Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2016

Άνθρωπος: το σούπερ αρπακτικό





Αρκούδες, λύκοι και άλλα μεγάλα σαρκοφάγα είναι τρομακτικά θηρία, αλλά ο φόβος που προκαλούν στο θήραμά τους ωχριά, σε σύγκριση με εκείνον που προκαλείται από τον ανθρώπινο «σούπερ αρπακτικό».
Μια νέα μελέτη από το Western University του Οντάριο του Καναδά αποδεικνύει ότι τα μικρότερα σαρκοφάγα, όπως οι ευρωπαίοι ασβοί, μπορεί να είναι λεία σε μεγάλα σαρκοφάγα, στην πραγματικότητα όμως αντιλαμβάνονται τους ανθρώπους ως πολύ πιο τρομακτική απειλή. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι σκοτώνουν τώρα μικρότερα σαρκοφάγα σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από ό, τι τα μεγάλα σαρκοφάγα, και τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα μικρότερα σαρκοφάγα έχουν μάθει να φοβούνται τον άνθρωπο ως «σούπερ αρπακτικό» πολύ περισσότερο από ό, τι φοβούνται τους  παραδοσιακούς τους εχθρούς.
Η έρευνα των επιστημόνων δεν είχε θεωρητικό χαρακτήρα, αλλά πραγματοποιήθηκε σε φυσικές περιοχές όπου ενδημούν όλα τα είδη των ζώων, ιδιαίτερα οι ασβοί. Τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά για το μέλλον των φυσικών οικοσυστημάτων. Αποδείχθηκε ότι όλα τα  σαρκοφάγα νιώθουν φόβο από την ύπαρξη των ισχυρότερων από αυτά ζώων, τίποτε όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τον φόβο που νιώθουν όταν αντιλαμβάνονται την παρουσία ανθρώπου.
Αρκεί και μόνο σε πολλά από αυτά , όπως οι ασβοί, να ακούσουν μια ηχογραφημένη συνομιλία  μεταξύ ανθρώπων ή την προφορική  ανάγνωση ενός βιβλίου, για να καταληφθούν από πανικό και να χάσουν παντελώς το ενδιαφέρον τους για την ικανοποίηση βασικών ζωτικών αναγκών τους , όπως η πείνα.
 Η έρευνα  της Liana Zanette  και  του  Michael Clinchy από το  Western's Faculty of Science, σε συνεργασία με το διάσημο βρετανό βιολόγο  David Macdonald - University of Oxford's Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU)- δημοσιεύθηκε online την προηγούμενη εβδομάδα στο Behavioral Ecology υπό τον τίτλο Fear of the human “super predator” far exceeds the fear of large carnivores in a model mesocarnivore.

Gerontakos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: «Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να κάνουν ένα βήμα μπροστά»

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Τι να κάνουμε anoixtoparathyro.gr 19 Απριλίου 2024 Ήρθε η ώρα η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ...