Πέμπτη, Ιουλίου 21, 2016

Η ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΙΧΟΡΔΟΥΣ ΜΠΟΥΖΟΥΞΗΔΕΣ

Η Βελεσιώτου με τους «τρίχορδους» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

ΠΗΓΗ: http://www.ogdoo.gr

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ VIDEO) Το μικρό ρεσιτάλ των «τρίχορδων» μπουζουξήδων φοιτητών, στη συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου στην Θεσσαλονίκη. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 11 Ιουλίου η συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου στην Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχαν οι τραγουδοποιοί Γιάννης Μήτσης και Ευγένιος Δερμιτάσογλου και ο νεότερος τραγουδιστής, συνθέτης και κιθαρίστας Σωτήρης Μπαλλάς, που εδώ και ένα χρόνο περίπου, είναι σταθερό μέλος της ορχήστρας της ερμηνεύτριας.

Τα τρίχορδα του Πανεπιστημίου


Μετά από πρόταση του Γιώργου Καραμφίλλη, ο οποίος είναι καθηγητής μπουζουκιού στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έγινε αποδεκτή από την Φωτεινή Βελεσιώτου, στη συναυλία συμμετείχε το Σύνολο τρίχορδων μπουζουκιών του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τους Θέμη Παπαμηνά, Αουρέλιο Τσιαλμίδη και Χρήστο Τυρπάνη. Η διδασκαλία έγινε από τους Λευτέρη Τσικουρίδη - επίσης καθηγητή της σχολής - και Γιώργο Καραμφίλλη.

Οι φοιτητές παρουσίασαν καταρχάς το «Μπουζούκι και ουίσκυ», ένα από τα ξεχωριστά σόλο του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιάννη Σταματίου ή Σπόρου, που ηχογραφήθηκε στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στην Ελλάδα το 1970.
 Το δεύτερο τραγούδι ήταν «Το κουρασμένο βήμα σου» του Μπάμπη Μπακάλη και του Κώστα Βίρβου, που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1951 από τον Τάκη Μπίνη και την Στέλλα Χασκίλ, ενώ επαναφέρθηκε στην επικαιρότητα μέσα από την επανεκτέλεση της Αθηναϊκής Κομπανίας το 1982, στο δεύτερο δίσκο της με τον τίτλο «Θυμήσου θείε Τάκη».
 Η εμφάνιση του Συνόλου τρίχορδων μπουζουκιών με την Φωτεινή Βελεσιώτου, έκλεισε με το θρυλικό «Παράπονο του ξενιτεμένου» («Σαν απόκληρος γυρίζω») που πρωτοηχογραφήθηκε το 1950 από την Σωτηρία Μπέλλου και από τότε έχει γνωρίσει δεκάδες δισκογραφημένες και ακυκλοφόρητες επανεκτελέσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κώστας Καραμανλής : αδιανόητα ψεύδη

  ΣΥΡΙΖΑ για Καραμανλή / Με αδιανόητη ευκολία εκστομίζει ψέματα - Ιδού το έγγραφο που τον προειδοποιούσε για Τέμπη «Αφού το ζήτησε ο πρώην...