Τρίτη, Ιουνίου 21, 2016

Ένας εμβληματικός πίνακας για τη Δίκη της Νυρεμβέργης

 

Δίκη της Νυρεμβέργης - Βικιπαίδεια

Mετά τη λήξη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου η αναγνωρισμένη Αγγλίδα ζωγράφος  Dame Laura Knight (Laura Knight 1877-1970)- Wikipedia"   ) πήρε την έγκριση από τη Βρετανική War Artists' Advisory Committee να παρακολουθήσει και να αποδώσει με το πενάκι και τον χρωστήρα της τη Δίκη της Νυρεμβέργης. Η  Laura Knight πήγε στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 1946 πέρασε τρεις μήνες παρακολουθώντας και σκιτσάροντας  αδιαλείπτως τη Δίκη της Νυρεμβέργης  και τους "πρωταγωνιστές" της.
Αυτή η ζωγραφική έχει ως αφετηρία της τον ρεαλισμό των πινάκων της από προηγούμενους πολέμους προηγούμενων πολέμου πίνακές της: ενώ ρεαλιστικά απεικονίζει τους εγκληματίες πολέμου των Ναζί  να κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου κατά τη διάρκεια της δίκης τους, τα οπίσθια και τα πλευρικά τοιχώματα της αίθουσας του δικαστηρίου λείπουν και στη θέση τους  αποκαλύπτουν μια ερειπωμένη πόλη που ακόμη φλέγεται.
Η ζωγράφος εξήγησε την επιλογή της σύνθεσης σε επιστολή που έστειλε  προς την Επιτροπή:« Σ΄ αυτή την ερειπωμένη  πόλη ο θάνατος και η καταστροφή είναι πανταχού παρόντα. Έπρεπε να έρθουν  στο προσκήνιο, γιατί χωρίς αυτά, δεν θα ήταν η Νυρεμβέργη  όπως είναι τώρα κατά τη διάρκεια της δίκης, όταν ο θάνατος εκατομμυρίων και απόλυτη καταστροφή είναι τα μόνα  θέματα για συζήτηση, οπουδήποτε πηγαίνει κανείς και ο,τιδήποτε κάνει ".
Παρά την ψυχρή αποδοχή του πίνακα από πολλά μέλη της Επιτροπής, αυτός άρεσε στο πλατύ κοινό και θεωρείται σήμερα εμβληματικό έργο για μια εποχή που σημάδεψε με τον χειρότερο τρόπο την ιστορία του  ανθρώπινου γένους.
Στο παρακάτω βιντεάκι θα παρακολουθήσετε χαρακτηριστικά έργα από την πολυάριθμη παραγωγή της καλής ζωγράφου.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...