Τρίτη, Μαΐου 31, 2016

ΑΣΚΙ Newsletter, Απρίλιος - Μάιος 2016 , #5

 

ΑΣΚΙ Newsletter, Απρίλιος - Μάιος 2016  ,  #5



Το καλοκαιρινό πάρτι των ΑΣΚΙ και των Φίλων των ΑΣΚΙ


Τα ΑΣΚΙ και οι Φίλοι των ΑΣΚΙ κάνουν πάρτι. Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Μείνετε συντονισμένοι...

Επίσκεψη του Geoff Eley στα ΑΣΚΙ

Την Τρίτη 24 Μαΐου ο ιστορικός και συγγραφέας του έργου "Αριστερά και Δημοκρατία" επισκέφτηκε τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, όπου είδε αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις αρχειακές τους συλλογές. Στη συζήτηση που ακολούθησε εξέθεσε τις απόψεις του για τις σημερινές προτεραιότητες των ινστιτούτων κοινωνικής ιστορίας και τη δυνατότητα Βαλκανικών και Ευρωπαϊκών συνεργασιών. Το ραντεβού μας ανανεώθηκε για το προσεχές μέλλον.
Ο Geoff Eley μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα ΑΣΚΙ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με θέμα: "Από που πηγάζει η Δημοκρατία; Επαναστατικές κρίσεις, πολιτική των μαζών και νίκες της Δημοκρατίας στην Ευρώπη του 20ου αιώνα". Τον ομιλητή και το έργο του παρουσίασε η Αθηνά Συριάτου, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Επίσκεψη καλλιτεχνών της Documenta 14 στα ΑΣΚΙ
Την Τετάρτη 6 Απριλίου επισκέφθηκε τα ΑΣΚΙ ομάδα καλλιτεχνών που συμμετέχουν στη διεθνή έκθεση Documenta 14. Οι οκτώ καλλιτέχνες συνοδευόμενοι από τους βοηθούς επιμέλειας Κατερίνα Νίκου και Michelangelo Corsaro, γνώρισαν τα ΑΣΚΙ και τις δραστηριότητές τους, περιεργάστηκαν μοναδικά αντιπροσωπευτικά τεκμήρια από τα αρχεία και την βιβλιοθήκη των ΑΣΚΙ. Χειρόγραφες εφημερίδες τοίχου από τις φυλακές και τις εξορίες, τεκμήρια από το αρχείο της ΕΠΟΝ, παράνομες εφημερίδες και προκηρύξεις από την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, έντυπο υλικό από τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, περιοδικά και εφημερίδες του μεσοπολέμου, αντιδικτατορικό τύπο καθώς και μοναδικές φωτογραφίες από το φωτογραφικό αρχείο. 

Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν
Επιμέλεια: Ηλίας Νικολακόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Νατάσσα Δομνάκη
Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Μήνας

Από την Κυριακή 11 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή 10.00 - 11.00 το πρωί στον 105,5 Στο Κόκκινο
Πως ξαναδιαβάζουμε το παρελθόν την εποχή της κρίσης; Πως επιστρέφουμε στα ορόσημα με τα οποία οι άνθρωποι σημάδεψαν την ιστορική διαδρομή τους, την ώρα που ένας ολόκληρος κόσμος αλλάζει;
Πως ξαναβλέπουμε τους μύθους και τις πραγματικότητες του χθες με βάση τις νέες βεβαιότητες του σήμερα;

Τον Απρίλιο και τον Μάιο στο στούντιο της εκπομπής "Ιστορία στο Κόκκινο" φιλοξενήθηκαν οι: Κωστής Γκοτσίνας για την κοινωνική ιστορία των ναρκωτικών στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου
, Μαρία Λαγογιάννη και Κώστας Νικολέντζος για τα εκατόν πενήντα χρόνια ζωής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Πάρις Κονόρτας και Νικόλας Βουλέλης για τη Μέση Ανατολή από τη δημιουργία των αραβικών κρατών πριν από 100 χρόνια μέχρι σήμερα, Δημοσθένης Δώδος και Απόστολος Λυκεσάς για τα 80 χρόνια από τον Μάη του 1936 και Χριστίνα Αγριαντώνη και Νίκος Μπελαβίλας για την ελληνική βιομηχανική κληρονομιά. Μαζί τους συνομίλησαν οι Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ελένη Κούκη και Ηλίας Νικολακόπουλος. Στην τελευταία εκπομπή του Μαΐου δύο εκ των συντελεστών ο Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης μίλησαν για το "κάψιμο" των φακέλων πολιτικών φρονημάτων το 1989. 
Ακούστε τις εκπομπές του πρώτου και του δεύτερου κύκλου
 

