Τρίτη, Δεκεμβρίου 29, 2015

Το έθνος των γενναίων αντιστέκεται


Πόλεμος και πολιτική

Πόλεμος και πολιτική

Του Κώστα Μπετινάκη
Πηγή: Zougla.gr


Ο πόλεμος εναντίον των μαχητών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), στη νοτιοανατολική Τουρκία, προκαλεί ευρύτατες πολιτικές αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς οι Κούρδοι πολιτικοί απαιτούν πλέον την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Πρώτο θέμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu Agency» η είδηση ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το θωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν τινάχτηκε στον αέρα από νάρκη. Το αιματηρό συμβάν εκτυλίχτηκε στη γειτονιά Νουρ της πόλης Σίζρε. Το πρακτορείο τούς χαρακτηρίζει «Μάρτυρες για την πατρίδα». Από τον Ιούλιο που ο στρατός της Τουρκίας προχώρησε σε επανέναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων κατά των μαχητών (επίσημα: τρομοκρατών) του ΡΚΚ, περισσότερα από 200 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί, ενώ 1.700 Κούρδοι αντάρτες έχουν πέσει νεκροί.

Με τις πολεμικές συγκρούσεις να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, τα δύο τελευταία 24ωρα υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο. Το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας του Λαού (HDP) επιμένει στην αυτονομία της Ανατολίας, ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ματαίωσε την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον συμπρόεδρο του HDP Σελαχετίν Ντεμιρτάς για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, κατηγορώντας τον ότι «υποθάλπει την τρομοκρατία». Σε ανακοίνωσή του, το HDP ανέφερε ότι (έτσι κι αλλιώς) «θα υπήρχαν λίγα να συζητηθούν με τον Νταβούτογλου όσο συνεχίζονται οι οδομαχίες και η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη ΝΑ Τουρκία».

Σε μία κίνηση που κλιμακώνει ακόμα περισσότερο την ένταση με την τουρκική κυβέρνηση, ο Σελαχετίν Ντεμιρτάς ανέφερε πως «θα πρέπει να προωθηθεί η πιθανότητα δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδιστάν» για να προσθέσει: «Οι Κούρδοι από τώρα και στο εξής θέλουν να εφαρμόσουν σε δική τους περιοχή την πολιτική τους βούληση».

Πολιτικές αντιπαραθέσεις

Είχε προηγηθεί (στις 27 Δεκεμβρίου) συνέδριο στο Ντιγιάρμπακιρ του κουρδικού Κογκρέσου της Κοινωνίας (DTK) που καλούσε α) στη δημιουργία «δημοκρατικών αυτόνομων περιοχών», προκειμένου να επιλυθεί το κουρδικό πρόβλημα, και β) στη συγκρότηση «τοπικής κυβέρνησης».

Στο συνέδριο, εκτός από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις με την κεντρική κυβέρνηση Νταβούτογλου για τον τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης στις νοτιοανατολικές επαρχίες, ζητήθηκε η απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ, Οτζαλάν.

Επιπλέον, το DTK χαρακτήρισε «δίκαιο» τον αγώνα των μαχητών του PKK, καλώντας τον τουρκικό λαό να συμπαρασταθεί στους Κούρδους αντάρτες. Ανάλογες συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν εκτός από το Ντιγιάρμπακιρ και σε πόλεις της ΝΑ Τουρκίας (Σινώπη, Σίζρε και Νουζαϊμπίν, καθώς και στην επαρχία Σιρνάκ, όπου μάλιστα υπήρξε διακήρυξη ότι η περιοχή αυτοκυβερνάται). Μετά το διήμερο συνέδριο του κουρδικού DTK στο Ντιγιάρμπακιρ ανακοινώθηκε πως «η ένοπλη αντίσταση στις πόλεις που έχουν ήδη ανακηρυχθεί αυτόνομες θα είναι επιτυχής».

Την ίδια στιγμή, οι μεγαλύτερες εργατικές ενώσεις και τα επαγγελματικά επιμελητήρια της Τουρκίας έχουν εξαγγείλει 24ωρη γενική απεργία, απαιτώντας την παύση των εχθροπραξιών.

Πόλεμος

Οι σκληρές οδομαχίες ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και το ΡΚΚ που συνεχίζονται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε πόλεις όπως η Σουρ, η Σίζρε και η Σινώπη έχουν μετατρέψει σε εμπόλεμη ζώνη ολόκληρες κατοικήσιμες περιοχές.

Σίζρε
Σίζρε


 Σουρ
Σουρ


Τουρκικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν πληροφορίες για «μάχες σπίτι με σπίτι».

Συνελήφθησαν 25 διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη

Όπως έγινε γνωστό, νωρίς το πρωί της Δευτέρας η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 25 διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια επεισοδίων που προκάλεσαν υποστηρικτές του ΡΚΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί σε διαφορετικές συνοικίες της μεγαλούπολης και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Μολότοφ, πέτρες και ξύλα έπεσαν προς την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ δημοτικά λεωφορεία παραδόθηκαν στις φλόγες.

Ο ανταποκριτής του RT περιγράφει εικόνες από τα επεισόδια στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ , με την αστυνομία να ρίχνει αδιακρίτως δακρυγόνα...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:=>Πόλεμος και πολιτική - Zougla.gr

Πληροφορίες από: todayszaman.com / rt.com / hurriyetdailynews.com / DAILY SABA
*************************************
Δείτε επίσης το παρακάτω βίντεο που δείχνει  τη γενναία αντίσταση των Κούρδων σε κάποια κουρδική πόλη που έχει δεχθεί την "εκκαθαριστική" εισβολή του τουρκικού στρατού:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Take My Life/Η ζωή μου είναι στα χέρια σου (1947): μια καλογυρισμένη αγγλική ταινία νουάρ

Ένας άντρας που κατηγορείται άδικα για τη δολοφονία μιας πρώην φίλης πρέπει να βασιστεί στη σύζυγό του για να κάνει το ντετέκτιβ και να βρει...