Κυριακή, Φεβρουαρίου 07, 2016

Σύντροφοι, ούτε βήμα πίσω!

Αποτέλεσμα εικόνας για burning manΤάκης Σινόπουλος «Ο καιόμενος»

Κοιτάχτε! μπήκε στη φωτιά! είπε ένας απ’ το πλήθος.
Γυρίσαμε τα μάτια γρήγορα. Ήταν
στ’ αλήθεια αυτός που απόστρεψε το πρόσωπο, όταν του
μιλήσαμε. Και τώρα καίγεται. Μα δε φωνάζει βοήθεια.
Διστάζω. Λέω να πάω εκεί. Να τον αγγίξω με το χέρι μου.
Είμαι από τη φύση μου φτιαγμένος να παραξενεύομαι.
Ποιος είναι τούτος που αναλίσκεται περήφανος;
Το σώμα του το ανθρώπινο δεν τον πονά;
Η χώρα εδώ είναι σκοτεινή. Και δύσκολη. Φοβάμαι.
Ξένη φωτιά μην την ανακατεύεις, μου είπαν.
Όμως εκείνος καίγονταν μονάχος. Καταμόναχος.
Κι όσο αφανίζονταν τόσο άστραφτε το πρόσωπο.
Γινόταν ήλιος.
Στην εποχή μας όπως και σε περασμένες εποχές
άλλοι είναι μέσα στη φωτιά κι άλλοι χειροκροτούνε.
Ο ποιητής μοιράζεται στα δυο.
 *******************************
Σύντροφοι, ούτε βήμα πίσω!

