Του Δημήτρη Δελεβέγκου
 

http://www.capital.gr

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013

Σε τουριστικό «Ελ Ντοράντο» τείνει να μετατραπεί η Ιθάκη. Στην «πατρίδα του Οδυσσέα», που προσβλέπει σε έμμεσα οφέλη λόγω της αγοράς της Οξειάς από τον Εμίρη του Κατάρ, μία νέα μεγάλη ανάπτυξη βρίσκεται στα σχέδια. Πρόκειται για το «Iliad resort», ένα σύνθετο τουριστικό συγκρότημα με προϋπολογισμό ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο βασικός επενδυτής του project είναι ομογενής από την Αυστραλία που έχει καταβάλει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για την απόκτηση έκτασης 2.600 στρεμμάτων στην Ιθάκη. Για το έργο, που αναπτύσσει η Portfolio International Holdings Limited, αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υποβληθεί προς έγκριση ένα από τα εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ ή ΠΟΤΑ), ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατάρτιση του business plan.
Τι περιλαμβάνει
Το Iliad resort θα βρίσκεται σε περίπου 2600 στρέμματα παραλιακού μετώπου στην Ιθάκη και όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο που έχει κατασκευαστεί σε ελληνικό νησί, σύμφωνα με την Portfolio International.
Θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον Greg Norman, μαρίνα 200 θέσεων ελλιμενισμού, εμπορικές χρήσεις, παραθαλάσσιο οικισμό και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες και 150 κατοικίες γκολφ.
Η αλυσίδα Setai Hotels θα διαχειρίζεται τις ξενοδοχειακές μονάδες, με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης να είναι ξεκάθαρο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν περίπου 3.500 άτομα, ενώ για την υλοποίησή του θα απαιτηθούν από 23 έως 30 μήνες από την έναρξη της κατασκευής.
Η Portfolio International ιδρύθηκε το 1984 από τους Ian και Chris Meredith και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει 22 έργα συνολικής αξίας άνω του 1 τρισ. δολαρίων, ενώ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της περίπου 20 projects, μεταξύ των οποίων το Elounda resort στην Κρήτη.
Στη Ν.Ιθάκη
Το νησί έκτασης 96 χιλιομέτρων θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει την... Ιθάκη των επενδυτών, καθώς ένα ακόμη τουριστικό έργο σχεδιάζεται εκεί. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΑΓΥΙΑ Α.Ε. έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στο «fast track» για την υλοποίηση του τουριστικού θερέτρου  “Ithaca Resort” στην Νότια Ιθάκη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιστότοπος Invest in Greece, η επένδυση παραθεριστικού-τουριστικού χωριού περιλαμβάνει ξενοδοχεία πέντε αστέρων, Spa, γήπεδο και κτήριο λέσχης γκόλφ, μαρίνα, μικρές συνεδριακές εγκαταστάσεις και αντίστοιχης κατηγορίας παραθεριστικές κατοικίες.
Επικεφαλής της ΑΓΥΙΑ είναι ο Σπύρος Καραμπάτσος, ο οποίος φέρεται να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στην Ιθάκη.
Η συγκεκριμένη τουριστική ανάπτυξη είναι η τρίτη που αιτείται ένταξης στο «fast track» (οι άλλες δύο βρίσκονται σε Πολύγυρο Χαλκιδικής και Αργολίδα), κίνηση που θα καθορίσει την πρόοδο υλοποίησης της.
************************
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2. Σε αναμονή για την έγκριση fast track πέντε τουριστικές επενδύσεις

H Καθημερινή
 
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
Τουριστική επένδυση στην Ιθάκη σχεδιάζει η εταιρεία «Αγυιά» για τη δημιουργία πολυτελούς θέρετρου με την ονομασία «Ithaca Resort».
[.................]

• Τουριστική επένδυση στην Ιθάκη από την εταιρεία «Αγυιά». Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία πολυτελούς θέρετρου με την ονομασία «Ithaca Resort» στο οποίο σχεδιάζεται να κατασκευασθούν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, γήπεδο γκολφ, μαρίνα.

