλλωστε, για τον περισσότερα από 50 χρόνια σύντροφο της ζωής της, όλες οι δωρεές «έγιναν με πολύ αγάπη για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους».
Στο ζεύγος Μπίλλη απονεμήθηκαν πολλά βραβεία και έπαινοι για την πολυσχιδή του δράση, με ξεχωριστή θέση να κατέχουν ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος και το ανώτατο παράσημο της ελληνικής πολιτείας που απονεμήθηκε στον Αναστάσιο Μπίλλη από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το έτος 2008.
«Ό,τι περίσσευμα υπήρχε από τις δουλειές του -έκανε εισαγωγές εξαγωγές χημικών προϊόντων- το διέθετε σε δωρεές» αναφέρει η σύζυγος του εκλιπόντος που γι’ αυτήν, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, τα συνολικά 52 χρόνια κοινής ζωής, πέρασαν με τόση αγάπη και φροντίδα, σαν να ήταν ένας χρόνος…
Ο Αναστάσιος Μπίλλης γεννήθηκε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και ήταν το μικρότερο από τα 8 παιδιά μιας οικογένειας προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 1951 πήρε το πτυχίο Χημικού και στη συνέχεια ασχολήθηκε επιχειρηματικά με την εμπορία χημικών προϊόντων. Μαζί με την σύζυγό του υλοποίησε αθόρυβα και διακριτικά, ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα ευεργεσιών στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, στις 4 μ.μ., στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 *****************

Αναστάσιος Μπίλλης – Ιουλία Μπίλλη «Μια ζωή μαζί στον δρόμο της κοινωνικής προσφοράς και της ευεργεσίας»

dsc075531Μια νέα έκδοση του εκδοτικού οίκου University Studio Press. Κυκλοφόρησαν τα Απομνημονεύματα του ζεύγους Μπίλλη. Τίτλος: «Αναστάσιος – Ιουλία Μπίλλη. Μια ζωή μαζί στον δρόμο της κοινωνικής προφοράς και της ευεργεσίας», Θεσσαλονίκη 2011, σσ. 440. Συνιστά η Έκδοση ελάχιστη οφειλή απόδοσης τιμής και ευγνωμοσύνης σε δύο μεγάλους ευεργέτες και κοινωνικά και εθνικά ευαισθητοποιημένους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Ο ποιητής Πολ Βερλαίν γράφει ότι «τίποτε δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο μιας ψυχής όσο να κάνει ευτυχισμένη μια άλλη ψυχή». Στον στίχο αυτό αποκρυσταλλώνεται το βαθύτερο νόημα της ζωής, που βρίσκει την απόλυτη έκφρασή του στα πρόσωπα του ζεύγους Μπίλλη.
Η ζωή, το ήθος και οι ευαισθησίες του Αναστασίου και της Ιουλίας Μπίλλη προβάλλουν με υποδειγματική ανιδιοτέλεια ως αγνό δείγμα του θεσμού του ευεργετισμού στην ζωή της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και του ελληνισμού ευρύτερα. Είναι η αντίσταση σε μια κοινωνία της υποκουλτούρας, του ωχαδελφισμού και της ατομικής και συνολικής αλαζονείας και ευδαιμονίας.
Ο Τόμος σε τέσσερα μέρη αναλύει συνολικά την εσώτερη προσωπικότητα του ζεύγους. Εμπειρίες ζωής, τα σπάνια σήμερα ιδανικά του ανθρωπισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσα από περίλαμπρα κτηριακά συγκροτήματα προσφοράς προς όλες τις ηλικίες, σκέψεις και ιδέες προβλεπτικές, γόνιμες και επίκαιρες για τα σημερινά συμβαίνοντα (χρηματιστήριο, το σημερινό οικονομικό σύστημα, υπερκατανάλωση, παγκοσμιοποίηση, περιβάλλον, κυκλοφοριακό, οικολογικό πρόβλημα κ.λπ.) συγκροτούν το περιεχόμενο του Τόμου, διανθισμένο με φωτογραφικό υλικό.
Οι επιμέρους προσφορές του ζεύγους σε κτηριακά έργα και δράσεις στην Θεσσαλονίκη:
  • Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης – Κ. Ι. Θ.








  • Μπίλλειο Οδηγικό Κέντρο – Σ. Ε. Ο.
  • Μπίλλειο Κέντρο Ορχηστικής ΤέχνηςΑποτέλεσμα εικόνας για Μπίλλειο Κέντρο Ορχηστικής Τέχνης

  • Μπίλλειο Νηπιαγωγείο
  • Μπίλλειος Στέγη Νηπίων Καλαμαριάς
  • Κέντρο ανοιχτής προστασίας Ηλικιωμένων Τριανδρίας
  • Κήπος της Στοργής στο Νοσοκομείο Παπανικολάου
  • Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου
Άλλες δράσεις:

  • Θεσμός Βραβείων και βραβεύσεις για ιστορικές έρευνες στη Μακεδονία
  • Φιλοξενίες Γερμανών και άλλων δημοσιογράφων και επιστημόνων για γνωριμία τους με την ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας
Οι τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις προς το ζεύγος Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη, που περιγράφονται και απεικονίζονται στον Τόμο, είναι ελάχιστο δείγμα αντιπροσφοράς της Πατρίδος και της Κοινωνίας προς τους σεμνούς αυτούς ανθρώπους.
Το όλο έργο κατακλείει με τις «Απόψεις και σκέψεις του Αναστασίου Μπίλλη», απάνθισμα αγωνίας, πείρας και σοφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...