Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 19, 2016

ΟΥΚ ΑΠΕΣΒΕΤΟ ΤΟ ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ

  • 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο: "Μάθηση και εκτελεστικές λειτουργίες: Αναπτύσσοντας την προσοχή, τον προγραμματισμό και την αυτορρύθμιση" (01-02/10/2016)

    Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων παιδιών με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες Θεσσαλονίκης & Β. Ελλάδος, στην προσπάθειά του να πρωτοπορεί στην ενημέρωση εκπαιδευτικών και γονέων, ανακοινώνει την διοργάνωση του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου. Για την φετινή χρονιά, το θέμα του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, είναι «Μάθηση και εκτελεστικές λειτουργίες: Αναπτύσσοντας την προσοχή, τον προγραμματισμό και την αυτορρύθμιση».
    Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.dyslexia-goneis.gr

    Συνημμένα

    πρόγραμμα 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου (pdf, 1.33MB)
  • Ημερίδα για τη Ρόζα Ιμβριώτη (01/10/2016)

    Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Τρικάλων θα πραγματοποιήσει ημερίδα το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου 2016, στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα (Ομήρου & Θεμιστοκλέους), στα Τρίκαλα, στις 9:30 π.μ., με τίτλο:
    «Η Ρόζα Ιμβριώτη και η Ειδική Αγωγή»
    Η ημερίδα θα περιλαμβάνει δύο ενότητες:
    Στην πρώτη, θα γίνει αναφορά στο πολυσχιδές και πρωτοπόρο έργο της Ρόζας Ιμβριώτη ως εκπαιδευτικού, στη ζωή και τους αγώνες της. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο «Παιδαγωγικό Φροντιστήριο» της Τύρνας το 1944, του οποίου υπήρξε Διευθύντρια.
    Η δεύτερη ενότητα έχει ως θέμα μία από τις κληρονομιές που άφησε η Ρόζα Ιμβριώτη στην ελληνική Εκπαίδευση, την Ειδική Αγωγή, με ερωτήματα, όπως: σχεδόν 80 χρόνια από τότε που εκείνη ίδρυσε το πρώτο Ειδικό Σχολείο, πόσο έχουν εξελιχτεί οι θεωρίες και οι πρακτικές της Ειδικής Αγωγής στη χώρα μας. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα;
    Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας, η οποία απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, θα ανακοινωθεί εντός των ημερών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Αποτέλεσμα εικόνας για Ρόζα ΙμβριώτηΡόζα Ιμβριώτη - Βικιπαίδεια

  • 1η Ημερίδα Νέων Ερευνητών: Μετάφραση και Μεταφρασεολογία στον ελληνόφωνο χώρο (3/12/16)

    Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας της Σχολής Ιστορίας και Μετάφρασης-Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας, διοργανώνει την 1η Ημερίδα Νέων Ερευνητών με θέμα "Μετάφραση και Μεταφρασεολογία στον ελληνόφωνο χώρο". Η Ημερίδα θα διεξαχθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2016 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα).
  • Συνέδριο: Γλωσσικά επαγγέλματα και Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (12/11/16)

    Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 θα διεξαχθεί το Συνέδριο «Γλωσσικά επαγγέλματα και Ψηφιακή Ενιαία Αγορά», στο αμφιθέατρο AULA της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιούπολη 157 84 Αθήνα-Ζωγράφου).
    Το Συνέδριο οργανώνεται με πρωτοβουλία των Γραφείου Αθηνών και Λευκωσίας της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με τον Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τελεί δε υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής.
    Στόχος του συνεδρίου είναι να συζητηθούν και να αναλυθούν μερικά από τα κυριότερα θέματα του χώρου που θα επηρεαστεί και θα επηρεάσει το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στο πλαίσιο της συγκρότησης και της λειτουργίας της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς. Πρόκειται για μια από τις εμβληματικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα κάθε πτυχή της καθημερινότητας, και η οποία περιλαμβάνει σημαντική γλωσσική και μεταφραστική διάσταση.
    Για περισσότερες πληροφορίες και προεγγραφή στο Συνέδριο, βλ. http://ec.europa.eu/greece/news/2016/20160902_eggrafes_synedrio_...
  • Νέα έκδοση της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη) με τίτλο «Τομές, ρήξεις και αδράνειες στη μεταπολεμική Ελλάδα» (Πρακτικά του ομώνυμου συμποσίου του 2013).

