Τρίτη, Αυγούστου 23, 2016

Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

http://i2.wp.com/phindie.com/wp-content/uploads/2014/10/Tarquinius-and-Lucretia-1610-by-Rubens.jpgΡούμπενς , "Ταρκίνιος και Λουκρητία" (1610)
 ___________________________


Η Λουκρητία είναι ένα μυθικό πρόσωπο της ιστορίας της Αρχαίας Ρώμης. Σύμφωνα με την παράδοση, ο βιασμός και ο συνακόλουθος θάνατός της ξεκίνησε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της μοναρχίας και την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος. [ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ=> Λουκρητία (μυθολογία) - Βικιπαίδεια]

 Ο βιασμός της Λουκρητίας

Πραγματικό "Θέατρο Εφαρμογής" τούτο το έργο του κορυφαίου Γάλλου δραματουργού Αντρέ Ομπέ. Εφαρμογής των καινούργιων θεατρικών αντιλήψεων που φανήκανε στις αρχές του αιώνα μας, με το βαθυστόχαστο καινοτόμο της θεατρικής λειτουργίας Έντουαρντ Γκόρντον Γκραιγκ, και προπάντων με τον αληθινό θεμελιωτή του ό,τι Νέου σήμερα υπάρχει στο θέατρο του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού - που κυριαρχεί, φυσικά, και στην Αμερική-, τον Ζακ Κοπώ.
Σαν ώριμος εκφραστής των ιδεών για ένα "Νέο Θέατρο" του δασκάλου αυτού όλων των μεγάλων θεατρικών λειτουργών του αιώνα μας, πρόβαλε, από το 1829, ο Αντρέ Ομπέ. Και το θέατρό του τόσο γνήσιο, που όχι μονάχα αποτελεί τη θεμελίωση ό,τι "πρωτοποριακού" σήμερα συντελείται στο σκηνικό χώρο, αλλά και συγκλονίζει - όπως σπάνια, δυστυχώς,συμβαίνει στο καινούργιο θέατρο - με την εσωτερική του, λιτή και απέριττη, ποίηση, που την ξανάφερε ο συγγραφέας αυτός στη σκηνή.
Εμπνευσμένο τούτο το δράμα απ΄το ομώνυμο ποίημα του Σαίξπηρ, "Ο βιασμός της Λουκρητίας" στην προσπάθειά του να μας δώσει κάτι το "ελισαβετιανό", μας μιλάει για τη διαιώνια προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, για την "ύβρη", που η βία ασκεί στα ανθρώπινα πεπρωμένα. Και συνταράζει τις συνειδήσεις.
____________________________
 
 " O βιασμός της Λουκρητίας" , έργο το Hans von Aachen, Γερμανία 1600.


Μπέντζαμιν Μπρίττεν

Ο βιασμός της Λουκρητίας (1946)

  Αντιμετωπίζοντας τα περιορισμένα μέσα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνθέτες και θέατρα στράφηκαν σε μικρά σχήματα και όπερες δωματίου. Αυτό διόλου δεν σήμαινε το χαμήλωμα της ποιότητας, αν σκεφτεί κανείς ότι στο Βιασμό της Λουκρητίας, όπερα την οποία ο Μπρίττεν συνέθεσε ανταποκρινόμενος στα αιτήματα της εποχής, πρωταγωνιστούσαν εναλλάξ η Καθλήν Φερριέ και η Νάνσυ Έβανς, ενώ διηύθυναν οι Ερνέστ Ανσερμέ και Ρέτζιναλ Γκούνταλ, ονόματα σήμερα μυθικά. Αξιοποιώντας με θαυμαστό τρόπο μία πολύ μικρή μάδα μουσικών, ο Μπρίττεν αποδίδει την ψυχολογία των χαρακτήρων και ταυτόχρονα δημιουργεί ατμόσφαιρες μεγάλης δύναμης. Ο βιασμός της Λουκρητίας, η οποία υπήρξε υπόδειγμα αρετής και ηθικής ακεραιότητας, αποκτά συμβολική σημασία καθώς τα δεινά του πολέμου ήταν ακόμα νωπά.

nationalopera.grhttp://media.gettyimages.com/photos/the-glyndebourne-opera-company-performs-the-rape-of-lucretia-1946-picture-id482197713

*The Rape of Lucretia - Wikipedia, the free encyclopedia

** Britten's Rape of Lucretia: a director's diary | Music | The Guardian

 Αποτέλεσμα εικόνας για Benjamin Britten***Μπέντζαμιν Μπρίτεν - Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αγάπη (2012): η καλύτερη ταινία του πολυβραβευμένου Μίκαελ Χάνεκε με δύο "τεράστιους" ηθοποιούς

    Το Αγάπη είναι αισθηματικό δράμα γαλλικής παραγωγής του 2012 σε σκηνοθεσία και σενάριο του Μίχαελ Χάνεκε   Σκηνοθεσία: Μίχαελ Χάνεκε(1...