Δώσατε μία κωμικοτραγική  μάχη κυνηγώντας ανεμόμυλους και χάσατε .
Ζητήσατε νέα εντολή από το Λαό , για να ξεκινήσετε ένα νέο Μνημόνιο αλλά και ένα παράλληλο πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας μέσω ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων , και ο Λαός σας τη έδωσε.
Τα πρώτα δείγματα γραφής σας, έστω δειλά και αποσπασματικά, αμήχανα και ασαφή, δείχνουν πως κινείστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Το γεγονός ότι προκαλείτε λυσσασμένες αντιδράσεις από αντιπάλους  που ανήκουν σε ολόκληρο το γνωστό φάσμα εξουσίας της οικονομικής, πολιτικής, συνδικαλιστικής , διανοουμενίστικης Ελίτ που λυμαίνεται επί δεκαετίες τον τόπο , επιβεβαιώνει την αντίληψη των περισσότερων από εμάς  που πληtτόμαστε βάναυσα από τα Μνημόνια ότι, ανεξάρτητα από τις ανεπάρκειες  και τα χοντροκομμένα λάθη σας, κάτι αρχίζει και κινείται στο βάλτο της ελλαδικής ακινησίας.
Σήμερα βρίσκεστε αντιμέτωποι με δύο προνομιούχες  κοινωνικές ομάδες, που επί χρόνια απολάμβαναν μιαν προκλητική φορολογική ασυλία, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Προσπαθώντας να μοιράσετε δικαιότερα τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, τους υποχρεώνετε να δηλώνουν φανερά τα εισοδήματά τους και να πάψουν να κοροϊδεύουν υποδυόμενοι τους φτωχούς έναντι της Εφορίας.
Τέρμα πλέον τα χάδια  και το κλείσιμο του ματιού στους "πενόμενους"  χαρτογιακάδες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, ηθοποιούς, μεγαλοδημοσιογράφους κ.α)  και στους τεχνίτες που δηλώνουν μηδενικό  εισόδημα , αλλά διαθέτουν βίλες , μαγαζιά, κυκλοφορούν με Lexus , διασκεδάζουν στα σκυλάδικα της Μυκόνου και στέλνουν τα παιδιά τους στα ακριβά ιδιωτικά.
Να σταματήσει , εξάλλου, η  εξοργιστική ασυλία και το εμετικό γλείψιμο προς τους γνήσιους ή μαϊμουδίσιους αγρότες , που διαθέτουν θηριώδη τρακτέρ,  γιγαντιαία Hilux, σπιταρώνες με τους πανάκριβους εξοπλισμούς, αλλά που δηλώνουν στην Εφορία  5.000 ετήσιο εισόδημα και παίρνουν χαρτί απορίας για τα καημένα τα παιδιά τους που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια.
Σύντροφοι, σας καλούμε να μην κάνετε ούτε βήμα πίσω!
Να φορολογήσετε τις υπερπρονομιούχες έως σήμερα επαγγελματικές  ομάδες, που πίνουν το αίμα του Λαού , το δικό μας αίμα. Όλοι γνωρίζουμε   ότι οι λέξεις "αγρότης", "δικηγόρος", "γιατρός", "δικηγόρος", "συμβολαιογράφος", "μηχανικός", "έμπορος" έχουν καταντήσει να σημαίνουν στην κοινή συνείδηση κάποιον που φοροδιαφεύγει, εισφοροδιαφεύγει ή δεν αποδίδει τον εισπραττόμενο  ΦΠΑ από τον πελάτη.
Βλέποντας το θόρυβο που προκαλούν λίγες δεκάδες χιλιάδες εξαγριωμένων γαλαζοπράσινων χαρτογιακάδων και τραμπουκιζόντων "αγροτοπατέρων" , που σε αγαστή συνεργασία με τους επαγγελματίες του ΚΚΕ και τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής  προσπαθούν να παραλύσουν τη ζωή στη χώρα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο. 
Το θέμα είναι να μην υποκύψει στο ντόπιο  "κίνημα της κατσαρόλας" , που  προσπαθεί , με τη βοήθεια των διεφθαρμένων κομμάτων, να διατηρήσει τα κεκτημένα του.Να μείνει αμετακίνητη , στην προσπάθειά της να μοιραστούν τα βάρη που σηκώνουν έως σήμερα μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Να μείνει αμετακίνητη και ας καεί. Σαν τον καιόμενο του ποιητή.
Για να γίνει αυτό,  χρειάζεται να στηριχτεί από όλους μας σ΄αυτήν τη θέση.
Πρέπει, επιτέλους, να μιλήσει η συντριπτική πλειοψηφία του Λαού. Να κατεβούν στους δρόμους τα 2.600.000 των συνταξιούχων, τα 2.500.000 των μισθωτών και το 1.500.000 των ανέργων , που έως τώρα παρακολουθούν με αγανάκτηση τον "επαναστατικό"  τραμπουκισμό αυτών που τους πίνουν σαν τους κοριούς τα αίμα τους.

 Gerontakos
Το ποίημα του Τάκη Σινόπουλου «Ο καιόμενος» ανήκει στην ποιητική συλλογή Μεταίχμιο Β΄ (1957), όπου ο ποιητής καταγράφει σκέψεις και εμπειρίες από τα χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Πρόκειται για μία δύσκολη περίοδο τόσο γιατί η χώρα είχε περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση όσο και γιατί τα πάθη του εμφυλίου ήταν ακόμη έντονα. Οι συνεχείς διώξεις, άλλωστε, εις βάρος των κομμουνιστών είχαν δημιουργήσει ένα έντονο κλίμα ανελευθερίας, με αποτέλεσμα οι πολίτες ν’ αναγκάζονται να κρύβουν τις πραγματικές τους πεποιθήσεις, προκειμένου να γλιτώσουν απ’ το αντικομμουνιστικό μένος της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Take My Life/Η ζωή μου είναι στα χέρια σου (1947): μια καλογυρισμένη αγγλική ταινία νουάρ

Ένας άντρας που κατηγορείται άδικα για τη δολοφονία μιας πρώην φίλης πρέπει να βασιστεί στη σύζυγό του για να κάνει το ντετέκτιβ και να βρει...