Νέες προσκτήσεις
 

Μάρτιος 2016

Ο Σωτήρης Δημητρίου κατέθεσε στα ΑΣΚΙ 181 dvd με προφορικές μαρτυρίες γυναικών από την περίοδο της Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα καταγεγραμμένες από την Αλίντα Δημητρίου.
Ο Ριχάρδος Σωμερίτης κατέθεσε στα ΑΣΚΙ τη βιβλιοθήκη του πατέρα του Στράτη Σωμερίτη.
Ο Νίκος Λιναρδάτος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ συμπλήρωμα του αρχείου του πατέρα του Κώστα Λιναρδάτου.
Ο Γιάννης Ξυδάς κατέθεσε στα ΑΣΚΙ ψηφιακά αντίγραφα φωτογραφιών από τις ελληνικές φυλακές της περιόδου 1980-1990.
Βιβλία, αρχειακά τεκμήρια και άλλα έντυπα δώρισαν στα ΑΣΚΙ οι Παναγιώτης Ρήγας, Μανώλης Χαιρετάκης, Λίνα Χρήστου, καθώς και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Απρίλιος 2016
Η Φιλιώ Μουδάτσου-Δεδεψίδη κατέθεσε στα ΑΣΚΙ αρχειακά τεκμήρια και έντυπα για το γυναικείο κίνημα της περιόδου της Μεταπολίτευσης.
Η Μίνα Ραγιά κατέθεσε στα ΑΣΚΙ φωτοαντίγραφα από το αρχείο του ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Ο Βασίλης Πλάτανος κατέθεσε στα ΑΣΚΙ επαρχιακό τύπο της περιόδου της Μεταπολίτευσης.

Αρχεία στα ΑΣΚΙ: Το αρχείο του Αντώνη Λιάκου
Toν Φεβρουάριο του 2016 ο Αντώνης Λιάκος συμπλήρωσε το ήδη κατατεθειμένο αρχείο του  στα ΑΣΚΙ με έναν σημαντικό όγκο αρχειακού υλικού από την επιστημονική κυρίως δράση του.
Στις νέες προσκτήσεις του αρχείου περιλαμβάνεται ένας αξιοσημείωτος όγκος αρχειακών τεκμηρίων πρωτοτύπων και αντιγράφων που αφορούν στην ερευνητική του εργασία αναφορικά κυρίως με τους Γαριβαλδινούς στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, καθώς επίσης και την εργασία και την πολιτική στο Μεσοπόλεμο.
Περιλαμβάνονται ακόμη κείμενα και επεξεργασίες που αφορούν τη θεωρία της ιστορίας και την ιστοριογραφία. Μια σημαντική ενότητα αποτελούν τα προγράμματα των ιστορικών συνεδρίων και συναντήσεων που διεξήχθησαν στη χώρα μας και στο εξωτερικό, την τελευταία τριακονταετία. Το αρχείο συνοδεύει ένας σημαντικός αριθμός βιβλίων και περιοδικών, ελληνικών και ξένων, που εγγράφονται στις αναφερόμενες παραπάνω θεματικές.

Τα ΑΣΚΙ πηγαίνουν στη Βαρκελώνη
Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στο ερευνητικό δίκτυο EUROM. European Observatory on Memories. Πρόκειται για μία σημαντική διεθνή συνεργασία γύρω από τις πολιτικές διαχείρισης της ιστορικής μνήμης και την αναδυόμενη σημασία των προγραμμάτων δημόσιας ιστορίας.
Στο πλαίσιο της νέας αυτής διεθνούς συνεργασίας τα ΑΣΚΙ θα βρίσκονται στη Βαρκελώνη για το συνέδριο "European citizenship in challenging times: Remember, engage, debate!"
Εκδηλώσεις των ΑΣΚΙ
Τον Μάιο τα ΑΣΚΙ, σε συνεργασία με άλλους φορείς, διοργάνωσαν δύο εκδηλώσεις μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη.
Στις 7 Μαΐου τα ΑΣΚΙ σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη και το Μουσείο Μπενάκη διοργάνωσαν μια εκδήλωση τιμώντας την Margaret Kenna και τα πενήντα χρόνια παρουσίας και επιστημονικού έργου στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Βασιλική Χρυσανθοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, διευθυντής Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη.
Στις 14 Μαΐου στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, τα ΑΣΚΙ και οι εκδόσεις Θεμέλιο διοργάνωσαν παρουσίαση του νέου τεύχους του Αρχειοταξίου με ομιλητές τον Μανώλη Πιμπλή, δημοσιογράφο, τον Μίλτο Πολυβίου, αρχιτέκτονα-ιστορικό, τον Λουκή Χασιώτη, επίκουρο καθηγητή στο ΑΠΘ και συντονίστρια την Άννα Μαλικιώση από τις εκδόσεις Θεμέλιο.

Κυκλοφόρησε το Αρχειοτάξιο τχ.17

Αφιέρωμα: Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ελλάδα: Μικρές ιστορίες ενός Μεγάλου Πολέμου
 
Στο νέο τεύχος γράφουν οι: Σπύρος Κακουριώτης, Φάνης Κακριδής, Κωστής Καρπόζηλος, Πέτρος Κουλουφάκος, Τάσος Κωστόπουλος, Έλλη Λεμονίδου, Βασίλης Μανουσάκης, Άννα Ματθαίου, Δημήτρης Μπαχάρας, Λένα Μπενέκη, Ηλίας Νικολακόπουλος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Ιωάννα Παπαθανασίου, Ασημίνα Παπαχριστοδούλου, Αμαλία Παππά, Δημήτρης Παυλόπουλος, Πόπη Πολέμη, Νίκος Ποταμιάνος, Αιμιλία Σαλβάνου, Γιάννης Σκαλιδάκης, Άννα Φιλίνη, Ιάσων Χανδρινός και Δημήτρης Ψαρράς.


Our mailing address is:
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)
Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53 Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 3223062
www.askiweb.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...