Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2016

ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Το τσούρμο


Τραγωδία σε εμβολισμό σκάφους από ταχύπλοο στην Αίγινα Πρέπει να 'μουν κι εγώ εκεί, όπως και πολλοί από σας... | Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Μα πόσοι χωρούν, τέλος πάντων, σ' ένα δεκάμετρο ταχύπλοο, που αυλακώνει το υγρό στοιχείο στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας; Ας αναζητήσουμε αφοπλιστικές απαντήσεις στις εκμαυλιστικές σελίδες του κίτρινου, ροζ και φαιού Τύπου, καθότι οι ζωηρές αποχρώσεις αποτελούν ανέκαθεν το αλατοπίπερο της ενημέρωσης: Ο καπτάν Θρασύβουλος βολτάριζε αμέριμνος στη μαρίνα. Παρά τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του, ήταν γελαστός και ευθυτενής, γεμάτος ζωντάνια. Φορούσε άσπρο μακό, παρδαλή βερμούδα, σπορ πατούμενο και, ασφαλώς, το ναυτικό κασκέτο που τέτοιες ώρες δεν αποχωριζόταν ποτέ.
Πάντοτε όταν επρόκειτο να κυβερνήσει το «Ντουέντε» του, γινόταν άλλος άνθρωπος· το ανάστημά του διπλασιαζόταν. Με ευγένεια αριστοκράτη οικοδεσπότη, βοήθησε να επιβιβαστούν το ζεύγος των ηλικιωμένων φίλων του και η εξηνταεπτάχρονη νοσοκόμα, που πριν απ' τον ίδιο φρόντιζε τον εμβληματικό ζωγράφο Γιάννη Μόραλη. Περιμένοντας το παιδί της κάβας να φέρει τα παγωμένα σοφτ ντρινγκ, αντίκρισε στο μουράγιο εκλεκτό, παλιό γνώριμο, με τον οποίο είχαν μοιραστεί άλλοτε αξέχαστες εμπειρίες.
Αιγινίτες κι οι δυο επί συναπτά καλοκαίρια, εσχάτως και χειμώνες, καλημερίστηκαν εγκαρδίως. «Για πού σαλπάρεις με το καλό, βρε Θράσο θρασίμι;» ρώτησε ο Φλαμπουράρης με μια ανεπαίσθητη δόση ειρωνείας. «Λέω να πεταχτώ ώς την Πέρδικα, Αλέκο, να δείξω στους ξένους τις ειρηνικές παραλίες μας. Είσαι;» τον προσκάλεσε γενναιοφρόνως στο σκάφος. -«Πολύ ευχαρίστως» αποκρίθηκε ο υπουργός, «αλλά, βλέπεις, έχω παρέα». -«Πάρε και την παρέα σου μαζί. Ολοι οι καλοί χωράνε στο "Ντουέντε"».
Ρυμούλκησε το κινητό στ' αυτί ο Αλέκος και σε πέντε λεπτά να σου στο λιμάνι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης και το μισό υπουργικό συμβούλιο μετά συζύγων, τέκνων, φρουρών και παρατρεχάμενων. «Χαιρετώ τα παιδιά τα ζουμπουρλούδικα» τους καλωσόρισε ο καπετάνιος. «Σας περιμένει ζόρικος Σεπτέμβρης. Βάζω φουλ τις μηχανές να το διασκεδάσουμε». -«Μια στιγμή» τον διέκοψε ο σταθμάρχης της Ανάπτυξης Σταθ(μ)άκης. «Δεν μπορεί να 'μαστε μαζεμένοι τόσοι υπουργοί και να λείπει το καθ' ύλην αρμόδιο χαρτοφυλάκιο. Παίρνω αμέσως τον Δρίτσα να τσακιστεί να 'ρθει».
Κακήν κακώς μπήκαν στο ελικόπτερο, με τα μαγιό και τις πετσέτες απ' τις αργολικές ακτές, ο υπουργός Ναυτιλίας και η συμβία του Τασία Χριστοδουλοπούλου για να δώσουν το «παρών» στην απροσδόκητη σύναξη. Την ομήγυρη αναγνώρισαν αργόσχολοι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ στην προκυμαία και έσπευσαν να επευφημήσουν τα μέλη της, αλλά και κοψοχέρηδες που εκδήλωναν ηχηρά την αποδοκιμασία τους. «Ολοι οι καλοί χωράτε» επαναλάμβανε στεντορείως ο κυβερνήτης. Οι εκατοντάδες επιβάτες αυξάνονταν κατά γεωμετρική πρόοδο και δεν πίστευαν στα μάτια τους, βλέποντας στην πλώρη τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα να χαριεντίζεται με τη βαθύπλουτη Λατινοαμερικάνα κολλητή του ιδιοκτήτη.
Ονομάτισε άλλωστε ο ποιητής το πλοιάριο· προχθές τα γράφαμε. Δευτερόλεπτα πριν από την αναχώρηση κατέφθασε από το Αγκίστρι με το «Ντουέντε ΙΙ» ο Μιχαήλ Οσκαρ Νταβίντ μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, τον οποίο -φως φανάρι- περιέθαλπε την περίοδο που κρυβόταν στο νησί. Ελάχιστους ξένισε η παρουσία τους, αφού είναι γνωστοί οι δεσμοί της Κουμουνδούρου με τους ένοπλους συντρόφους που σφάλλουν. Απ' την πολυκοσμία και τον συλλογικό ενθουσιασμό ο καπετάνιος δεν έβλεπε την τύφλα του, ανέπτυξε ταχύτητα μολαταύτα για να ευχαριστήσει τους προσκεκλημένους. Πρέπει να 'μουν κι εγώ εκεί, όπως και πολλοί από σας, η σφοδρή σύγκρουση που ακολούθησε, ωστόσο, μας προκάλεσε απώλεια μνήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...