    Από την Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας

    Τομές, ρήξεις και αδράνειες στη Μεταπολεμική Ελλάδα


    Δεκαπέντε πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, συγγραφείς και ερευνητές αναζητούν και αναδεικνύουν με σαφήνεια και εμβρίθεια, τις βαθιές αλλαγές αλλά και τις στασιμότητες που σημάδεψαν την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας

    Τον Ιούλιο του 2016, η Εταιρεία Σπουδών πλούτισε την εκδοτική σειρά της «Επιστημονικά συμπόσια» −η οποία αριθμεί ήδη 26 σημαντικούς τόμους− με ένα ακόμη έργο: Πρόκειται για τα πρακτικά του επιτυχημένου συμποσίου του Απριλίου 2013 με τίτλο «Τομές, ρήξεις και αδράνειες στη μεταπολεμική Ελλάδα».

    Δεκαπέντε πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, συγγραφείς και ερευνητές από τα πεδία της κοινωνιολογίας, των πολιτικών και οικονομικών επιστημών, της ιστορίας, των νεοελληνικών σπουδών και της ψυχιατρικής αναζητούν και αναδεικνύουν με σαφήνεια και εμβρίθεια, μέσα από τον διεπιστημονικό διάλογο, τις βαθιές αλλαγές αλλά και τις στασιμότητες που σημάδεψαν την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.

    Ο τόμος, εμπλουτίζεται με πίνακες και διαγράμματα, που βοηθούν στην κατανόηση του υλικού, και συμπληρώνεται με τα βιογραφικά των συγγραφέων.

    Ομιλητές του συμποσίου και συγγραφείς του τόμου: Σωτήρης Βαλντέν, Γιάννης Βούλγαρης, Χρυσάφης Ιορδάνογλου, Γιώργος Κόκκινος, Μιχάλης Λυμπεράτος, Σπύρος Μακρής, Ηλίας Νικολακόπουλος, Παναγιώτης Νούτσος, Κωστής Παπαϊωάννου, Δημήτρης Παπανικολάου, Βασίλης Πεσμαζόγλου, Θανάσης Τζαβάρας, Αλέξης Φραγκιάδης, Γκίκας Χαρδούβελης, Δημήτρης Χριστόπουλος.

    ΕΚΔΟΤΗΣ: Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας (ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
    ΣΕΙΡΑ: «Πρακτικά Επιστημονικών Συμποσίων»
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Συλλογικό
    ΔΙΟΡΘΩΣΗ&ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ουρανία Καϊάφα
    ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΣΙΑ: Γ. Αργυρόπουλος ΕΠΕ
    ΣΕΛΙΔΕΣ: 328
    ISBN: 978-960-259-144-4
    ΧΡΟΝΟΣΕΚΔΟΣΗΣ: Ιούλιος 2016
    ΚΕΝΤΡΙΚΗΔΙΑΘΕΣΗ: Σπύρος Μαρίνης και ΣΙΑ, Σόλωνος 76, Τ.Κ. 10680
    ΤΙΜΗ: 16,00€
  • Εξετάσεις Ελληνομάθειας για επαγγελματικούς σκοπούς, Οκτωβρίου 2016

    Οι εγγραφές για τις εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας για επαγγελματικούς σκοπούς, Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιούνται από 5 ως 23 Σεπτεμβρίου 2016.
    Η ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων για επαγγελματικούς σκοπούς είναι η Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016.
    Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα: http://www.greek-language.gr/certification/application/index.html
  • Έκθεση Βιβλίων του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας (17/9-20/11/16) έκθεση «Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και oι Έλληνες συνεργάτες του (1495-1515)» στη «Libreria Sansoviniana» της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης στη Βενετία παρουσιάζει όλες τις ελληνικές εκδόσεις που τυπώθηκαν από τον Άλδο Μανούτιο στη διάρκεια της ζωής του, με στόχο να κάνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό τη συμβολή του διάσημου λογίου και τυπογράφου στα ελληνικά γράμματα.

