Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 03, 2015

Ο "μικρός και λίγος" και ο "πολλά" βαρύς!


Ο μικρός και λίγος και ο πολλά βαρύς! Κατά κύριο λόγο σε αυτές τις εκλογές επιλέγουμε πρωθυπουργό και αυτή η επιλογή καθορίζει τον προεκλογικό αγώνα
Στις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου δεν θα «σταυρώσουμε» τους βουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στη Βουλή, αλλά θα επιλεγούν από τις λίστες που με σειρά προτίμησης θα καταθέσουν τα κόμματα.
Οπως είναι γενικά αποδεκτό και αποτυπώνεται ήδη στις πρώτες δημοσκοπήσεις, το πιθανότερο είναι ότι κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία ώστε η χώρα να κυβερνηθεί από μονοκομματική κυβέρνηση. Αντ’ αυτού, η μάχη της πρωτιάς μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας θα καθορίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Αν δεχτούμε ότι οι συνεχόμενες διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και οι εφαρμοστικοί νόμοι της συμφωνίας με τους δανειστές δεν επιτρέπουν αντικειμενικά να ακολουθήσουν μέσα στο 2015 τρίτες βουλευτικές εκλογές και ότι ανεξάρτητα από τις προεκλογικές δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων που εκτίθενται στη λαϊκή ετυμηγορία, η επόμενη κυβέρνηση θα προκύψει από συνεργασία δύο ή το πιθανότερο περισσότερων κομμάτων, εκείνο που θα καθορίσει την πολιτική κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης θα είναι το πρόσωπο του πρωθυπουργού που θα επιλέξει ο λαός και η επιλογή από εκείνον των κομμάτων με τα οποία θα συμφωνήσει και θα κυβερνήσει σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα συνεργασίας αντιμετώπισης της κρίσης ή σε μια εκτενέστερη κοινή πολιτική για συνολικότερη διακυβέρνηση της χώρας.
Κατά κύριο λοιπόν λόγο επιλέγουμε σε αυτές τις εκλογές πρωθυπουργό και αυτή η επιλογή καθορίζει τον προεκλογικό αγώνα με τις εντάσεις και τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύονται από όλα τα κόμματα στους δύο διεκδικητές, αλλά και στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, πολλές φορές με απαράδεκτες μεθόδους και ατυχείς εκφράσεις που δεν δικαιώνουν την ιδιότητα εκείνου που τις εκτοξεύει.
Το τρίτο Μνημόνιο που επέβαλαν οι δανειστές χρησιμοποιώντας τον πρωτοφανή εκβιασμό των κεφαλαιακών ελέγχων των τραπεζών και αναγκάστηκε να υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας και να ψηφίσουν το μεγαλύτερο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Καμμένος με τους συμπαγείς Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά και η Νέα Δημοκρατία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γενηματά, περιμένει ποια κυβέρνηση θα το εφαρμόσει και με ποιες δυνατότητες της αναγκαίας βελτίωσής του.
Θα το εφαρμόσει εκείνος που μαζί με τον ενιαίο επί εξάμηνο κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. αγωνίστηκε επί πέντε μήνες για να ξεφύγει από την απροκάλυπτη κατοχή της χώρας μας των τελευταίων πέντε ετών που επέβαλαν κυρίως οι Γερμανοί, που κυριαρχούν οικονομικά στην Ευρώπη, και αναγκάστηκε προ της κατάρρευσης της χώρας να αναδιπλωθεί ή εκείνος που μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ζητούσε μια οποιαδήποτε συμφωνία εδώ και τώρα, χαμηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον πήχη της διαπραγματευτικής μας θέσης.
Από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς προτιμώ τον «μικρό και λίγο» Αλέξη Τσίπρα, όπως ατυχώς τον αποκάλεσε προχθές ο κατ’ αντιδιαστολήν «πολλά βαρύς» Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
* Φυσικός-συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...