*************************
 [.......................]
 3

ΠΗΓΗ: http://www.skyscrapercity.com
4 Δεκεμβρίου 2010 
 [...............]

Το νησί Κυθρός

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια Ρότσιλντ, εκτός από τα περισσότερα από 2.700 στρέμματα που έχει αγοράσει στο Μεγανήσι, διαθέτει και το κοντινό νησάκι Κυθρός, το οποίος έχει έκταση 800 στρεμμάτων. Το σχέδιο προβλέπει την παράλληλη ανάπτυξη των δύο νησιών, με τον Κυθρό να μετατρέπεται σε παραθεριστικό προορισμό με την κατασκευή περιορισμένου αριθμού εξοχικών, γηπέδου γκολφ εννέα οπών, καθώς κι ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων που θα διαθέτει και κέντρο θαλασσοθεραπείας, spa κ.λπ.

Το εντυπωσιακό έργο στο Μεγανήσι έρχεται να συμπληρώσει το παζλ στο Ιόνιο Πέλαγος και στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία έχει ήδη ονομαστεί «γειτονιά των Κροίσων και διασήμων». Το Μεγανήσι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Λευκάδα και μόλις 40 λεπτά από την Αθήνα με αεροπλάνο, που μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ακτίου. Στην ίδια γειτονιά βρίσκεται ο Σκορπιός του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αλλά και δίπλα στη νήσο Αρκούδι, στην οποία η οικογένεια Περρωτή έχει προγραμματίσει την κατασκευή συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών. Λίγα μίλια δυτικότερα βρίσκονται οι Εχινάδες νήσοι και ειδικά η νήσος Οξυά του Εμίρη του Κατάρ. Ο σεΐχης Αλ Θάνι σχεδιάζει την κατασκευή ενός art island, ενός νησιού για τον πολιτισμό, στο οποίο θα δημιουργηθούν μουσείο, αίθουσες τέχνης και κατοικίες που θα φιλοξενούν τα πιο γνωστά ονόματα του πολιτισμού παγκοσμίως. Το έργο αναμένεται να κοστίσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια περιοχή, και συγκεκριμένα στην Ιθάκη, έχουν κατατεθεί προτάσεις για την ανάπτυξη μεγάλων παραθεριστικών συγκροτημάτων. Η εταιρεία ΑΓΥΙΑ Α.Ε. έχει ήδη καταθέσει φάκελο προς έγκριση στο Invest in Greece για την ένταξή της στις διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων - fast track, με σκοπό την αξιοποίηση ιδιόκτητης έκτασης συνολικής επιφάνειας περί τα 12.000 στρέμματα. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία του πολυτελούς θέρετρου «Ithaca Resort», που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη παραθεριστικού-τουριστικού χωριού, ένα 5άστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα, κέντρο θαλασσοθεραπείας, γήπεδο και κτίριο λέσχης γκολφ, μαρίνα, συνεδριακούς χώρους αλλά και παραθεριστικές κατοικίες.

Παράλληλα, για την Ιθάκη υπάρχει πρόταση Αυστραλών επενδυτών για την ανάπτυξη έργου συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ σε μία έκταση συνολικής επιφάνειας 3.000 στρεμμάτων.

http://www.skyscrapercity.com
4 Δεκεμβρίου 2010
****************************
4. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

«Μυθική» επένδυση σε ελληνικό νησί!

Πηγή: www.fortunegreece.com/
[...................]

Εκτός από το «Iliad resort», στο νησί οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν βρει…την Ιθάκη τους καθώς ένα ακόμη τουριστικό έργο σχεδιάζεται εκεί. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΑΓΥΙΑ Α.Ε. έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στο «fast track» για την υλοποίηση του τουριστικού θερέτρου «Ithaca Resort» στην Νότια Ιθάκη. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιστότοπος Invest in Greece, η επένδυση παραθεριστικού-τουριστικού χωριού περιλαμβάνει ξενοδοχεία πέντε αστέρων, Spa, γήπεδο και κτήριο λέσχης γκόλφ, μαρίνα, μικρές συνεδριακές εγκαταστάσεις και αντίστοιχης κατηγορίας παραθεριστικές κατοικίες.