    Για να τιμήσει την 500ή επέτειο από το θάνατο του Άλδου Μανούτιου, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» δημοσίευσε έναν τόμο προς τιμήν του μεγάλου τυπογράφου, ο οποίος επικεντρώνεται στους Έλληνες συνεργάτες του Άλδου, όπως ο Αρσένιος Αποστόλης και ο Μάρκος Μουσούρος, που τον συνόδευσαν στα πρώτα του βήματα στην τυπογραφία.
    Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», μία από τις πλουσιότερες βιβλιοθήκες του ελληνικού κόσμου, με αρχέτυπα και παλαίτυπα που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής λογοτεχνίας, έχει την τιμή να παρουσιάσει στη «Libreria Sansoviniana» την πλούσια συλλογή της των ελληνικών Αλδινών εκδόσεων, συμπληρωμένη με έντεκα Άλδους από τη Συλλογή της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Οκτωβρίου 2016.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.laskaridou.gr/ekthesi-vivlion-tou-idrimatos-sti-marki...

    Αποτέλεσμα εικόνας για aldus manutiusΆλδος Μανούτιος - Βικιπαίδεια

    Αποτέλεσμα εικόνας για aldus manutius Μανούτιος, Άλδος (Aldus Manutius, Βασιάνο 1450 – Βενετία 1515). Εκλατινισμένος τύπος του ονόματος του Ιταλού τυπογράφου, εκδότη και ουμανιστή λογίου της Αναγέννησης Άλντο Μανούτσι (Aldo Mannuci). Σπούδασε λατινική φιλολογία στη Ρώμη και στη συνέχεια ελληνική φιλολογία στη Φεράρα, με τον ελληνιστή Μπατίστα Γκουαρίνο. Το 1482 μετέβη στη Μιράντολα και λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε στο γειτονικό Κάρπι, όπου συνέλαβε την ιδέα της έκδοσης έργων της ελληνικής και της λατινικής γραμματείας, όταν ο πρίγκιπας του Κάρπι του παραχώρησε κεφάλαια για την προώθηση των ελληνικών γραμμάτων. Το 1490 εγκαταστάθηκε στη Βενετία και ίδρυσε τις Αλδινικές εκδόσεις, συγκεντρώνοντας γύρω του ειδικούς της ελληνικής γλώσσας για να προετοιμάσουν την έκδοση των κλασικών Ελλήνων συγγραφέων. Οι πρώτες εκδόσεις του Μ. εμφανίστηκαν το 1494 και το 1499 κυκλοφόρησε η Υπνερωτομαχία του Πολύφιλου, το αριστούργημα της τυπογραφικής τέχνης του Μ., με πολυάριθμες ξυλογραφίες και ωραία αρχαία γραφή. Η πιο μεγάλη του έκδοση περιλάμβανε τα έργα του Αριστοτέλη σε πέντε τόμους. Ακολούθησαν τα έργα των Αριστοφάνη, Θουκυδίδη, Σοφοκλή, Ηρόδοτου, Πλάτωνα κ.ά., καθώς και εκδόσεις επιστολών των Ελλήνων φιλοσόφων και ρητοροδιδασκάλων. Το 1501 άρχισε να κυκλοφορεί συλλογές Λατίνων κλασικών με καλλιτεχνικά και ευανάγνωστα στοιχεία, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούσαν για την εκτύπωση των παπικών εγγράφων. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε μια μορφή πλάγιων τυπογραφικών στοιχείων, τα οποία ο ίδιος ονόμασε αλντίνους ή ιτάλιτσι Γκρίφι, και η ιδέα τους αποδίδεται στον συνεργάτη του –και πρώην χρυσοχόο– Φραντσέσκο Γκρίφι ντα Μπολόνια, ο οποίος λέγεται ότι χρησιμοποίησε ως πρότυπο τον γραφικό χαρακτήρα του Πετράρχη. Η ελληνική εκδοχή αυτών των πλάγιων χαρακτήρων ονομάστηκε corsivi (= κυρτά), αλλά επικρίθηκε διότι ήταν δύσκολη στην ανάγνωση και θεωρήθηκε ότι, αντίθετα με τις προθέσεις του Μ., δημιούργησε εμπόδια στη διάδοση των ελληνικών έργων. Από τις εκδόσεις του Μ. κυκλοφόρησαν επίσης έργα συγχρόνων του, όπως του Εράσμου. Όμως οι Αλδινικές εκδόσεις, εξαιτίας της φήμης που απέκτησαν, είχαν συχνά να αντιμετωπίσουν απομιμήσεις τρίτων και παραχαράξεις. Για περισσότερη ασφάλεια ο Μ. σφράγιζε τα βιβλία του με το σήμα του εκδοτικού οίκου του, ένα δελφίνι τυλιγμένο σε μια άγκυρα.
Το 1500 ο Μ. ίδρυσε τη Νέα Ακαδημία, κατά τα πρότυπα της Ακαδημίας του Πλάτωνα, τα μέλη της οποίας συνέβαλαν στη συλλογή και στη μελέτη χειρογράφων των αρχαίων συγγραφέων. Οι Αλδινικές εκδόσεις του Μ. συνέχισαν τη λειτουργία τους επί έναν αιώνα, με τον πεθερό του, Αντρέα Τορεσάνο, τον γιο του, Πάολο, και τον εγγονό του, Άλδο Μανούτιο τον Νεότερο. Βιβλία τους βρίσκονται σήμερα στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου και σε συλλογές βιβλιοφίλων.

