Δευτέρα, Δεκεμβρίου 21, 2015

Πολύ καλό για να ΄ναι αληθινό

Η σοφία της Φύσης         


"Αγέλη λύκων"…πολύ καλό για να ΄ναι αληθινό


lukoi
Η φωτογραφία με τους 25 λύκους σε ένα χιονισμένο τοπίο κατακλύζει τις τελευταίες ημέρες το facebook και χιλιάδες χρήστες την αναπαράγουν επηρεασμένοι, προφανώς, από το μεταφρασμένο σχόλιο που την συνοδεύει και περιγράφει την δομή και οργάνωση μιας αγέλης λύκων κατά τις χειμερινές μετακινήσεις τους.
Σύμφωνα με την περιγραφή της εικόνας, όπως κυκλοφορεί στο facebook, πρόκειται για την ιεραρχία σε μια αγέλη λύκων. Οι τρεις πρώτοι λύκοι είναι οι πιο αδύναμοι και άρρωστοι. Αυτοί που ρυθμίζουν το βάδισμα. Αν αντιστραφεί η σειρά, θα μείνουν πίσω θα χαθούν. Στην περίπτωση ενέδρας, είναι οι πρώτοι που θα χαθούν. Πηγαίνοντας μπροστά, ανοίγουν το δρόμο μέσα στο χιόνι και το πατικώνουν. Πίσω τους ακολουθούν πέντε ισχυροί λύκοι σχηματίζουν την πρωτοπορία, ενώ στη μέση, είναι ο πλούτος της αγέλης, 11 θηλυκές, στη συνέχεια, άλλοι πέντε λύκοι σχηματίζουν τα μετόπισθεν. Και τελευταίος, σχεδόν απομονωμένος από την αγέλη, είναι ο αρχηγός-ηγέτης, θα πρέπει να επιτηρεί την αγέλη, να την ελέγχει άμεσα, να συντονίζει και να δίνει τις απαραίτητες εντολές.
Ομολογουμένως μια τέτοια κατάσταση αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές μας και μας ωθεί να κάνουμε κλικ στο “Μου αρέσει” ή στο “Κοινοποιήστε”. Θα μπορούσε όμως να είναι έτσι η πραγματική κατάσταση σε μια αγέλη λύκων;
Η πρώτη χαραμάδα καχυποψίας ξεκινάει από το πως περιγράφεται ο ρόλος των αδύναμων και άρρωστων ατόμων, “αυτοί ρυθμίζουν το βάδισμα” και “πηγαίνοντας μπροστά, ανοίγουν το δρόμο μέσα στο χιόνι και το πατικώνουν”. Δυστυχώς, εάν συνέβαινε αυτό, δηλαδή τα αδύναμα και άρρωστα άτομα να ρυθμίζουν την μετακίνηση, η επιβίωση ολόκληρης της αγέλης θα ήταν επισφαλής. Το δε άνοιγμα του μονοπατιού στο βαθύ χιόνι θα εξαντλούσε πολύ γρήγορα την δύναμη τους, οδηγώντας τα στο θάνατο και στην αντικατάσταση τους από τα επόμενα πιο αδύναμα που θα εξαντλούνταν και αυτά. Στον αγώνα της επιβίωσης που επικρατεί στην άγρια φύση, όποιο ζώο δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό που επιβάλλουν τα κυρίαρχα άτομα, αρσενικά ή θηλυκά, μένει πίσω και δυσκολεύεται να επιζήσει. Μπορεί να μην ακούγεται καλά αλλά αυτό συμβαίνει στα χιονισμένα βουνά του βόρειου Καναδά όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία.
Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο μαθαίνουμε ότι η φωτογραφία είναι του Chadden Hunter, ερευνητή και παραγωγού στο BBC Natural History Unit και δείχνει μια αγέλη 25 λύκων (Canis lupus occidentalis) που κυνηγά βίσονες στον Αρκτικό Κύκλο του βόρειου Καναδά, κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς Frozen Planet. Στα μέσα του χειμώνα, στο Wood Buffalo National Park, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους –40 βαθμούς κελσίου. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε αρχικά στο theguardian.com και από την λεζάντα της μαθαίνουμε ότι τα μέλη της αγέλης των λύκων κινούνται, υπό την καθοδήγηση του κυρίαρχου θηλυκού (alpa female), περπατώντας το ένα πίσω από το άλλο στο βαθύ χιόνι για εξοικονόμηση ενέργειας και δυνάμεων. Το μέγεθος της αγέλης, κατά την διάρκεια του χειμώνα, αποτελεί σημάδι της διαθεσιμότητας της λείας (βίσονες) όταν αυτή είναι περιορισμένη λόγω εποχής (έλλειψη τροφής και δυσκολία ανεύρεσης της στο βαθύ χιόνι). Οι λύκοι του Wood Buffalo National Park είναι οι μοναδικοί λύκοι στο κόσμο που επιδίδονται στο κυνήγι του βίσονα που έχει μέγεθος δέκα φορές το μέγεθος του λύκου. Πρόκειται για τους πιο μεγάλους και δυνατούς λύκους της γης.
lukoi_vison
Κατά την διάρκεια του κυνηγιού, η αγέλη των λύκων ακολουθώντας για ώρες το κοπάδι των βισόνων προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση και να τους αναγκάσει σε άτακτη φυγή ελπίζοντας ότι κάποιο νεαρό ζώο θα ξεκόψει από την ομάδα, θα ξεμοναχιαστεί και θα αποτελέσει το εύκολο και απροστάτευτο θύμα. Υπάρχουν και τα απρόοπτα, βέβαια, όπως στο παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο με την συγκεκριμένη τεράστια αγέλη να κυνηγάει ένα βίσονα. Αξίζει να το δείτε….

 


Πηγή: dasarxeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...