Κυριακή, Αυγούστου 02, 2015

Λατρεύουμε το νουάρ

6 εξαιρετικά αστυνομικά για το καλοκαίρι

Από τη νουάρ βιβλιοθήκη των εκδόσεων Διόπτρα

photo © David Blackwell (mobilestreetlife on Flickr)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ
athensvoice.gr


Ποιος δεν αρέσκεται σε ένα καλό ειδεχθές φονικό; Είτε το γούστο σας κλίνει προς το κλασικό whodunnit είτε παθιάζεστε με τη hardboiled εκδοχή του νουάρ, ξεκοκαλίσαμε και σας παρουσιάζουμε ένα μπουκέτο έξι αστυνομικών υψηλής θερμοκρασίας, που υπόσχονται καλοκαίρι γεμάτο σασπένς.
Blake Crouch - Η Πόλη 2
Το πολυαναμενόμενο follow-up του μπεστ σέλερ που ενέπνευσε ποικίλους παραλληλισμούς με το «Twin Peaks» πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την οργουελική δυστοπία του Blake Crouch, τοποθετημένη σε μια φαινομενικά ειδυλλιακή κωμόπολη, περιστοιχισμένη ταυτόχρονα από αγέρωχα βουνά και ηλεκτροφόρους φράκτες.
Το Γουέιγουορντ Πάινς δεν είναι απλώς μια πόλη, ευαγγελίζονται οι 461 κάτοικοί του, έστω και αν κανείς ανάμεσά τους δεν έχει διαβεί την απέναντι πλευρά παρεκτός του σερίφη Ήθαν Μπερκ, μοναδικού κατόχου της αποτροπιαστικής αλήθειας.
Διαβάστε έγκαιρα τον δεύτερο τόμο της σειράς που συνεπήρε το τηλεοπτικό κοινό με τους Ματ Ντίλον, Τζούλιετ Λούις, Τόμπι Τζόουνς και Μελίσα Λίο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους –ονειρεμένο καστ, δε συμφωνείτε;
image
Chevy Stevens - Εκείνη τη Νύχτα
Επιτέλους, ένα μυθιστόρημα που στοχεύει με ακρίβεια στους πιο επίκαιρους προβληματισμούς του καιρού μας: το κολαστήριο της νεανικής ηλικίας, ο σχολικός εκφοβισμός και οι ανεπανόρθωτες συνέπειές του στην κατοπινή πορεία του θύματος, η κοινωνική βία σε επίπεδο ατομικό, όσο και σε σύνολο εκπαιδευτικής μονάδας, οικογένειας και τοπικής κοινωνίας.
Η δεκαοκτάχρονη Τόνι και ο σύντροφός της Ράιαν περνούν δεκαεπτά χρόνια στη φυλακή κατηγορούμενοι άδικα για τον φόνο της μικρότερης αδελφής της κοπέλας. Επιστρέφοντας στον τόπο των παθών τους, επιδίδονται αμφότεροι στην αναζήτηση μιας αλήθειας που θα τους στρέψει ξανά προς τα ανεπίλυτα μυστικά της εφηβείας και τον ατιμώρητο τραμπουκισμό των παλιών συμμαθητριών.
image
William Ryan - Τομέας 12
Τα τελευταία χρόνια το ιστορικό νουάρ προκύπτει ως το πιο σίγουρο χαρτί για εγγυημένη επιτυχία στη σύγχρονη λογοτεχνική σκηνή. Το παρελθόν είναι χθόνιο και αινιγματικό, άρα ποιος αρμοδιότερος στη διερεύνησή του από τον αστυνομικό συγγραφέα; Η καταβύθιση στην ιστορία απαιτεί μόχθο, είναι ωστόσο μόλις μια χούφτα εκείνοι που διαθέτουν τον οίστρο να μετουσιώσουν την εγκυκλοπαιδική παράθεση σε μεστή πρόζα που ζωντανεύει το χαρτί και δίνει νόημα στα γεγονότα. Ρόμπερτ Χάρις, Φίλιπ Κερ, Μάρτιν Κρουζ Σμιθ, ενώ πλέον πλασάρεται αναμεταξύ τους και ο Γουίλιαμ Ράιαν, του οποίου το τρίο μυθιστορημάτων που τοποθετούνται στη σταλινική δικτατορία του τρόμου με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Κορόλεφ κυκλοφορεί σε 17 χώρες.
Ιρλανδός σαραντάρης με υπόβαθρο στη δικονομία, ο Ράιαν μεταπήδησε σε μια καινούργια καριέρα επηρεασμένος από το ενδιαφέρον του για τη σοβιετική πολιτική, καθώς και από τα αναγνώσματα του Ισαάκ Μπάμπελ, ενός συγγραφέα που δεινοπάθησε όσο λίγοι στα χέρια του καθεστώτος.
Το σενάριο της νέας περιπέτειας του Κορόλεφ, εμπνευσμένο από ένα ντοκιμαντέρ του BBC σχετικό με πειράματα πλύσης εγκεφάλου σε παιδιά κατά τη δεκαετία του ’30, βρίσκει τον αστυνόμο να ερευνά δύο κτηνώδεις δολοφονίες επιστημόνων που τον φέρνουν αντιμέτωπο με αντιμαχόμενες φατρίες της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΣΣΔ και παράλληλα με τον ίδιο του τον εαυτό: πώς να εξισορροπήσεις το πάθος για την αλήθεια με την πίστη σε ένα ανήθικο σύστημα;
image
Terry Hayes - Ο Προσκυνητής
Τίποτα λιγότερο από ενθουσιασμό δεν επιφυλάσσουμε προς τον δημιουργό που μας χάρισε το σενάριο του δεύτερου «Mad Max». Ο «Προσκυνητής» λανσάρεται από πολλούς ως το «μοναδικό θρίλερ που οφείλει να διαβαστεί φέτος» και οι κριτικές δεν αστοχούν για μια πληθώρα λόγων.
Εδώ υπάρχει ένας πειστικός ήρωας που κινείται σε έναν υπαρκτό κόσμο. Υπάρχει ένας αντάξιος αντίπαλος εμπνευσμένος από τις δολιότερες πρακτικές του τζιχαντιστικού κτήνους. Υπάρχει, τέλος, μια σωρεία ιδιαζόντως σαδιστικών εγκλημάτων (ανώνυμη νεαρή δολοφονημένη σε κακόφημο ξενοδοχείο με τα χαρακτηριστικά της αλλοιωμένα από οξύ, διαβόητος Σύρος βιοτεχνολόγος παρατημένος με τα μάτια βγαλμένα σε χωματερή της Δαμασκού, ανθρώπινα αποκαΐδια στοιβαγμένα σε μια βουνοπλαγιά στο Αφγανιστάν), τα οποία διατηρούν την ένταση τεταμένη προτού την κορυφώσουν αντίκρυ στο ευρύτερο πλάνο: την εξάπλωση μιας ανίατης μάστιγας με στόχο τον μαζικό αφανισμό. Ό,τι απομένει είναι μια από τις αφοπλιστικότερες απεικονίσεις του παρανοϊκού προσώπου της τρομοκρατίας.
image
William Landay - Διπλή παγίδα
Υποχρεωμένος από τις συνθήκες να διοικήσει αστυνομικό τμήμα στην αποπνικτική επαρχιακή πόλη Βερσάιγ, ο Μπεν Τρούμαν ανακαλύπτει κατά τη διάρκεια περιπολίας το πτώμα ενός εισαγγελέα από τη Βοστόνη, το οποίο θα τον υποχρεώσει στην αναψηλάφηση μιας υπόθεσης που έληξε σε λουτρό αίματος και με αμφιλεγόμενα συμπεράσματα προ δεκαετίας.
Όσα ακολουθούν εκτυλίσσονται γύρω από την ατμόσφαιρα διαφθοράς και εξαπάτησης στην οποία με τόση επιδεξιότητα μας έχει συστήσει ο William Landay από τον καιρό του «Υπόθεση Jacob».
image
John Verdon - Ο Πίτερ Παν πρέπει να πεθάνει
Παρά την έκδηλη δυσαρέσκεια της συζύγου του, ο τυπικά συνταξιοδοτημένος ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών της Νέας Υόρκης που μας έχει ήδη παρασύρει σε μια σειρά καθηλωτικών μυστηρίων («Σκέψου έναν αριθμό», «Κράτα τα μάτια σου κλειστά», «Άσε το διάβολο ήσυχο»), επανακάμπτει για τέταρτη φορά, πιστοποιώντας το γεγονός ότι ο Ντέιβ Γκάρνεϊ αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόπιστους πλοηγούς μας στο αχανές σύμπαν του νουάρ.
Όμοια με τις προηγούμενες περιπέτειες του Verdon, πυκνό μυστήριο και άφατο ψυχολογικό βάθος συνδυάζονται μέσω ενός αταίριαστου κουαρτέτου επεισοδίων συντείνοντας σε μια από τις απαιτητικότερες υποθέσεις της σταδιοδρομίας του Γκάρνεϊ.
image
Τα βιβλία του αφιερώματος κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...