  • 1η Ημερίδα Νέων Ερευνητών: Μετάφραση και Μεταφρασεολογία στον ελληνόφωνο χώρο (3/12/16)

    Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας της Σχολής Ιστορίας και Μετάφρασης-Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας, διοργανώνει την 1η Ημερίδα Νέων Ερευνητών με θέμα "Μετάφραση και Μεταφρασεολογία στον ελληνόφωνο χώρο". Η Ημερίδα θα διεξαχθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2016 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα).

    Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή με θέματα σχετικά με το ευρύ πεδίο της Μετάφρασης και Μεταφρασεολογίας.
    Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν, αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή, στη διεύθυνση moraiti@ionio.gr μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2016 και να περιλαμβάνουν:
    -περίληψη (έως 300 λέξεις, συμπεριλαμβανομένης της βιβλιογραφίας)
    -σύντομο βιογραφικό σημείωμα (έως 200 λέξεις).
    Η ενημέρωση σχετικά με την αποδοχή των προτάσεων θα γίνει ηλεκτρονικά μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2016.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: mtsigou@ionio.gr, sosoni@ionio.gr, eloupaki@frl.auth.gr

    Συνημμένα

    Πληροφορίες για την Ημερίδα (pdf, 148KB)
  • Έκθεση στο Παν/μιο Tsinghua, Πεκίνο: Eλληνική Γλώσσα: Οι ρίζες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (20/9-20/11/16)

     Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» διοργανώνει έκθεση παλαιών και σπάνιων βιβλίων με θέμα την ελληνική γλώσσα. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Βιβλιοθήκη Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Tsinghua από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου 2016 και θα είναι ανοικτή σε φοιτητές και επισκέπτες του Πανεπιστημίου.
    Τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, οπότε θα διεξαχθεί
    σεμινάριο με θέμα «Ελληνική Γλώσσα: Οδηγός της Δυτικής Σκέψης», με ομιλία, μεταξύ
    άλλων, του πρώην Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, τ. Υπουργού Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...