Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2016

ΕΝΑ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΝΟΥΑΡ

 Το  ειδυλλιακό  περιβάλλον μίας  κολεγιακής κοινότητας  διαταράσσεται από τη έλευση  ενός ξένου , που στην ουσία είναι εγκληματίας του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου. Ο δραπέτης καταφεύγει στο σπίτι του αξιοσέβαστου καθηγητή Ράσκιν (Orson Welles), τη μέρα που πρόκειται να παντρευτεί την  αξιέραστη κυρία  Λόνγκστριτ (Loretta Young).
Ο  καθηγητής αποκαλύπτεται ότι είναι ο διαβόητος  Ναζί Franz Kindler, που το ΄σκασε από τη Γερμανία και ζει εκεί,  έχοντας υιοθετήσει πλαστή ταυτότητα, όπως έκαναν χιλιάδες ομοϊδεάτες του καταφεύγοντας σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ο Ράσκιν ,  βλέποντας ξαφνικά μπροστά του τον στενό συνεργάτη του Μαϊνίκε , φοβάται  μήπως αποκαλυφθεί η ταυτότητά του και τον σκοτώνει θάβοντας το πτώμα του.
Αλλά στο μεταξύ καταφθάνει  ο αμείλικτος διώκτης των Ναζί Mr. Wilson (Edward G. Robinson),  που καταζητεί τον ναζί δραπέτη,   έχοντας πείσει  την Επιτροπή Εγκλημάτων Πολέμου ν' αφήσουν τον Ναζί κρατούμενο Μαϊνίκε  να δραπετεύσει, προκειμένου  να εντοπίσουν τον  αρχηγό του Franz Kindler ...
 Πρόκειται για μία συγκλονιστική ταινία που προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του ενσωματωμένου Ναζισμού στις μεταπολεμικές κοινωνίες. Στην προκείμενη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με έναν εγκληματία που κρύβει αριστοτεχνικά το παρελθόν του , πουλώντας έρωτα σε μία   αθώα  γυναίκα και εξαπατώντας με τα "προσόντα" του  μία  ανυποψίαστη, καλοπροαίρετη, ειρηνική και δημοκρατική  κοινωνία! Κάτω  λοιπόν από τη μάσκα ενός αγίου μπορεί και κρύβεται άνετα ένας στυγνός δολοφόνος , που βαρύνεται με ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ... 

"Η ίντριγκα, οι συνεχείς ανατροπές, αλλά και ο εφιάλτης που πέφτει σαν πέπλο πάνω από τα κεφάλια των ηρώων, σαν μια θεόσταλτη δυστυχία, που έρχεται να ανατρέψει όχι μόνο τη ζωή  τους, αλλά και να σημαδέψει την μοίρα για πάντα. Φόβος και τρόμος, που σταδιακά καταντάει ένας αδιέξοδος παραλογισμός περιγράφεται με έντονες σκιάσεις και ημιφωτισμούς, που παραπέμπουν σε θαυμαστά εικονοκλαστικά έργα. υπόθεση .

Οι φωτισμοί και οι γωνίες λήψης είναι εντυπωσιακές και πολλές σκηνές, όπως η τελευταία σεκάνς του έργου, με το θεαματικό θάνατο του ναζιστή, μένουν αξέχαστες στον θεατή."(clickatlife.gr)

Εκπληκτική η σκηνοθεσία του  Orson Welles, δίκαια προτάθηκε για το βραβείο Όσκαρ. Σενάριο: Anthony Veiller, Victor Trivas, Decla Dunning.
Πρωταγωνιστούν: Edward G. Robinson, Loretta Young, Orson Welles, Philip Merivale.


Δεν υπάρχουν σχόλια: