Σάββατο, Ιουλίου 04, 2015

Ελλάδα , έχεις ταλέντα

Ομογένεια / Ελλάδα

'


Άγγελος Γαβριάς, ένας ταλαντούχος φωτογράφος


Νέος, ευγενικός, δυναμικός και ταλαντούχος. Ο φωτογράφος Άγγελος Γαβριάς, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία. Ο δρόμος προς τη φωτογραφία ήταν μια οδύσσεια. Ένα ταξίδι που άξιζε όμως τον κόπο.
Σπουδές τουριστικών επαγγελμάτων στην Κρήτη, σπουδές λογιστικής στη Θεσσαλονίκη, σκέψεις για μεταπτυχιακά σε αυτόν τομέα, μια θέση μαθητείας αργότερα στη Γερμανία για οπτικός και λίγο μετά σκέψεις για γραφίστας, είναι όλα τα προηγούμενα στάδια που πέρασε ο Άγγελος Γαβριάς για να καταλήξει στη φωτογραφία. «Δεν είχα σκεφθεί ποτέ να γίνω φωτογράφος» παραδέχεται.
Ο Άγγελος Γαβριάς γεννήθηκε και μεγάλωσε κοντά στο Ντόρντμουντ. Η ιδέα να γίνει φωτογράφος δεν υπήρχε. Υπήρχε όμως μια καλλιτεχνική κλίση. Ζωγράφιζε από μικρός και έπαιζε δέκα χρόνια πιάνο και βιολί. Μέχρι που σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Ruhrakademie στο Σβέρτε και εκεί γνώρισε κάποιον που σημάδεψε καταλυτικά την πορεία του. «Ο καθηγητής μου της φωτογραφίας που συνάντησα στο τρίτο εξάμηνο μου ενέπνευσε το πάθος και την αγάπη για τη φωτογραφία.»
Ο Άγγελος Γαβριάς διαθέτει ένα βλέμμα σύγχρονο, λίγο ειρωνικό και παράλληλα αποστασιοποιημένο «Γνώρισα διάφορους σύγχρονους φωτογράφους. Φωτογράφους που ασχολούνταν με τη μόδα μέχρι τη ντοκουμενταρίστικη φωτογραφία. Επηρεάστηκα από τη βρετανική φωτογραφία και ιδίως της δεκαετίας του 90.»
• Ο κόσμος της λάμψης και της παρακμής
θέματα που τον ενδιαφέρουν είναι θέματα κοινωνικά, με μια ματιά εκ των έσω. Ο κόσμος της λάμψης και παράλληλα της παρακμής. Όπως για παράδειγμα η νεαρή στριπτιζέζ από την Κροατία που ζει και εργάζεται στη Γερμανία κάνοντας μια διπλή ζωή. «Το 2006 μετά τις σπουδές γνώρισα αυτή την κοπέλα σε ένα νυχτερινό μαγαζί. Πάντα είχα την περιέργεια να γνωρίσω αυτό το περιβάλλον. Αυτό που ήταν ενδιαφέρον ήταν ότι είχε σπουδάσει και παιδαγωγός. Δούλευε το πρωί και στο δήμο. Έχει ένα γιό 7 χρόνων. Με ενδιέφερε πως αυτοί οι δύο κόσμοι συγκρούονται μεταξύ τους. Μέσω της εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε μου επέτρεψε να μπω στη ζωή της και να την ακολουθήσω στα μαγαζιά που δούλευε μέχρι και στην προσωπική της ζωή. Και έτσι κατάφερα να πιάσω φωτογραφικά αυτές τις στιγμές της ζωής της.»
• Οι Έλληνες μετανάστες στο προσκήνιο
θέμα της λάμψης, του πλούτου, κάποιες φορές ενός αδιόρατου ξεπεσμού αλλά σε κάθε περίπτωση της επιμελημένης αυτοσκηνοθεσίας αποτυπώνουν οι φωτογραφίες του πλούσιων Ελληνοαμερικανίδων που τράβηξε σε διάφορα γκαλά στη Νέα Υόρκη.
Ο κόσμος των μεταναστών και στη Γερμανία τον έχει φυσικά απασχολήσει. Γιoς ο ίδιος μεταναστών τράβηξε πάμπολλα πορτραίτα Ελλήνων της Γερμανίας. Καθένα από αυτά τα πορτρέτα αντιπροσώπευε και ένα επάγγελμα: ο δάσκαλος, ο πρόξενος, ο χασάπης, ο χορευτής, ο εργάτης.
Ο Άγγελος Γαβριάς κάνει τα πρώτα του σημαντικά επαγγελματικά βήματα κινούμενος μεταξύ Γερμανίας, Ελλάδας και ΗΠΑ. Έχει βραβευτεί και διακριθεί για το έργο και η ευρύτερη αναγνώριση είναι σίγουρο πως αργά ή γρήγορα θα έρθει.
Πηγή:  http://el.sae.gr/2008
 

*Ο Άγγελος Γαβριάς φωτογραφίζει Έλληνες της διασποράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...