Κυριακή, Μαΐου 29, 2016

ΟΤΑΝ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (1)

Τραγούδια εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία


1. Το Romeo And Juliet των   Dire Straits (1980) είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο δράμα του Σέξπιρ. Αυτό το τραγούδι μιλάει για ένα ερωτευμένο  ζευγάρι,    που όμως  χωρίζει γιατί η αγάπη τους δεν ήταν στο σωστό χρόνο.

 
2. Το τραγούδι We are the dead του David Bowie έχει αναφορές στο 1984 του Τζορτζ Όργουελ. Ο τίτλος του κομματιού είναι εμπνευσμένος από την εσωτερική καταπίεση του ανθρώπου και την επικείμενη φυλάκιση του πρωταγωνιστή από την αστυνομία σκέψης. Ένα μεγάλο μέρος από τα τραγούδια αυτού του άλμπουμ προορίζονταν για μία θεατρική παραγωγή του μυθιστορήματος, ωστόσο ο Μπάουι δεν κατάφερε να αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα.
3. Το τραγούδι Atticus των Noisettes είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια της Χάρπερ Λι, με σαφείς αναφορές στο βιβλίο από τον πρώτο στίχο και συμβολισμούς για την ανθρώπινη ακεραιότητα και το θάρρος.
4. Το τραγούδι Banana Co των Radiohead είναι εμπνευσμένο από το ιστορικό μυθιστόρημα του μετρ του μαγικού ρεαλισμού, Γκάμπριελ Γκαρθία Μάρκες, Εκατό Χρόνια Μοναξιάς. Το συγκεκριμένο γκρουπ χρησιμοποίησε αρκετές φορές λογοτεχνικές αναφορές στα τραγούδια του, για αυτό και οι στίχοι του είναι συχνά τόσο σαγηνευτικοί.
5. Το κομμάτι Hurricane από τους Thirty Seconds to Mars εμπνέεται από το Κοράκι του Ένγκαρ Άλαν Πόε. Το διάσημο ποίημα αφηγείται τις αναμνήσεις μιας νεκρής γυναίκας που ονομάζεται Λενόρ. Παρ' όλο που δεν πρόκειται για μία πιστή αναφορά στο συγκεκριμένο έργο, τα θέματα του τραγουδιού όπως το άγχος, ο θάνατος, οι χαμένες αγάπες παραπέμπουν άμεσα σε αυτό.
6. Το Firework της Katy Perry είναι εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα Στο Δρόμο του Τζακ Κέρουακ. Οι στίχοι του τραγουδιού μάλιστα, παραπέμπουν άμεσα σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του βιβλίου που μιλάει για τους τρελούς και τους κοινωνικά περιθωριοποιημένος. Ο πρώην σύζυγος της τραγουδίστριας, Russel Brand μάλιστα, ήταν μεγάλος θαυμαστής του Κέρουακ.
7. Το Ramble On των Led Zeppelin έχει αναφορές στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Σε αυτό το κλασικό τραγούδι, μία γυναίκα και όχι το περίφημο δαχτυλίδι, είναι το αντικείμενο εμμονής του αφηγητή. Το σκυλί του Ρόμπερτ Πλαντ μάλιστα είχε πάρει το όνομα του από τον χαρακτήρα Άραγκον, καθώς όπως φαίνεται η σχέση του συγκροτήματος με τα μυθιστορήματα του Τόλκιν ήταν εξαιρετικά στενή.
8. Το πασίγνωστο τραγούδι Sympathy for the Devil των Rolling Stones είναι εμπνευσμένο από το σουρρεαλιστικό και αντισταλινικό βιβλίο Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Στην αρχή του μυθιστορήματος, ο Σατανάς μεταμφιεσμένος πλησιάζει δύο άνδρες στη δεκαετία του 1930 στη Ρωσία, οι οποίοι συζητούν για την ύπαρξη του Ιησού Χριστού. Ο Mick Jagger μιμείται στο τραγούδι τη φωνή του διαβόλου. Ο Μικ Τζάγκερ είχε αναφέρει επίσης, πως για αυτό το τραγούδι, επηρεάστηκε και από τον «καταραμένο» ποιητή Σαρλ Μπωντλαίρ.
9. To θαυμάσιο τραγούδι της Kate Bush Wuthering Heights είναι απόλυτα επηρεασμένο από το διάσημο βιβλίο της Έμιλι Μπροντέ Ανεμοδαρμένα ύψη. Το τραγούδι περιγράφει την ιστορία του γοτθικού μυθιστορήματος, το οποίο ερμηνεύει η τραγουδίστρια - μύθος με την ιδιαίτερη φωνή. Το απόκοσμο και σκοτεινό πνεύμα του βιβλίου αποκτάει με αυτόν τον τρόπο μία διαφορετική εκδοχή. Οι δύο γυναίκες μάλιστα έχουν την ίδια μέρα γενέθλια!
 

10. Η Grace Slick των  Jefferson Airplane τραγουδά το White Rabbit ( Woodstock, 17 Αυγ. 1969), ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το πασίγνωστο Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, για το οποίο η εθισμένη στα ναρκωτικά τραγουδίστρια πίστευε αυθαίρετα  ότι ήταν μια συγκαλυμμένη  αναφορά του Λιούις Κάρολ στους ψυχεδελικούς του πειραματισμούς.

 
Πηγές: Guardian, Songfacts.com, Koutipandoras, Gerontakos












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...